januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

CIRIL in METOD, apostola Slovanov

05.07.


(826-869) in (812-885)
Brata sta rojena v grškem mestu Solun, ki je bilo vojaško in trgovsko središče bizantinskega cesarstva. Že v mladosti sta se naučila slovanskega jezika, saj je bila okolica mesta večinoma slovanska. Cirilovo krstno ime je bilo Konstantin, Metodovo pa Mihael.
Mihael je po študiju opravljal službo cesarskega namestnika, a se je zaradi političnih nesoglasij umaknil v samostan. Tam je dobil ime Metod. Konstantin je postal duhovnik in bil profesor na visoki šoli.
Zaradi potrebe po oznanjevanju evangelija v slovanskem jeziku, ju je za to nalogo izbral cesar. Konstantin je sestavil slovansko abecedo (glagolico) in začel prevajati evangelije in bogoslužne knjige v slovanski jezik. L.863 sta odšla na Moravsko in vzgajala mlade duhovnike, l.867 pa v Panonijo, kjer so živeli predniki Slovencev.
Konstantin je postal menih z imenom Ciril. Kmalu zatem je zbolel in umrl. Metod je tako ostal sam. Postal je slovanski nadškof in metropolit. Njegovo delo so ovirali nemški škofje in ga celo zaprli, a ga je rešil papež Janez VII. Kljub temu je svoje delo mirno opravljal vse do svoje smrti.
Sv. brata Ciril in Metod sta torej blagovestnika Slovanov in utemeljitelja njihove kulture. Sta zavetnika ljubljanske nadškofije in slovenske metropolije.
Sv. Metod je zavetnik naše murskosoboške škofije.

Po teh dveh apostolih so dajali imena otrokom slovenski starši. Poznani sta tudi ženski imeni:Cirila, Metoda.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi