Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Prvi četrtek - škofijski misijon

četrtek, 02.06.2016


Ob prvih četrtkih molimo za duhovne poklice, zato spoznavamo svetle vzore iz naše slovenske preteklosti. V mesecu juniju je na vrsti Božji služabnik Friderik Baraga.


Odpiram vrata Kristusu,
po zgledu škofa Baraga,
je Dušno pašo vsem delil,
z njo Indijance je krepil.

Nagovor:
"Tri leta pred Slomškom in Prešernom se je v Mali vasi pri Dobrniču rodil Friderik Baraga. Najprej je na Dunaju študiral pravo, nato pa se odločil za duhovništvo, leta 1823 prejel mašniško posvečenje. Nekaj let je deloval kot kaplan v Šmartinu pri Kranju in v Metliki, nato pa je odšel kot misijonar med Indijance v Severno Ameriko. Že doma je s svojim zavzetim delom odpiral vrata Kristusu, ko je napisal molitvenik Dušna paša. Znal je pristopati k ljudem, znal jih je nagovoriti, predvsem s svojo duhovnostjo, ko je skrbel za živi stik z Bogom. Indijancem je pomagal na verskem in kulturnem področju. Zanje je napisal več knjig, tudi slovnico in slovar. Bil je njihov zaščitnik in njihova opora. Leta 1853 je bil posvečen v škofa in si izbral geslo: Le eno je potrebno. Namreč ljubezen do Boga in bližnjega. Indijanci so ga s hvaležnostjo sprejemali in mu sledili.
Friderik Baraga je zapisal: ?Svetost ne obstoji v tem, da bi služili Bogu, kjer bi sami hoteli, ampak, kjer Bog hoče in kakor Bog hoče.? On se je dal Bogu na razpolago. Delal je tisto, kar je bilo težko, delal je tam, kamor so ga postavili predstojniki.
Zgovorna je njegova molitev, ko se je z zaupanjem obračal k nebeški materi Mariji:
?O Marija, izprosi mi moč in pogum, da nikoli ne bom dopustil, da bi kdo vpričo mene o tebi grdo govoril. O Marija, izprosi mi milost, da bom božjo voljo vselej prav spoznal in jo tudi vselej natančno izpolnil. O Marija, izprosi mi od Boga vse kreposti, ki jih potrebujem za zveličanje. Posebno te prosim, izprosi mi ponižno srce. Spreobrni me, o Marija, spreobrni me v boljšega človeka.?
Njegova molitev je bila uslišana. Izprosil si je ponižno srce in postal dober človek, ki se je z vso močjo trudil, da bi Božjo voljo vselej natančno izpolnil. Z Božjo pomočjo je torej zmogel odpirati vrata Kristusu najprej vernikom v domovini, nato pa kot duhovnik in škof Indijancem in drugim v Ameriki.
Ko se tudi mi trudimo spoznati in izpolniti Božjo voljo, služiti Bogu tam in tako, kakor Bog hoče, rastemo v svetosti in odpiramo vrata Kristusu." Lojze Kozar ml., Odprite vrata Kristusu

ŠKOFIJSKI MISIJON

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi