Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"V družini si določite, kdaj in koliko boste molili. Od tistega pa nikoli ne odstopite." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Turnišče - posvetitev škofije

četrtek, 15.08.2013


Na praznik Marijinega Vnebovzetja, 15. avgusta 2013, je škof dr. Peter Štumpf v Turnišču Škofijo Murska Sobota posvetil Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Škof se je za ta korak odločil na pobudo sester klaris, ki od lani živijo in molijo v samostanu v Turnišču.

?Posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu pomeni, da sebe in tiste, ki niti ne vedo, kaj se danes dogaja, preprosto popeljemo v ti dve Srci. V Cerkvi smo namreč tako povezani med seboj, da drug drugemu pripadamo vso večnost. Cerkev je organizem in ne organizacija. Je živo telo in ne zgradba. Eni so v tem telesu bolj krepki in zdravi, drugi bolj slabotni in omahljivi. Vse pa nas povezujeta Jezus in Marija.? Tako je med drugim škof pojasnil v pridigi. Dodal je, da smo ?kristjani poklicani, da skrbimo drug za drugega. Nihče ni imun za skušnjave in padce v greh. Zato vsi potrebujemo nadnaravno zaščito in to lahko najdemo v Jezusovem in Marijinem Srcu.? V nadaljevanju je izpostavil  pomen opravljanja pobožnosti prvih petkov in sobot, ?ki je nadvse pomembna za poživljanje vere in krepitev duhovne moči, ki premaguje napade hudobnega duha. Posvetitev soboške škofije pomeni, da s tem dejanjem pletemo verigo naših src in jo ovijamo okrog Jezusovega in Marijinega Srca, da se tako lažje skupaj zavihtimo do nebes. V tej verigi ne sme nihče izpasti, ker potem se veriga pretrga in pademo vsi. Vsak je pomemben, vsak mora zdržati, vsak se mora zveličati.?
Na posvetitev svetima Srcema smo se po župnijah pripravljali z opravljanjem pobožnosti prvih sobot in z molitvijo pred Najsvetejšim. Na dan posvetitve so se pri sv. mašah po župnijah soboške škofije duhovniki skupaj z verniki v posvetilni molitvi pridružili romarjem in škofu ordinariju, ki je v Marijinem svetišču v Turnišču škofijo posvetil svetima Srcema.

Sicer pa je praznovanje ob prazniku Marijinega vnebovzetja potekalo že od nedelje, ko so v Turnišče prihajale različne skupine in posamezniki, ki so se z molitvijo, s prejemanjem zakramentov pripravljali na ta velik dogodek. V noči pred praznikom so priromale procesije romarjev iz župnij Beltinci, Bogojina, Črensovci, Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Odranci, Velika Polana in od drugod. Na sam praznik je bilo v Marijinem svetišču več svetih maš. Dobrovniki župnik mag. Simon Štihec je daroval sv. mašo v madžarskem jeziku. Osrednjo slovesnost pa je ob somaševanju dvanajstih duhovnikov in ob množici vernikov vodil škof dr. Peter Štumpf, ki je popoldne maševal še v samostanu pri sestrah klarisah.

Romarje je sprejemal domači župnik Robert Brest, ki je s sodelavci poskrbel za lep potek slovesnosti. Škofu so v spomin podarili korok, ki ga je sešila mežnarica Emica Vnuk. Za lepo petje je skrbel domači pevski zbor pod vodstvom organista Mateja Pucka. Za sodelovanje pri bogoslužju so poskrbeli še drugi domači verniki. Mnogi od njih so pomagali tudi pri spletanju vencev, s katerimi so okrasili Marijino svetišče.

Pridiga

FOTOGRAFIJE

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi