Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"V družini si določite, kdaj in koliko boste molili. Od tistega pa nikoli ne odstopite." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Plakat škofijskega misijona

nedelja, 21.12.2014


V pripravi na škofijski misijon so izšli prvi veliki plakati z zapisanim misijonskim geslom v besedi in sliki: Odprite vrata Kristusu. Plakat nas preko križanke vabi k razmišljanju in odločanju. Ob tem iskrena hvala avtorju g. dekanu Lojzetu Kozarju, ki je plakat na ta izviren način oblikoval.

Priprava na škofijski misijon je tako v polnem teku. V ta namen so župnije povabljene k postavitvi panojev, ki naj bi služili misijonarjenju. Naj tudi preko tega medija - preko plakatov velja povabilo vsem ljudem dobre volje, da odpirajo vrata src Kristusu, ki v teh dneh prihaja med nas. Pripravimo pot Gospodu, odprimo mu svoja srca.

 

Razlaga plakata

Odprite vrata
Živimo v času medijev. V pripravi na škofijski misijon naj bi vsaka župnija postavila pano oz. namestila plakat, ki bo vse ljudi, bolj ali manj verne, opozarjal na misijon, jih vabil, da delajo korake v pravo smer.
S postavitvijo panoja oz. z namestitvijo plakata se je misijon pravzaprav že začel.
Hvala vsem, ki ste pomagali postaviti pano in ste s tem dejanjem bili med prvimi misijonarji.
Kaj nam plakat sporoča?
Vidimo velik napis: Odprite vrata. Na fotografiji so vrata, pravzaprav dvojna, ena so delno odprta, druga zaprta. Če hočemo kam vstopiti, ali če hočemo, da kdo vstopi k nam, moramo vrata odpreti. Za koga naj mi, predvsem v času priprave in v času poteka škofijskega misijona, odpiramo vrata? Odgovor najdemo v rešitvi križanke, ki jo vidimo na plakatu. Že sama križanka nas vabi k razmišljanju. Odpreti vrata nekomu je lahko tvegano dejanje. Potrebno je premisliti, ali je tista oseba vredna našega zaupanja, je vsebina vredna, da postane domača v naši hiši, v mojem srcu. V naše domove, v naša srca vstopa marsikaj, dobro in slabo. Ni dobro kar tako vse povprek sprejemati. Komu torej naj odpremo vrata? Na rumenem polju križanke so zapisane črke K R T S  z vmesnimi presledki. Če nekoliko razmislimo, spoznamo, da manjkajo črke: I S U U. Ko jih vpišemo, dobimo besedo: Kristusu. Torej nas plakat vabi, da odpremo vrata Kristusu. Zakaj njemu? Ker je Bog, ker je naš Odrešenik, ker nas ima rad in nam želi samo dobro. Zakaj naj Kristusu odpiramo vrata?
Jezus se ne vsiljuje, on trka, kakor sta na vrata betlehemskih domov trkala Jožef in Marija. Kjer ju niso sprejeli, sta šla mimo. In mimo njih je šel Bog, mimo njih je šlo veselje, mimo njih je šlo upanje. Tudi mi lahko sprejmemo ali zavrnemo Kristusa in s tem sprejmemo ali zavrnemo vse dobro.
Kako lahko konkretno odpiramo vrata Kristusu?
V cerkvi: spoved, udeležba pri nedeljskih in prazničnih mašah, različne oblike sodelovanja v župnijskem življenju: petje, ministriranje, branje Božje besede, koledovanje ?
V družinah: družinsko bogoslužje ob jaslicah, pogovor, prizadevanje za poboljšanje ?
Ob pogledu na plakat za škofijski misijon naredimo tudi kakšen gib v smeri odpiranja vrat Kristusu. Da bo v naših srcih, v naših družinah, v naših skupnostih več dobrote, miru in ljubezni.

Pripravil: Lojze Kozar ml.

 

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi