Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kdor je bil kdaj hudo lačen - ima sočutje z lačnimi. Bolnik najbolj razume bolnika. Trpini so najbolj velikodušni. Ubogi najbolj radodarni." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota: 100-letnica posvetitve stolnice

četrtek, 26.07.2012


Na današnji dan pred sto leti je takratni sombotelski škof Mikes Janos posvetil župnijsko cerkev sv. Nikolaja v Murski Soboti, ki je od leta 2006 stolna cerkev. Sedanji stolni župnik Goran Kuhar je v začetku svete maše pozdravil škofa ordinarija dr. Petra Štumpfa, prvega soboškega škofa, sedaj nadškofa in metropolita dr. Marjana Turnška, škofa dr. Jožefa Smeja, zastopnika gradiščanskega škofa iz Eisenstadta, duhovnike, redovnice, evangeličanskega duhovnika mag. Leona Novaka, župana mestne občine Murska Sobota in vse zbrane vernike iz soboške župnije in od drugod. Vsi skupaj so obhajali slovesno sveto mašo in se zahvaljevali Bogu za cerkev, za vse, ki so jo gradili, za vse, ki so v njej oznanjali evangelij in ohranjali katoliško vero.
Bogoslužje je bogatil pevski zbor stolne župnije pod vodstvom maestra Marjana Potočnika, sodelovali so verniki soboške župnije, pa tudi verniki župnije Bakovci, ki so v velikem številu priromali peš. Nekoč je bila namreč soboška župnijska cerkev tudi njihova župnijska cerkev.
Škof dr. Peter Štumpf je v pridigi spregovoril o pomenu cerkve, ki je prebivališče živega Boga med ljudmi. Stolna cerkev pa je še posebej dragocena, ker je mati vseh cerkva v škofiji. V njej se obhaja bogoslužje, v katerega vstopamo, da nas preraja in dviga k Bogu.
Po prošnjah vernikov so predstavniki Božjega ljudstva pripeljali voziček z gradbenim materialom v zahvalo za vse, ki so cerkev gradili in kot znamenje, da smo vsi kamni, ki se moramo vzidavati v duhovno zgradbo. Prinesli so orodje v zahvalo za pridne delavce in kruh za najsvetejšo daritev.
V Gospodovo molitev je uvedel škof dr. Jožef Smej, v pozdrav miru pa nadškof dr. Marjan Turnšek. Škof Smej je spomnil na slovesnost pred sto leti, ko so med triurno slovesnostjo verniki peli in molili samo v slovenskem jeziku. Nadškof Turnšek pa je  spomnil na mir, ki ga Bog ljudem in svetu deli po nas, po ljudeh, zato moramo biti njegovo orodje miru.
Pred blagoslovom je zbrane nagovoril škof dr. Jožef Smej, tretji naslednik župnika Janoša Slepca, ki je vodil gradnjo cerkve. Spomnil je na svetel zgled, ko so se po soboških ulicah družno sprehajali katoliški župnik Janoš Slepec, evangeličanski duhovnik Kovač in judovski rabin Roth. Ta slika mu je ostala živo v spominu in tudi nas danes nagovarja, da delamo za medsebojno edinost in razumevanje.
Stolni župnik Goran Kuhar se je zahvalil vsem sodelujočim in povabil na druženje, ki se je po maši nadaljevalo pred cerkvijo.

NAGOVOR ŠKOFA ORDINARIJA MSGR. DR. PETRA ŠTUMPFA

FOTOGALERIJA

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi