2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Kančevci: Škofijsko srečanje zakonskih skupin

nedelja, 01.02.2015


V Kančevcih se je v nedeljo, 1. februarja 2015, na 8. škofijskem srečanju zakonskih skupin, zbralo skoraj 50 družin iz škofije Murska Sobota. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je vodil kapucin, brat Primož Kovač, s petjem in glasbo pa je sodelovala mladinska glasbena skupina iz Bakovec. Ob začetku maše smo prebrali pozdravne besede škofa Petra, ki je v svojem sporočilu družinam zaželel, da bi srečanje v škofiji odmevalo kot preroško veselje Ljubezni in Življenja.
V pridigi nas je nagovoril g. Štefan Grabar in spodbudil, da vedno znova ?krpamo raztrganine?, ki jih prinaša zakonsko življenje. Zakonce je povabil k medsebojnemu pogovoru, molitvi, odpuščanju, da bi si vzeli čas in bili pozorni drug za drugega in da bi bili sodelavci v dobro družine. Spomnil nas je, da smo starši in zakonci po svetem krstu prejeli trojno službo: duhovniško (ko v ljubezni služimo drug drugemu), preroško (da razlikujemo med dobrim in slabim) in kraljevsko službo (da smo v službi življenja).
Srečanje so potem otroci nadaljevali v različnih ustvarjalnih delavnicah, ki so jih pripravile animatorke pod vodstvom sester salezijank, zakonci pa so z zanimanjem prisluhnili besedi g. Aleša Čerina v predavanju ?Starši ? roparji izkušenj svojih otrok?. Spregovoril je o tem, kako starši v svoji vzgoji otroke nezavestno oropamo življenjskih izkušenj, smisla in prihodnosti.
Po predavanju je mag. Mojca Magdič predstavila namen in način delovanja Družinskega centra. Družinski center bo deloval v Murski Soboti v okviru Škofije in bo poleg spodbujanja in utrjevanja že obstoječe vzgojne, mladinske in zakonske/družinske pastorale v škofiji uvedel nove pristope in prakse. Povezoval se bo z raznimi institucijami v regiji in drugod ter skupaj z njimi izvajal programe v podporo družini in njenim članom. Center se bo tako posvečal vsem: otrokom, mladim, zaročencem, zakoncem, staršem in ostarelim. Poleg duhovnih vsebin želi nuditi tudi razne tečaje, izobraževanja, tematske večere, delavnice in seminarje.
Prisotni pari oziroma družine so v spomin na srečanje prejeli knjižico ?Relatio synodi?, v kateri je zapisano končno poročilo o izredni sinodi o družini, ki je bila oktobra lani v Vatikanu. Knjižica, ki je darilo Škofije, je bila razdeljena z željo, da bi zakonce besedila poročila spodbudila, da premišljujejo o tem, kako bi papežu in škofom pomagali pri prepoznavanju pomembnosti družine in iskanju rešitev za mnoge rane in situacije, ki jih doživljajo člani družin. V njej so objavljena vprašanja, na katere bodo tudi sami v prihodnjih tednih povabljeni, da ob njih premišljujejo in nanje odgovorijo v posebni anketi. Člani zakonskih skupin smo tako na poseben način povabljeni, da s svojim družinskim življenjem še bolj pričujemo o lepoti krščanskega zakona in družine.
Ob koncu je Tomaž Bric, voditelj Odbora za družine, ki je to srečanje tudi pripravil, izročil zahvale zakonskih parom, ki so lani s svojim pričevanjem sodelovali na predzakonskih tečajih.
Družine pa je tudi povabil na križev pot za družine, ki bo v nedeljo, 22. marca ob 15. uri, na Hotizi ter na druge dogodke, ki so tesneje povezani z družinsko ter zakonsko tematiko in se bodo dogajali v škofiji in tudi širše.


Besedilo: Tomaž Bric
Foto: s. Lucija Nastran HMP, Karlo Smodiš

 

FOTOGRAFIJE

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi