2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Cankova: Dekanijsko postno srečanje ŽPS

nedelja, 23.03.2014


Zadnja postna duhovna obnova v našem petletnem mandatu je za člane Župnijskih pastoralnih svetov murskosoboške dekanije potekala v nedeljo, 23.03.2014.
Na to 3. postno nedeljo, smo se sredi popoldneva, v zelo lepem številu, člani iz vseh župnij, seveda skupaj s svojimi župniki, zbrali v župnijski cerkvi Svetega Jožefa na Cankovi, kjer smo začetek  srečanja pričakali v rožnovenski pobožnosti in tako z lepo, predvsem pa duhovno bogato popotnico vstopili v dogajanje tega popoldneva.
Po pozdravnih besedah domačega župnika, g. Ivana Kranjeca ter dekanijskega referenta za ŽPS g. Gorana Kuharja, nas je v duhovni del srečanja s svojim nagovorom najprej popeljal g. škof, msgr. dr. Peter Štumpf, nadaljeval pa predavatelj, klaretinec, p. Branko Cestnik.
G. škof se je v nagovoru dotaknil svojega Pastirskega pisma, z vsebino katerega smo bili verniki že seznanjeni prejšnjo nedeljo in iz njega, navezujoč se na evangelij te nedelje,  za sedanje prelomno obdobje v katerem se nahaja Cerkev, izpostavil in poudaril potrebo po ponovnem odkrivanju in vračanju h Kristusu, kot izviru ?čiste in žive vode? ter pomembnost našega osebnega srečanja z Njim. Le tako bomo upali vero živeti in kot Samarijanka, zanjo tudi goreče navduševali svoje brate in sestre, kar je tudi osnovni namen škofijskega misijona, na katerega nas je, v svojem nagovoru, prav tako ?spomnil? g. škof.
Zato smo seveda s toliko večjim zanimanjem in pozornostjo v nadaljevanju prisluhnili  tudi besedam p. Branka Cestnika, ki je spregovoril najprej o vračanju ?k izvirom? krščanstva, kot o prvem izmed petih prednostnih pastoralnih izzivov za prihodnost, zapisanim v Slovenskem pastoralnem načrtu PIP, nato pa še besedam o nujnosti pastoralnega spreobrnjenja Cerkve in s tem tudi o potrebi po novem oznanjevanju oz. novi evangelizaciji ter vlogi nas, laikov, v njej. 
Sledila je še pobožnost Križevega pota duhovništva, ki smo ga udeleženci molili in darovali za stanovitnost in svetost naših dušnih pastirjev, pri čemer smo molitev po posameznih postajah vodili predstavniki ŽPS iz posameznih župnij. Med vsem tem duhovno zelo bogatim dogajanjem, pa smo udeleženci imeli seveda tudi priložnost za prejem zakramenta sprave.
Duhovni in s tem tudi uradni del srečanja je z podelitvijo blagoslova vsem udeležencem zaključil domači župnik, g. Ivan Kranjec. Po skupno zapeti zaključni pesmi, ki je iz hvaležnosti za lepo in bogato dogajanje zadonela v župnijski cerkvi, pa smo se še lep čas zadržali v dvorani bližnjega Gasilskega doma. Seveda v prijetnem druženju, v medsebojnem pogovoru in izmenjavi mnenj, pa ob okusni pogostitvi, ki so jo posebej za nas udeležence velikodušno pripravili člani domačega ŽPS-ja.   

Besedilo: Gabika Vurcer

Foto: Anica Pušnik

FOTOGRAFIJE

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi