januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

SV. KAJETAN, redovni ustanovitelj

07.08.

(1480-1547)
Rodil se je v Vincenzi v plemiški družini Tiene. Že zgodaj mu je umrl oče, zato je za njegovo vzgojo in vzgojo njegovih bratov poskrbela mati. Zahajali so v dominikansko cerkev, kjer je imela njihova družina svojo kapelo. Pri štiriindvajsetih je doktoriral iz cerkvenega in civilnega prava. Potem je bil ravnatelj papeške pisarne v Rimu. Motilo ga je delovanje tedanjih papežev, ki so bolj skrbeli za umetnost kot pa pobožnost in svetost.
Bil je član družbe Bratovščina božje ljubezni, kjer so redno molili, vsak dan obiskovali mašo, negovali bolnike po bolnišnicah idr. pri sedemintridesetih letih je bil posvečen v duhovnika. Po materini smrti je odšel v Benetke, kjer je ustanovil novo bolnišnico. L. 1524 je skupaj s tremi prijatelji iz družbe ustanovil red teatincev. Hoteli so čim bolj posnemati Kristusovo nenavezanost na svetne dobrine. Teatinec je pomenilo: pobožen, pravičen, spokoren.
Truplo sv. Kajetana so na njegovo željo pokopali na pokopališču mestnih ubožcev. Pozneje so njegove ostanke prenesli v cerkev sv. Pavla v Neaplju.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi