Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

SV. JOŽEF

19.03.


Sveti Jožef - podoba v cerkvi na Cankovi

Sv. Jožef je bil mož Device Marije in Jezusov rednik. Bog je Jožefa na poseben način izbral za deviškega moža Marije, ki je spočela in rodila učlovečeno Besedo. Dodeljena mu je bila vzvišena naloga pri skrivnosti učlovečenja in odrešenja. Bil je Bogu poslušen in vdani varuh ter skrbnik svete nazareške družine, zato je danes tudi zavetnik vesoljne Cerkve.

Sv. Jožef je bil tesar v Nazaretu in zaročen z Marijo. Še pred poroko pa je Marija spočela otroka in Jožef se je hotel naskrivaj od nje ločiti. A v spanju se mu je prikazal angel in mu razložil skrivnostno spočetje Device Marije. Od takrat naprej sta Jožef in Marija živela v deviškem zakonu. Ko je Marija na poti v Betlehem rodila Jezusa, se je Jožefu v sanjah prikazal angel ter mu povedal, da naj z otrokom in Marijo pobegne pred Herodom v Egipt. Jožef je tako tudi storil in se z družino vrnil v Nazaret po Herodovi smrti. Jožefa evangeliji zadnjikrat omenjajo v zvezi z velikonočnim romanjem v Jeruzalem, ko je bil Jezus star dvanajst let.

Sv. Jožefa največkrat upodabljajo z Jezuščkom v naročju, pogostokrat tudi s tesarskim orodjem. Upodabljajo ga tudi v motivu Jezusovega rojstva, ob jaslicah. Priljubljeno je tudi upodabljanje bega svete družine v Egipt.

Sv. Jožef je zavetnik vesoljne Cerkve, mnogih držav, škofij ter redovnih skupnosti. Je zavetnik družin, še posebej zavetnik krščanskih očetov v skrbi za družino in otroke. Prav tako velja za zavetnika otrok, mladine in sirot, saj je bil skrbnik in rednik Jezusa. Ker sta z Marijo živela v deviškem zakonu, je zavetnik devištva. Kot tesar je zavetnik delavcev, rokodelcev, tesarjev, drvarjev, mizarjev, kolarjev. Prav tako je zavetnik vzgojiteljev, popotnikov, izgnancev. Je priprošnjik pri očesnih boleznih, v skušnjavah, v brezupnih položajih, pri stanovanjski stiski, priprošnjik umirajočih in priprošnjik za srečno zadnjo uro.

Danes godujejo vsi z imeni: Jožef, Jože, Jožko, Josip, Jozo, Juš, Jožica, Joža, Jožefina, Pepi, Pepca, Pepica, Pina, Pepina, Zefa, Žefa, Zefka, Fina…

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi