Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Danes hočemo biti vsi zavarovani za starost. Prav, toda ni boljšega in bolj gotovega zavarovanja, kot je dobro vzgojen otrok." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

SV. PATRIK

17.03.

Sv. Patrik se je rodil okoli leta 385 za zahodni strani Britanskega otoka. Njegov oče je bil rimski uradnik in diakon. Kot mladenič je bil precej lahkomiselne narave. Leta 401 so ga na posestvu, kjer je živela družina v poletnem času, ugrabili morski roparji in ga kot sužnja prodali na Irsko. Tam je moral pasti ovce. Patrik je svoje jetništvo sprejel kot božjo kazen za svoje lahkomiselno življenje. Trpljenje mu je bilo vir duhovne krepitve. Po šestih letih ujetništva je neke noči v spanju zaslišal glas, ki ga je klical, da se naj vrne v svojo domovino. Patrik je klicu sledil in tako po raznih zapletih in težavah prispel domov. Doma je želel postati duhovnik, a ga škof ni hotel posvetiti. Zato je odšel k redovnikom v Galijo, kjer so takoj opazili, da je človek globoke in goreče duhovnosti. Papež Celestin I. ga je leta 431 postavil za škofa na Irskem, ki je bila še zelo poganska dežela. Tja je Patrika že dolgo vabil skrivnosten glas. V svojem misijonskem delu na Irskem je bil Patrik zelo uspešen. Pridobil si je ljudstvo in mnoge kneze, prišel v najbolj oddaljene in skrite vasi. Ljudje so se povsod hitro oklenili krščanstva. Pri misijonarjenju je sv. Patriku veliko pomagala izkušnja njegovega ujetništva, saj je dodobra spoznal pokrajino in ljudi, govoril pa je tudi keltski jezik. Veliko se je umikal v samoto, predvsem v postnem času, in iz molitve črpal moč za svoje apostolsko delo. Leta 444 je bil potrjen za irskega nadškofa. Vso Irsko je tudi cerkveno organiziral. Umrl je 17. marca 461 na severnem Irskem.

Sv. Patrik ali Patricij je danes najbolj čaščen svetnik na Irskem in velja za zavetnika Irske. Obenem je tudi zavetnik frizerjev, kovačev, rudarjev, sodarjev, živine. Je priprošnjik proti mrčesu in boleznim živine, tudi priprošnjik za duše v vicah ter proti zlu.

Sv. Patrika upodabljajo v škofovskih oblačilih, pogosto s kačami, z ognjem in simbolično deteljico. Triperesno deteljico bi naj svetnik uporabljal, da je poganom ponazoril skrivnost Svete Trojice.

Danes godujejo: Patrik, Patricij, Patricija.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi