2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Je terorist tudi izgubljena ovca?

četrtek, 05.11.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Četrtek, 5.11. 2020 – soboška stolnica- 31. navadnega tedna

 

Je terorist tudi izgubljena ovca?

Ena izgubljena ovca je torej več vredna kot ostalih devetindevetdeset? Kaj bi lahko počele ovce, medtem ko je šel pastir iskat eno izgubljeno? Gotovo obstaja nevarnost, da bi se tudi one izgubile brez pastirja. Koliko časa pastir porabi za iskanje ene izgubljene ovce? Eno uro, dan ali več? V naši logiki ena ovca gotovo nima večje vrednosti kot ostalih devetindevetdeset. V skrajni situaciji se je namreč dobro ogniti večji izgubi in žrtvovati šibki člen v verigi črede.

Če gremo od ovac k ljudem, v sebi prepoznamo podobna vrednotenja. Kaj pomeni en zločinec proti drugim ljudem, ki so koristni za družbo? Praktično nič. Še danes nekatere države pravno sodno funkcionirajo tako, da pogubijo na tisoče zločincev skupaj, da ne bi bili grožnja miru in varnosti državljanom ter svetovnemu redu. Ob grožnji terorizma je sploh vprašanje vrednosti zločincev, ki po ulicah in cestah pobijajo vse povprek,  postalo brezpredmetno. Teroristov se je potrebno znebiti in konec - je vsesplošno mnenje.

Toda Božji pristop do izgubljenega človeka je zelo drugačen od našega. Jezus v priliki o izgubljeni ovci v bistvu razodene, zakaj je pravzaprav prišel iz nebes. Ni prišel zaradi pravičnih. Prišel je zaradi slabih, zaradi grešnikov. Prišel je, da bi nam vsem dal možnost za spreobrnjenje in zato za rešitev.

Poznamo čudovite primere, ko je izgubljen človek bil najden zaradi srečanja z Jezusom in je povsem spremenil življenje. Takšni se najdejo celo med svetniki. Cestninar Levi je ob srečanju z Jezusom postal apostol in evangelist Matej. Prešuštna Marija Magdalena je ob srečanju z Jezusom postala njegova učenka in prva priča njegovega vstajenja. Pohotni Avguštin je iz perverznega moškega postal škof in eden največjih cerkvenih učiteljev. Sicer je Jezus edini, ki lahko povsem spremeni še tako skrajne zločince. Samo Jezus lahko spreminja človeška srca. Jezus ni razglasil za svetnika nobenega apostola, niti lastno Mater Marijo. Razglasil pa je za svetnika zločinca, ki je ob njem umiral na križu. Ko je razbojnik prosil Jezusa, naj se ga spomni, ko pride v svoje kraljestvo, mu je Jezus zagotovil, da bo še tisti dan z njim v raju.

Spreobrnjenje je edina pot do nebes. Kako popeljati na to pot terorista, morilca, zločinca, roparja? Z Jezusom je to mogoče. Imamo čudovita pričevanja nekaterih fanatičnih in morilsko nastrojenih teroristov, ki so se ob srečanju z Jezusom spreobrnili v njegove učence. To so sodobni, današnji spreobrnjenci. Jezusova milostna moč je neizmerno velika. Zmore spremeniti najbolj zakrknjene zločince v povsem nove, Jezusove ljudi. Pogosto se naša pamet upira, da bi zločincem dali možnosti, da bi postali novi, Jezusovi ljudje. Vsi smo si skoraj edini, da za njih ni »pardona«. Jezus nam v priliki o izgubljeni ovci pravi, da je prišel zato, da poišče in reši prav najbolj brezupne primere.

Ko se mi vmešavamo v proces spreobrnjenja drugih, največkrat vse pokvarimo. Če pa se lotimo svojega spreobrnjenja, smo na pravi poti, da najdemo izgubljeno ovco. V tej izgubljeni ovci namreč najdemo prav sebe. Pa veliko Božje pomoči pri tem opravilu želim sebi in vam.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi