2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Med tehnično smrtjo in smrtjo v Kristusu

ponedeljek, 02.11.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Dan spomina vseh vernih rajnih, 2.11. 2020 – soboška stolnica- 31. navadnega tedna

 

Med tehnično smrtjo in smrtjo v Kristusu

Dan spomina vseh vernih rajnih nas postavlja pred neizbežno resničnostjo smrti. Današnji družba ima do smrti zelo problematičen odnos. Na televiziji in po časopisih smrt prikazuejejo kot spektakel, ki vznemirja naše živce, samo da nam ne bi bilo dolgčas. Vsakdanja poročanja o nesrečah ali o nasilju so največkrat povsem prostaška in povsem odrivajo naš pogled na človeka, ki ga je Bog ustvaril za večno življenje v nebesih. Tako smo se navadili na smrt kot na nekaj, kar pripada samo nasilju.

Z druge strani pa o smrti ne govorimo ne po naših družinah niti po naših bolnišnicah. Med zdravniki so redki, ki povejo na smrt bolnemu bolniku, da bo umrl. Enostavno na smrt bolnega bolnika puščajo v lažnem prepričanju, da ne bo umrl, ampak potem le umre.  Tolikokrat se dogaja, da je nekdo dolgo časa bolan, pa mu tudi doma ne povejo, da umira in potem umre, ne da bi vedel, da bi se moral na to pripraviti. Ko sorodniki pridejo prijavit smrt takšnega bolnika v župnišče, ponavadi pravijo, da niso mislili, da bo tako hitro umrl.

Vse to ima globoke posledice za človekov odnos do samega sebe in do svoje večnosti. V litanijah Vseh svetnikov molimo: »Nagle in neprevidene smrti, reši nas, o Gospod.« To pomeni, da naj nam Bog da pomoč, da se na smrt dobro pripravimo, o njej razmišljamo in se oprimemo pomoči svetih zakramentov: spovedi, maziljenja in svetega obhajila.

Vendar pa se prošnja, naj nas Gospod reši nagle in neprevidene smrti, vse bolj spreminja v prošnjo: »Nenadno in neopaženo smrt nam daj, o Gospod.« Smrt naj nastopi bliskovito in naj ne pusti nobenega časa za razmišljanje ali za trpljenje. Iz takšnega odnosa do smrti se potem rojeva želja po evtanaziji. To pa pomeni tehnično smrt, ki pomeni razčlovečeno smrt. S takim odnosom do smrti pa ljudje odpravljajo same sebe kot ljudje. Nimamo samo pravico do življenja, ampak imamo pravico tudi do človeške in dostojne smrti. Če je stališče do smrti zgolj tehnično vprašanje, je tudi zgolj tehnično vprašanje naše življenje. To pa pomeni odpravljanje vsega, kar je človeškega.

Krščanska vera je obrnjena k življenju in zato k vsakemu človeku. Verujemo v Boga živih. Cilj vere je življenje, zato vera podpira vsakršno človeško življenje v dobrem in v hudem. Življenje je odsev Boga, ki je Življenje samo. Vera zagovarja življenje tudi v njegovem trpljenju. Zato za krščansko vero ni življenja, ki ne bi bilo vredno življenja. Zato je tudi življenje, ki se zdi ničvredno, Božji dar.

Vice so človekovo preoblikovanje, v katerem tisti, ki so v vicah postanejo sposobni za združenje z Bogom. V vicah se srečamo z Bogom tako, da se v nas očisti žlindra ali nesnaga vsega, kar smo si v zemeljskem življenju navlekli nase, kar pa pred Boga ne more priti. Ogenj v vicah je ogenj Kristusove bližine. Če smo umrli v navezanosti na to, kar imamo, v vicah postajamo od tega osvobojeni in v nas ni nič drugega kot samo še »biti« s Kristusom in biti z drugimi, ki so v Kristusu.

Ko molimo ali darujemo svojo pokoro in celo odpuščanje grehov pri sveti spovedi za duše v vicah, vstopamo s temi dušami v skupnost, ki v očiščevanju hrepeni, da bi bila za vedno s Kristusom.

Danes in v prihodnjih dneh lahko s posebnimi milostmi ali odpustki, ki jih za duše v vicah pridobimo z molitvijo, spovedjo, svetim obhajilom in obiskom grobov, vstopamo v vice k dušam, ki nas čakajo. Ne zamujajmo. Pohitimo k tem dušam. Čakajo nas. Hrepenijo po naši duhovni solidarnosti.

Naša dobrotna bližina z dušami v vicah nas bo okrepila v volji, da bi že zdaj vse naredili, samo da bi bili s Kristusom.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi