Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kristjani ostanimo močni. Glave gor!"B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Turnišče - posvetitev škofije

četrtek, 15.08.2013


Na praznik Marijinega Vnebovzetja, 15. avgusta 2013, je škof dr. Peter Štumpf v Turnišču Škofijo Murska Sobota posvetil Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Škof se je za ta korak odločil na pobudo sester klaris, ki od lani živijo in molijo v samostanu v Turnišču.

?Posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu pomeni, da sebe in tiste, ki niti ne vedo, kaj se danes dogaja, preprosto popeljemo v ti dve Srci. V Cerkvi smo namreč tako povezani med seboj, da drug drugemu pripadamo vso večnost. Cerkev je organizem in ne organizacija. Je živo telo in ne zgradba. Eni so v tem telesu bolj krepki in zdravi, drugi bolj slabotni in omahljivi. Vse pa nas povezujeta Jezus in Marija.? Tako je med drugim škof pojasnil v pridigi. Dodal je, da smo ?kristjani poklicani, da skrbimo drug za drugega. Nihče ni imun za skušnjave in padce v greh. Zato vsi potrebujemo nadnaravno zaščito in to lahko najdemo v Jezusovem in Marijinem Srcu.? V nadaljevanju je izpostavil  pomen opravljanja pobožnosti prvih petkov in sobot, ?ki je nadvse pomembna za poživljanje vere in krepitev duhovne moči, ki premaguje napade hudobnega duha. Posvetitev soboške škofije pomeni, da s tem dejanjem pletemo verigo naših src in jo ovijamo okrog Jezusovega in Marijinega Srca, da se tako lažje skupaj zavihtimo do nebes. V tej verigi ne sme nihče izpasti, ker potem se veriga pretrga in pademo vsi. Vsak je pomemben, vsak mora zdržati, vsak se mora zveličati.?
Na posvetitev svetima Srcema smo se po župnijah pripravljali z opravljanjem pobožnosti prvih sobot in z molitvijo pred Najsvetejšim. Na dan posvetitve so se pri sv. mašah po župnijah soboške škofije duhovniki skupaj z verniki v posvetilni molitvi pridružili romarjem in škofu ordinariju, ki je v Marijinem svetišču v Turnišču škofijo posvetil svetima Srcema.

Sicer pa je praznovanje ob prazniku Marijinega vnebovzetja potekalo že od nedelje, ko so v Turnišče prihajale različne skupine in posamezniki, ki so se z molitvijo, s prejemanjem zakramentov pripravljali na ta velik dogodek. V noči pred praznikom so priromale procesije romarjev iz župnij Beltinci, Bogojina, Črensovci, Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Odranci, Velika Polana in od drugod. Na sam praznik je bilo v Marijinem svetišču več svetih maš. Dobrovniki župnik mag. Simon Štihec je daroval sv. mašo v madžarskem jeziku. Osrednjo slovesnost pa je ob somaševanju dvanajstih duhovnikov in ob množici vernikov vodil škof dr. Peter Štumpf, ki je popoldne maševal še v samostanu pri sestrah klarisah.

Romarje je sprejemal domači župnik Robert Brest, ki je s sodelavci poskrbel za lep potek slovesnosti. Škofu so v spomin podarili korok, ki ga je sešila mežnarica Emica Vnuk. Za lepo petje je skrbel domači pevski zbor pod vodstvom organista Mateja Pucka. Za sodelovanje pri bogoslužju so poskrbeli še drugi domači verniki. Mnogi od njih so pomagali tudi pri spletanju vencev, s katerimi so okrasili Marijino svetišče.

Pridiga

FOTOGRAFIJE

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 ponedeljek, 20.07.2020 - nedelja, 09.08.2020

Letni dopust na škofiji

od 20. julija do 9. avgusta 2020 več ...


 torek, 21.07.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 sreda, 29.07.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 nedelja, 02.08.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 sobota, 08.08.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi