Stopinje

Škofijski letni zbornik Stopinje

"Stopinje 2019 seveda ne morejo mimo dogajanja, ki ga bomo obhajali v Sloveniji v prihodnjem letu, to je 100-letnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. To vsebino odraža že naslovnica, nadaljuje se v koledarskem delu, kjer so prikazani mostovi čez reko Muro, tudi tisti plavajoči ali brodi. Dodani so različni zapisi o tej vsebini, ki so jih med drugim prispevali tudi posamezni slovenski škofje in pomurski župani.
O sedanjem življenju v Škofiji Murska Sobota beremo v poglavju Škofijske stopinje, o naših vzornikih pa v poglavju Stopinje svetih. Poleg podrobnega prikaza dogajanja v zvezi s postopkom beatifikacije Božjega služabnika Danijela Halasa in Božjega služabnika Alojzija Kozarja spoznamo še tri svetle like iz posameznih dekanij. Na seji ŠPS lanskega leta je bilo namreč sklenjeno, da bodo člani zbirali zapise o ljudeh ?za sosednjimi vrati?, kakor je papež Frančišek imenoval dobre, svetle ali svete ljudi, ki živijo v naši bližini, pa jih pogosto niti ne opazimo. Nekateri člani ŠPS so to že naredili, drugi še zbirajo pričevanja in zapise.
Okno v našo preteklost tudi v teh Stopinjah odpira ustanovitelj Stopinj škof dr. Jožef Smej v kar treh člankih. Drobce naše preteklosti nam odkrivajo še drugi. Drugo okno se odpira k našim rojakom v Porabju. Svoj pogled na življenje porabskih Slovencev, predvsem z vidika, kaj lahko Cerkev prispeva k ohranjanju slovenstva, podajata parlamentarna zagovornica Erika Köleš Kiss in urednica časopisa Porabje Marjana Sukič.
Naslednje okno se odpira k evangeličanom. Letos je Stopinjam prvič dodano novo poglavje Ekumenske stopinje, v katerem duhovnik evangeličanske cerkvene občine Križevci Mitja Andrejek odgovarja na zastavljena vprašanja.
Poleg že uveljavljenih vsebin v poglavjih Stopinje srca, Stopinje mladih, Odhojene stopinje, Jubilejne stopinje, Stopinje k tebi, pa pestro dogajanje zažari v zadnjem poglavju Tvoje in moje stopinje, kjer beremo o življenju v naših župnijah.
Naj omenim še besede, ki jih je v uvodniku zapisal škof dr. Peter Štumpf: ?Posebnost Stopinj je v tem, da so same v sebi zdrave. To, kar je v njih, je dobro, resnično in tudi lepo.?
Stopinje 2019 obsegajo 280 strani, sodelovalo je 32 avtorjev in pri tem niso šteti tisti, ki so pisali župnijska poročila (župniki ali kdo drug), v trinajstih poglavjih je objavljenih 72 naslovov in pri tem spet niso šteta župnijska poročila, ki jih je 32." Lojze Kozar ml., urednik

 

STOPINJE 2020

STOPINJE 2019

STOPINJE 2018

STOPINJE 2017

STOPINJE 2016

STOPINJE 2015

STOPINJE 2014

STOPINJE 2013

STOPINJE 2012

,

Stopinje 2019 so na razpolago na župniščih murskosoboške škofije in na škofijskem ordinariatu.

 

ODMEVI NA STOPINJE

Franc kardinal Rode

Vatikan, 22. XII. 2011

Spoštovani g. škof, dragi prijatelj,

hvala, da ste mi poslali Stopinje 2012, pravi zbornik duhovne, kulturne in vsestranske ustvarjalnosti na slovenskem severovzhodu. Vesel sem, da nadaljujete to bogato tradicijo in ohranjate posebno istovetnost tega dela našega naroda. Brez nje bi bili osiromašeni.

Še enkrat Vam želim veliko Božjega blagoslova in pomoči pri vodenju mlade škofije in Vas iz srca pozdravljam,

Franc kard. Rode

Vinko kardinal Puljić

Sarajevo, 16. XII. 2011

Dragi brate u Biskupstvu!

Upravo sam danas dobio Vašu poštu. Uz Čestitko je stigla knjiga: STOPINJE 2012.

Odmah sam uzeo čitati da malo još bolje upoznam slovenski jezik.

Knjiga je divno opremljena puna pastoralnih događanja v Vašoj Škofiji. Radujem se da ću je još bolje upoznati u VIII. mjesecu kada budem dolazio.

Iskreno zahvaljujem na darovanoj knjizi i lijepim željama. Srdačan pozdrav i iskrene želje za Božić i Novu godinu!

Vinko kardinal Puljić

nadbiskup metropolit vrhbosanski

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Izšle so nove Stopinje

ponedeljek, 12.12.2011


Izšle so Stopinje 2012, ki jih je izdala Škofija Murska Sobota.

Na naslovnici Stopinj 2012 nas pozdravlja župnijska cerkev sv. Petra in Pavla na Hotizi, pa ne le cerkev, temveč tudi to, kar je Hotizo in Škofijo Murska Sobota v minulem letu zaznamovali in obogatilo. Na Hotizi je bil postavljen križev pot, ki pelje ob zadnji poti Božjega služabnika Danijela Halasa do kraja mučeniške smrti. Na naslovnici Stopinj je križev pot oblikovan tako, da pelje v obliki črke S do župnijske cerkev, torej do Jezusa. Črka S je prva črka zbornika Stopinje. Torej tudi Stopinje želijo voditi k Jezusu, ki je edini Odrešenik, edini zdravilec, edini, ki resnično seva pozitivno energijo.

V koledarskem delu je predstavljenih prvih dvanajst župnij naše škofije in sicer pod misijonskim vidikom. Nagovarjajo nas misijonski križi, kratki zapisi o misijonih v župnijah, nagovarja nas molitev, ki jo lahko prikrojeno molimo kjer koli, nagovarjajo nas svetniki, zavetniki teh župnij. Tudi to je pot do Jezusa, pod odrešenja, pot do miru.

Sledijo poglavja, ki jih napovedujejo fotografije z naslovi. Fotografije so nastale v oddaljenem in skritem območju naše škofije, v Murski šumi. Tam je govorica stvarstva še veliko bolj pristna. Vabi nas, da odkrivamo še druge oddaljene ali pozabljene kotičke ne le škofije, temveč duhovnih zakladov: Svetega pisma, svetniških zgledov, molitve in drugih duhovnih dobrin. K odkrivanju teh zakladov nas vabi tudi vsebina poglavij. Stopinje svetih vabijo na sveto pot, ki so jih nekateri zelo jasno prehodili. Stopinje duha obračajo naše srce od zagledanosti v ta svet k višjim vrednotam. Oddaljene stopinje želijo približati to, kar je bilo v preteklosti lepega, dobrega, spodbudnega ali tudi napačnega, da bi nam zgodovina bila učiteljica življenja. Stopinje za mejo usmerjajo naš pogled k rojakom izven domovine. Stopinje k tebi prihajajo po različnih poteh k posamezniku, da lahko vsak najde nekaj zase. Stopinje mladih je najbolj obogatil starosta med škofi, naš rojak dr. Jožef Smej. Stopinje srca želijo z lepo besedo ogreti in navdušiti srca za vse lepo in dobro. Jubilejne stopinje se zahvaljujejo tistim, ki so pred nami naredili že veliko korakov, odhojene stopinje pa so narejene v spomin in zahvalo tistim, ki so v ta svet vtisnili zadnjo stopinjo. Tiskane stopinje kažejo na ustvarjalno moč duha, zajeto v knjige. Tvoje in moje stopinje pa so kamenček iz bogatega mozaika dogajanja po naših župnijah.

Naj Stopinje 2012 razveseljujejo in jih vnemajo k ljubezni do Boga in do bližnjega. In naj še dodam: Z ljubeznijo so pripravljene.

Lojze Kozar ml., urednik Stopinj

Stopinje 2012 so na razpolago na župnijskih uradih v soboški škofiji in v Kleklovi knjigarni v Murski Soboti, možnost naročila lahko sporočite na naslov: 

Škofija Murska Sobota
Pastoralna služba
Gregorčičeva 4
9000 Murska Sobota
tel: 0590 80 617
 Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 petek, 01.05.2020 - nedelja, 31.05.2020

Šmarnice

Dnevni dostop do šmarnic na spletni strani Slovenskega katehetskega urada več ...


 petek, 01.05.2020 - nedelja, 31.05.2020

Molitev rožnega venca v maju

Papež Frančišek vabi katoličane k molitvi rožnega venca v mesecu maju več ...


 petek, 08.05.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 četrtek, 21.05.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 petek, 29.05.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 nedelja, 07.06.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi