Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Okus in moč gorčičnega zrna

torek, 27.10.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Torek, 27.10. 2020 – soboška stolnica- 30. navadnega tedna

 

Okus in moč gorčičnega zrna

Gorčično zrno, iz katerega lahko zraste kar veliko rastje, v katerem najdejo svojo senco in počitek ptice neba, Jezus uporabi za prispodobo Božjega kraljestva. Gorčično zrno je majhno, vendar v sebi nosi izjemno moč rasti. Na zunaj ni nič posebnega, brez okusa, vendar pa ko ga zmeljemo dobimo odlično začimbo, iz katere lahko naredimo gorčico, ki je nepogrešljiva pri nekaterih jedeh: krajnske klobase brez gorčice nimajo svoje kulinarične moči. Tudi goveji steak na žaru kar nekoliko poprosi po gorčici.  Šele zmleto seme ima svoj učinek v kakšne oljčnem olju in drugih potrebnih dodatkih .

Tako je tudi z Božjim kraljestvom. Če bi ga iskali ga ne bi našli. O Božjem kraljestvu ne govori nobena geopolitika, o njem ne boste nič slišali pri televizijskem dnevniku. O njem ne pišejo ne svetovni in ne osrednji slovenski mediji. Tu in tam o njem lepe reči povejo naši katoliški mediji. Tudi na televiziji Exodus govorijo veliko o Božjem kraljestvu. Če bi naredili anketo na ulicah med ljudmi, da bi povedali, kaj je to Božje kraljestvo, bi bil odstotek tistih, ki bi kaj vedeli o njem kaj povedati, zelo majhen. Pa vendar je Jezus oznanjal Božje kraljestvo, ki ni jed in pijača, marveč je pravičnost, mir in veselje v Svetem Duhu. O tem premišljujemo v molitvi tretje desetke Svetlega dela rožnega venca.

Pa vendar je to Božje kraljestvo tako zelo veliko vredno, da  so zanj nešteti ljudje zastavili svoje življenje. Zanj so mnogi mučenci prelili in še prelivajo svojo kri. Božje kraljestvo ima namreč čudovite skrite učinke, ki niso vidni javnosti, se pa dogajajo v srcu. To so tiste Božje moči, ki povsem spremenijo človeka v nosilca Božjega kraljestva v sebi.

Veliko ljudi te dneve oboleva za korona virusom. Kaj naj naredita mož ali žena, če kateri od njiju zboli? Odide od doma? Kam? Če doma živijo v pravičnosti, miru in v veselju v Svetem Duhu, potem bolnik ostane doma, v karanteni pod domačo streho. Vendar pa pri tem obstaja velika verjetnost, da bo zbolel tudi drugi, do tedaj še zdrav zakonec. Zboli zato, ker se je okužil od bolnega zakonca. Zdrav zakonec je to vedel, da bo do tega prišlo, vendar je sprejel nase možnost okužbe od bolnega zakonca. In zaradi tega še lahko zbolijo otroci in drugi člani družine.

Gre za neverjetno solidarnost v tej okužbi z virusom znotraj družine. To je moč Božjega kraljestva, ki deluje v vernih in tudi nevernih. V takšni zakonski in družinski ljubezni, ki ne gleda zgolj na lastno varnost ste tudi vi, ki sedaj doma med prebolevanjem korona virusa spremljate to sveto mašo, učinkovito znamenje Božjega kraljestva med nami.

Podobno se dogaja tudi po bolnišnicah, med zdravstvenim osebjem in bolniki. Biti v ljubezni z drugim, ki je okužen, in mu služiti, to je sedaj razcvet Božjega kraljestva med nami, ki iz neštetih gorčičnih zrn dobrote, pozornosti in pomoči po vsem svetu raste v velikanska drevesa takšne človečnosti, ki nas povsem upodablja po Jezusu Kristusu. Hvala vam tudi v imenu Cerkve, da iz vašega srca poganja veliko drevo zaupanja v Jezusa, v katerem bodo lahko še generacije za nami našle svoj počitek za pot vere do polnega razodetja Božjega kraljestva v nebesih.

 

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi