Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Evropski kongres CCIT

petek, 24.04.2015


Evropski kongres CCIT, Snagov ? Ciofliceni od 24. ? 26. aprila 2015
?Komunikacija: prednosti in pasti novih družbenih občil?


Od 24. do 26. aprila 2015, sem se udeležila evropskega kongresa CCIT (pastorala Romov) v Romuniji, v kraju Snagov ? Ciofliceni.  Ta kongres je vsako leto v drugi državi. Pri nas v Sloveniji je bil leta 2001 in sicer v Stični.
Letos nas je bilo na kongresu prijavljenih 146 iz različnih evropskih držav.(Avstrija, Albanija, Belgija, Švica, Češka, Nemčija, Španija, Francija, Madžarska, Hrvaška, Italija, Irska, Makedonija, Poljska, Slovaška, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Vatikan in  Romunija.)
Tema kongresa je bila: Pastoralne priložnosti in nevarnosti sodobnih medijev. Iz Slovenije smo se kongresa udeležili tisti, ki smo registrirani v CCIT-ju in seveda delamo z Romi: Peter Kokotec, koordinator za pastoralo Romov pri SŠK; Marjan Lampret, podpredsednik CCIT; Damjan Štih, župnik v Kočevju; Sonja Horvat, predstavnica Romov iz Škofije Murska Sobota, s. Rozalija Laznik in Anica Pušnik, katehistija med romskimi otroki v župniji Murska Sobota.
Kongres smo pričeli v petek zvečer z zahvalno molitvijo za 40. let delovanja. Sledile so pozdravne besede g. Martina Cabalasa, kateri se je hkrati zahvalil bratom karmeličanom, kateri so nas velikodušno sprejeli v njihovem novem samostanu.
V soboto, 25. aprila 2015 zjutraj smo najprej poslušali poročilo iz Vatikana, katerega nam je prebrala s. Aleksandra Pander.
G. Claude Dumas, nam je v uvodu med drugim povedal: ?Pojdite po vsem svetu in oznanjajte evangelij vsemu stvarstvu?, pravi Jezus svojim učencem. ?

Slledilo je prvo predavanje: ?Izzivi komunikacije v ciganskih skupnostih?(P. Florin ? Ioan Silaghi, sj)
Po predavanju smo imeli delo po skupinah. Ugotavljali smo, kako se srečujemo z različnimi problemi v posameznih romskih skupnostih in kako jih rešujemo? Koliko uporabljajo Romi novo tehnologijo in kje jim je res dosegljiva?
V popoldanskem delu smo prisluhnili slikovni govorici, ki jo je predstavil Don Agostino Rota Martir. Govoril je o Face-booku, WhatsApp, Skype, Bru, pametnih telefonih, tablicah, ter o migrantih na stezah novih družbenih občil. Predavanja in delo po skupinah smo zaključili s sveto mašo, ki je o bila letos nekaj posebnega, saj smo v slovenskem jeziku prebrali tako Božjo besedo in odpeli tudi psalm.
Po sveti maši smo pripravili večer z stojnicami, na katerih se je vsaka država predstavila z svojo kulinariko.
V nedeljo zjutraj smo prisluhnili ga. Violeti Barbu, katera nam je spregovorila o ROMUNSKIH ROMIH, njihovemu političnemu problemu, zgodovini, romunski odgovornosti do Romov,?
Povzetke ob zaključku kongresa je predstavil podpredsednik  CCIT, gospod Marjan Lampret.
Kongres smo zaključili s sveto mašo, katero je ob somaševanju daroval domači gospod škof Petru Gherghel. V homiliji nas je nagovoril z prispodobo o Dobrem pastirju, ?naj s svojim življenjem kažemo enako ljubezen in gorečnost do vseh. Ker smo del njegove črede, moramo iti na pot iskanja vseh drugih bratov, saj imamo vsi eno samo hišo v kraljestvu Dobrega pastirja. V tej luči smo te dni usmerjali pogled k Ciganom in obnavljali v sebi vero, da so tudi oni del Božje družine, da so tudi oni naše bratje in sestre, katere Bog ljubi in jih išče kot svoje otroke, za katere je dal življenje??.
Če povzamem, so bila vsa predavanja in delo letošnjega kongresa  zelo aktualna, saj so nam  predavatelji spregovorili o sodobnih medijih-tehnologiji, ki se iz minute v minuto razvijajo in moramo iti s časom ter novo tehnologijo uporabljati tudi za evangelizacijo. Večkrat pa se ob sodobnih medijih pojavi problem, ko starejše generacije Romov sodobne tehnologije ne uporabljajo in se je nekako bojijo. Za mlade, pa je to velik napredek. Nikakor pa nismo zanemarili, da je največja in najboljša ?tehnologija? osebni stik ? osebni odnos, ko prideš k sočloveku, ga objameš, se z njim pogovoriš, mu prisluhneš,?, mu prineseš ?Jezusa?. ,? .
Na kongresu pa se je veliko govorilo tudi o letošnjem srečanju Romov z papežem Frančiškom, katero bo konec oktobra.
Multumesc! (Hvala lepa!)
Dumnezeu sa te binecuvanteze! (Bog z vami!)
Toate bune!  (Vse dobro!)

FOTOGRAFIJE


Anica Pušnik, katehistinja

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi