Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - Cvetna nedelja

nedelja, 01.04.2012


Na cvetno nedeljo, 1. aprila 2012 ob 10. uri, je na trgu pred stolnico sv. Nikolaja v Murski Soboti škof msgr. dr. Peter Štumpf blagoslovil zelenje in nato v stolnici vodil sveto mašo. Škof je v pridigi nagovoril zbrane vernike.

 

ŠKOFOV NAGOVOR

Dragi bratje in sestre, najbrž ste nekateri presenečeni nad nasprotjem dogajanj, ki jih obhajamo na cvetno nedeljo. Jezus vstopa kot kralj slovesno v Jeruzalem, kmalu zatem pa ga ljudje pahnejo v trpljenje in ga tirajo v smrt na križu. Če slovesen vhod v Jeruzalem pomeni Jezusovo kraljevsko dostojanstvo, potem njegovo trpljenje kaže na to, kakšni smo ljudje, danes smo sposobni slaviti, hvaliti, jutri pa že izdati in zatajiti. Za ljudi je Jezus danes kralj, v petek pa bo razbojnik.

Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem pomeni njegov vstop v krhko človeško naravo, ki jo pestijo živci, nagoni, strasti in končno greh. Jezusov dotik naše ranjenosti pomeni našo rešitev. Potrebno je bilo trpljenje in smrt na križu, da smo lahko ozdraveli po njegovih ranah. Na križu nas je Jezus ustvaril v nove ljudi. Postali smo drugačni, sposobni spreobrnjenja. Dobili smo zmožnost in pomoč, da zavržemo greh in se odpravimo na pot stran od hudega duha, v srečno večnost.

Ni toliko pomembno, da smo danes prinesli v cerkev presmece, butare ali oljčne vejice. Pomembno je, da smo sploh prišli in tako pričeli pot tega velikega svetega tedna. Danes mora v naših srcih odmevati vprašanje:  Ali se hočeš podati na pot z Jezusom v Jeruzalem vse do Kalvarije? Hočeš videti, kje so bo končala pot našega Boga? Hočeš biti z njim?

Sveti Janez Zlatousti nas opozarja: ?Veliki teden je zato tako velik, ker se v njem uresničujejo velike obljube. Končala se je grozna vojna s hudobnimi duhovi. Smrt je uničena, prekletstvo izbrisano, odstranjene so vse pregrade, odpravljeno je suženjstvo greha. V velikem tednu je Bog spravil s seboj vse, kar je na zemlji in v nebesih.

V tem velikem tednu molimo za mir v sveti deželi, predvsem v Jeruzalemu. Ustvarjajmo pa tudi ozračje miru doma, med sosedi in v župniji.

Današnje bogoslužje je veličasten uvod v veliko noč.

Prišla je ura, v kateri je poveličan Sin človekov, naš Gospod Jezus (prim.  Jn 12, 23). Slava križa  nas bo vabila k Jezusu. Ne bojmo se! Pri njem bomo našli tolažbo in počitek. Ponovno bomo okusili, da je Jezus smisel našega življenja.

+ dr. Peter Štumpf

soboški škof

 

 

 

Fotografije: Denis Horvat

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi