2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Denar nam bo prej ali slej vsem odvzet

sobota, 07.11.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Sobota, 7.11. 2020 – soboška stolnica- 31. navadnega tedna

 

Denar nam bo prej ali slej vsem odvzet.

Jezus še naprej stopnjuje vrelišče vznemirjenja pri farizejih. Včeraj smo slišali njegovo priliko o koruptivnem oskrbniku, ki je pred gospodarjem znal poskrbeti zase tako, da je upnikom odpisoval dolgove, da bi ga ne več tožili pri gospodarju zaradi nevestnega upravljanja njegovega imetja, danes pa se čudimo Jezusovi neposrednosti, ko pristopi do lakomnih farizejev, ki so se mu posmehovali zaradi oznanjevanja in jim naravnost pove, da njihova pravičnost pred Bogom ne velja nič, ker so oni sami polni gnusob. Farizeji so namreč živeli dvojno življenje: uradno so veljali za razlagalce Božje postave in se delali pravične, v resnici pa so bili polni pohlepa in krivic (prim. Lk 16,9-15).

Jezus pravi, da pač dvema gospodarjema ne moremo služiti. Potrebna je izbira med enim in drugim. Služba Bogu in mamonu, ki pomeni vse, kar ni Božje, ni mogoča. Če pa kdo misli da je mogoče, s tem sramoti Boga. »Mamon ali bog denarja, oziroma pohlepa«, je zelo, zelo pretkan. Mamon je v resnici hudi duh, ki si v svoji predrznosti ne pomišlja, da se ne bi ljudem predstavljal kot veliki dobrotnik, kot tisti ki je celo večji in bolj pomemben od Kristusa in zato samo on skrbi za ljudi. In zato nam v tej hinavski skrbi mamon ali hudi duh zmeraj pod nos tišči denar. Nič naj ne bi bilo mogoče brez denarja. Tudi se nič ne sme in ne more zgoditi brez denarja. Vse mora biti plačljivo.

Denar se nam je tako močno usedel v dušo, da se nam kar megli pred očmi, če pomislimo, da bi nam ga zmanjkalo. Saj si sploh ne moremo prestavljati, kako bi potem živeli. Brez denarja nam izklopijo elektriko, odklopijo vodo, na dvorišču se nam nabirajo smeti in končno nam zarubijo hišo. Brez denarja ni prehrane ne šolanja ne zdravstva ne kulture ne razvedrila …Brez denarja ni občin in ne države. Brez denarja ne morejo shajati niti župnije in tudi pastoralno delo ne.

Ti težki časi pa nam počasi odnašajo tudi denar. Kako bomo brez njega preživeli? Če imaš denar dobiš ali pridobiš to, kar si želiš ali kar potrebuješ. Če denarja nimaš, si na suhem. Vendar pa je denar samo sredstvo, ki simbolno pomeni realno vrednost neke dobrine. Njegova vrednost ni stabilna in se pogosto menja, odvisno pač v kakšnem stanju je trg, na katerega pa vpliva mnogo dejavnikov, najbolj seveda politika. Sedaj že več nimamo samo denarnih valut, ampak imamo celo že digitalne ali kripto valute. Te že močno ogrožajo klasični monetarni sistem.

Vendar če ni realnih dobrin, ki nas ohranjajo pri obstoju, je denar zaman. Kaj pomaga, če ga imamo na vagone, če pa z njim ne morem kupiti kilograma krompirja, ker ga preprosto ni več. Denar ne more odpraviti pomanjkanja in na koncu lakote. Denarja ne moremo jesti. Z denarjem ne moremo nadomestiti izgubljenega zdravja, solidarnosti, veselja, zadovoljstva.

Apostol Pavel je v svojem pismu Filipljanom naravnost čudovit pri razodevanju svoje svobode v odnosu do imetja. Filipljanom se zahvaljuje, da so zanj poskrbeli. Pavel se je navadil živeti v pomanjkanju in biti zadovoljen s tem, v čemer je bil. Znal je živeti v skromnosti in znal je živeti v izobilju, ob tem pa trpeti tudi pomanjkanje.

Pavlu je bil Kristus edino bogastvo. Če je imel kaj, je bilo zanj dobro, če pa nič, pa tudi nič hudega. Pomembno mu je bilo, da je lahko oznanjal evangelij (prim. Flp 4, 10-19). Pri tem pa se ni bal, da bi mu kdo kaj trgal z rok, ker prosto ni imel kaj trgati.

Mnogo reči nam sedaj epidemija trga z rok. Tudi tisti, ki sedaj na njen račun bajno služijo in bogatijo, bodo prej ali slej vse izgubili. Poslednja, ki trga vse iz rok, je smrt. Pavel Filipljanom želi naj jim Bog nakloni toliko, kolikor v resnici potrebujejo. Edino kar obstane, je bogastvo v slavi v Jezusu Kristusu.

To bogastvo pa že ni več od tega sveta. Razumejo in cenijo ga tisti, ki ne služijo dvema gospodarjema, temveč služijo samo Bogu.

Mati Marija je velika zmagovalka nad mamonom ali hudim duhom. Danes, na prvo soboto v mesecu novembru, se ji ponovno izročimo v varstvu, naj nam pomaga tudi v odnosu do denarja ohraniti srčno svobodo in poštenost misli, namenov in dejanj.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi