2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Tudi krščanska medlost

petek, 06.11.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Petek, 6.11. 2020 – soboška stolnica- 31. navadnega tedna

 

Tudi krščanska medlost je zelo veliko kriva za trenutni volilni kaos v ZDA ter za razgrajanje huliganov po slovenskih mestih in pomeni grožnjo svetovnemu miru.

 

Jezus nam predstavi oskrbnika, ki so ga njegovi upniki gospodarju zatožili, da slabo upravlja z njegovim imetjem. Oskrbnik se je zbal za preživetje. Ni bil navajen težkega fizičnega dela, najbrž je že občutil težo let. Imel pa je toliko ponosa, da na cesto prosjačit tudi ni hotel iti. Ker pa je bil prebrisan in je vedel, da je njegovo preživetje v bistvu odvisno od njegovih upnikov, ki niso z njim zadovoljni in ga tožijo gospodarju, da nevestno gospodari z njegovim imetjem, se je odločil, da jim bo odpisal velik del dolgov. V hipu se situacija spremeni. Ker so upniki zadovoljni, ga več ne tožijo, saj so pristali na podkupovanje, od katere imajo tudi oni sami korist. Pa tudi gospodar je zadovoljen, saj je spoznal, da ima prebrisanega oskrbnika, ki se znajde, čeprav trenutno v njegovo škodo, bo pa že prišel čas, ko bo to oskrbnikovo prebrisanost unovčil zase (prim. Lk, 16, 1-8).

Jezus nam torej podal priliko o korupciji. Pri tem pa ne pozabi povedati, da so tudi tisti, ki bogatijo na račun korupcije, dosti bolj prebrisani od onih, ki si prizadevajo za pravičnost. Za slednje Jezusu pravi, da so »otroci luči«. Nagon po preživetju se namreč brez ustrezne samokontrole spreminja v nagon po moči in bogastvu. Pri tem ni omejitev, ne izbirajo se sredstva. Nenasitnost nima meja. Korupcija je veliko družbeno zlo. Ne uničuje samo gospodarstva in ekonomije. Predvsem uničuje ljudi. Korupcija spreminja odnose v prevare in v zaslužkarstvo. Korupcija je postala prefinjena znanost, ki se zna utemeljiti, če je treba tudi  z  ekonomsko stroko, se pokriti z državnimi zakoni in se opravičiti s sodstvom. V njen bran nastopata orožje in nasilje. Tako vsak dan umira zaradi nasilja, ki ga povzroča korupcija, zelo veliko ljudi.

Jezus posredno okara pravične ali kot jim pravi »otroke luči«, da v službi pravičnosti niso taki iznajdljivi, udarni, drzni in prepričljivi, kot so to tisti, ki se ukvarjajo s korupcijo. Pravičnost namreč ni zgolj družbena norma, temveč je to ena od postavk Božjega kraljestva. Brez pravičnosti ne more biti verovanja v Kristusa, ne more biti evangelija, ne more biti oznanjevanja, ne more biti Cerkve, ne more biti ničesar, kar bi naj nosilo krščansko ime. Brez pravičnosti tudi ni miru in blagostanja. Pravičnost je vgrajena v temelje človekovega dostojanstva. In ker smo tudi kristjani v pravičnosti precej medli, se seveda toliko bolj bahato šopiri krivičnost, katere krona je korupcija. Tudi zaradi krščanske medlosti se nam dogajajo medijska zavajanja, razpihovanje vsesplošnega nezadovoljstva in sovraštva ter nasilni protesti in nemiri ter huliganski izgredi po slovenskih mestih. Krščanska medlost je zelo veliko kriva tudi za trenutni volilni kaos v Ameriki. Oba predsedniška kandidata sta deklarirana kristjana. Noben od njiju pa ni toliko etičen, da bi lahko združil kristjane s svojim volilnim programom. Oba jih delita zaradi svoje moralne šibkosti in nedoslednosti. Njune grožnje drug proti drugemu pomenijo posmeh evangeljskim blagrom. Ljudje so zato razdraženi, besni in nasilni. Ameriški kristjani so razdeljeni kot nikoli do sedaj. Razdeljeni so, ker jim vrednote niso skupne. Eni podpirajo splav, drugi so proti njemu. Eni podpirajo istospolne zveze, drugi so proti njim. Eni so proti rasnim nemirom, drugih jih podpihujejo. Tudi krščanska razdeljenost je sedaj velika grožnja svetovnemu miru.

Apostol Pavel nam v pismu Filipljanom usmerja pogled v nebesa, od koder pričakujemo Zveličarja, Gospoda Jezusa Kristusa (prim. Flp 3, 17-21; 4, 1). V pogledu na nebesa se namreč pohlepni sadovi korupcije v hipu spremenijo v popolno ničevost in nepomembnost. Naš pogled v nebesa bi nujno moral biti vsakodnevni. Pogled v nebesa ne more biti občasno opravilo, recimo ob kakšni smrti, ki nas je pretresla ali ob kakšnem pomembnem cerkvenem in družinskem dogodku. Pogled v nebesa pomeni nenehno misel in skrb, da živim, se odločam in delam tako, da bom vreden Gospodove naklonjenosti in blaženih darov v Očetovi hiši.

Danes je za vso Cerkev na Slovenskem dan posta in molitve za prenehanje epidemije korona virusa. V bistvu s postom delamo nasilje ne samo nad našo sitostjo, ampak nad vsem, kar nas drži v oklepu sebičnosti, lažne varnosti in življenjske preskrbljenosti. V boju za lastno preživetje navadno spregledamo druge, ki se prav tako borijo za svoje življenje. Post nam odpira tista obzorja, ki jih v nenehni sitosti ne moremo ugledati. To so obzorja duhovnih poljan, na katerih se nam razodeva Božje obličje in sklanjanje do nas. Ko se na teh duhovnih poljanah srečujemo z Bogom, se v nas porodi želja po pogovoru z Njim. Z molitvijo izrekamo Bogu to, kar je Kristus med težavnim postenjem v puščavi zabrusil hudemu duhu, ki ga je skušal: Človek ne živi zgolj od kruha, ampak od Božje besede. Se pravi, da nam Bog sporoča, kako naj ravnamo.

Ostanimo torej budni nad tem, kaj se dogaja z nami in po potrebi ukrepajmo.

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi