2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo

nedelja, 01.11.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Nedelja, 1.11. 2020 – soboška stolnica- 31. navadnega tedna

 

Na duhovnih vajah, pred tremi leti, je jezuit, pater Marko Rupnik slovenskim škofom izpovedal nenavadne sanje, ki jih je imel. Ko je v baziliki svetega patra Pija v kraju San Giovani Rotodno, končal mozaik, največji v katoliški Cerkvi, saj je njegova površina več kot 2000 kvadratnih metrov, se je vrnil v Rim. V noči prihoda je imel zelo nenavadne sanje: Na stropu veličastnega mozaika se je pojavilo blato, ki je umazalo ves mozaik. Iz te umazanije se je oblikovala podoba hudega duha. Pater Rupnik je z muko odstranil blato in počistil mozaik. Prizor se je ponovil kar nekajkrat. Končno se je na stropu bazilike prikazala podoba svetega patra Pija, ki je sam očistil blato, pomežiknil patru Piju in mu dejal: »Pa sva ga pregnala!«  Prizor se ni več ponovil. Bazilika je bila zopet čista kot v prvotnem stanju.

Zjutraj se je pater Rupnik ves preznojen prebudil. Bil je zaskrbljen. Tisti dan je peljal v Vatikan svojega ostarelega sobrata, kardinala Tomaža Špidlika ne neko srečanje. Med vožnjo so ga poklicali po telefonu patri kapucini, ki so varuhi cerkve svetega patra Pija. Povedali so, da se je zgodila katastrofa. Cerkev in mozaik je zalilo blato, ki ga je sprožil velik zemeljski plaz v bližini cerkve. Pater Rupnik je pohitel tja in se s sodelavci lotil čiščenja cerkve. Ko so očistili cerkev in mozaik, so ugotovili, da ni bil poškodovan niti kvadratni centimeter mozaika. V tem pater Rupnik vidi Božjo pomoč na priprošnjo svetega patra Pija.

Znano je, da je za časa svojega življenja na zemlji pater Pij imel zelo hude boje s hudim duhom. Ta pogubljeni angel ni mogel prenesti patrove globoke povezanosti z Bogom. Kot dober spovednik je pater

Pij znal ljudi odvračati od greha in jim pomagal, da so v življenje povabili Boga. Hudi duh je patra Pija celo fizično napadal, prikazoval se mu je v podobi lepega angela in ga skušal s skušnjavami, da bi padel v greh. Toda pater Pij se ni dal. Hudega duha se ni bal, temveč se mu je posmehoval  in ga imel za čisto navadno bestijo ali žival, kot je rad sam dejal.

Po avtocestah včasih lahko opazite tovornjake, ki imajo na steklu nalepljeno podobo Matere Božje, kakšnega svetnika, nemalokrat celo svetega kapucinskega patra Pija. Svetniki so naši sopotniki. Eni to sprejemamo z vero, drugi pa naivno, saj zaupajo samo v magično moč podob.

Današnji praznik Vseh svetih ni praznik spomina na mrtve, ampak je praznik živih v nebesih. Eni so dosegli nebesa preko vic, drugi so prišli v večno blaženost takoj po smrti. Odvisno od moči in čistosti njihove ljubezni. Poti svetosti ne moremo vedno prehoditi z enakimi koraki. Enkrat nam gre lažje, drugič pa sopihamo. Da bi nam šlo bolje, so nam svetniki nadvse priročni. Njihovo življenje nas opogumlja, priprošnja pa ohranja vero in Božje življenje v nas.

Življenje svetnikov je ena sama hvalnica Bogu. Vsak svetnik je zapel svojo melodijo. Lahko bi rekli, da so svetniki na zemlji dobro napravili avdicijo, da lahko sedaj v nebesih skupaj z angeli hvalijo Boga.

Tam imajo bela oblačila, kar pomeni novo življenje, ki se več ne konča, ampak traja vso večnost in so  brez greha.

Najhujša prepreka, da bi delali na svoji svetosti je  v prepričanju, ki se tako rado in močno zažira v dušo: »Svetost, to ni zame. Jaz tega ne zmorem in ne znam doseči!« Človek tako pade v povprečnost, ki se sčasoma razvije v mlačnost in celo v odpad od Boga.

Iz krika po večnosti, po Božji ljubezni, se je na smrtni postelji Tonetu Pavčku porodila še zadnja pesem, ki ji je dal naslov »Angel za srce«. Tako razumem prvo kitico te pesmi: »Povsod, tu in zdaj in vekomaj ljudje / govore – srce, srce me boli, ah to srce! / Nihče ga ne vidi, nihče ga ne otipa, pa vsi / v en glas govore: srce me je izdalo. /  Samo še malo pa bo opešalo, samo še malo / in bo obstalo. To srce in v njem tisoče zgodb / in tisoč prigod, to srce tisočkrat / prebodeno s strelico božjo, / a božje je obstalo in spet nadaljevalo svoj križev pot.«

Naj Božja sled v nas nikoli ne zamre!

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi