Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Starši imate počitnice

nedelja, 28.06.2015


Dr. Franc Zorec

Pismo staršem 11

Starši imate počitnice

Dragi starši, tako zelo vam privoščim počitnice!
Skozi vso šolsko leto ste imeli veliko dela in skrbi, da ste vašim otrokom pomagali do zaključnih šolskih in veroučnih ocen, do urejenih zvezkov, do udeležb na treningih, vajah, nastopih in tekmovanjih na različnih področjih. Zaslužite si veliko pohvalo in priznanje! Težava je v tem, da se navadno nihče ne prepozna poklicanega in odgovornega, da bi vam ga dal. Zato si privoščite in si pohvalo in priznanje podarite vi sami -  oče in mama, drug drugemu.
Tudi vaši otroci si zaslužijo priznanje. Dobili so sicer zaključno spričevalo, a ocene v njem povedo samo nekaj o doseganju primerljivih standardov na določenih področjih, ves njihov vložen trud in napredovanje na ostalih področjih pa iz njih ni razviden. Morda se je v minulem letu vaš otrok naučil sproti pospravljati sobo, zlagati svojo garderobo, se izuril v pomivanju posode ali celo kuhanju preprostejših jedi. Morda je postal bolj iskren, vam pokazal hvaležnost ob kakšni skrbi, ki ste mu jo izkazali. Morda je kot mladostnik zašel v slabo družbo ali se vdajal slabim razvadam, pa je v tem letu uspel narediti spremembo na boljše ? Vsega tega ne more zaobseči nobeno spričevalo in nobeno priznanje na tekmovanju, pa vendar je od vašega otroka zahtevalo veliko napora in truda ter je zelo pomembno, če ne celo odločilno, za njihovo življenje.
Marsikatera župnija ima v času počitnic organiziran oratorij za vaše otroke. Janez Bosko, letos praznujemo 200-letnico njegovega rojstva, je prvotno imel oratorij za otroke, ki so bili brez staršev. V okviru oratorija jim je skušal nuditi vse, kar bi mu drugače dali in kamor bi jih usmerili starši. Tako tudi župnije v času oratorija prevzamejo vlogo vas staršev. Vi starši pa lahko imate takrat počitnice.
Oratorij je zgrajen na štirih stebrih. Prvi steber je dom, ki sprejema. Animatorji, ki so ključni nosilci dejavnosti na oratoriju, skušajo vsakemu otroku dati sprejetost in zaželenost. Skušajo ga potrditi v darovih, ki jih ima in ga spodbujati h krepitvi življenjskih vrednot. Temelj takega sprejemanja je ljubezen Boga, ki vsakega sprejema v njegovi enkratnosti in ga ves čas spodbuja k rasti duhovnih in človeških potencialov. Drugi steber je župnija, ki evangelizira. K temu spada omogočanje osebnega odnosa z Bogom s pomočjo medsebojnega pogovarjanja o verovanju, molitvi, dobrih delih ter pričevanja animatorjev o njihovem verovanju in verskih vrednotah za življenje. Skupne in osebne molitve predvsem pred Najsvetejšim, zakrament svete spovedi, prejem svetega obhajila in praznovanje svete maše so priložnost poglobitve in okušanja Boga v dogajanju mladostnega življenja. Poglobitev razumevanja vere predstavlja kateheza, ki je preprost in iskren pogovor o Bogu. Vsebine navadno izhajajo iz zgodbe, ki z uprizoritvijo spremlja oratorijsko dogajanje. Tretji steber je šola, ki uvaja v življenje. Čeprav je v začetku razvoja oratorija bilo učenje pisanja in računanja ter poučevanje drugih predmetov realna potreba, se je element šole ohranil tudi v sodobnih oblikah oratorija. Omogoča pridobivanje različnih veščin in znanj z ustvarjalnimi delavnicami, v katerih lahko otroci razvijajo svoje talente, ter obiski gostov, ki s področja svojega delovanja na zanimiv način približajo nekatere poklice. Učenje za življenje predstavlja tudi pogovor o vrednotah in duhovnost, ki omogoča modro uporabo vsega pridobljenega znanja. Četrti steber je dvorišče za prijateljske stike in za življenje v veselju. Za otroka je igra prijetno in naravno okolje, kjer razvija spretnosti, navezuje stike s prijatelji, se sprosti, zabava ter tudi preverja svoje meje zmogljivosti in sposobnost prenašanja različnih situacij v medosebnem dogajanju vključno s sprejemanjem zmage oziroma poraza. Prava zabava, veselje in druženje v človeku zbujajo veselje nad življenjem, iz katerega spontano prihaja zahvala Bogu drug za drugega in za vse lepo, kar nam je podaril.
Vse to se dogaja z otroki na oratoriju. Vendar oratorij traja le nekaj dni, ostali čas počitnic pa preživijo vaši otroci doma, kjer jim vi nudite dom, župnijo, šolo in igrišče. Gotovo že imate nekaj načrtov za vaše skupne počitniške dni in dejavnosti zanje. Mogoče se boste tudi letos podali na morje, v toplice, mogoče v gore ali pa za nekaj dni obiskali sorodnike v drugih krajih ? Preostanek počitnic pa bodo po vsej verjetnosti vaši otroci preživeli ?na domačem dvorišču?. Naj tudi na tem dvorišču skupaj z vami, dragi starši, doživijo čim več lepih in prijetnih trenutkov, ki omogočajo življenje v veselju: sproščen klepet po kosilu; preprosta igra s starši; drobni izrazi hvaležnosti, da ste podarjeni drug drugemu; lepa in spodbudna beseda; skupna molitev - prošnja, zahvala; namizna (družabna) igra; branje zgodbe iz Svetega pisma; pozorno poslušanje ob pripovedovanju otroške domišljije, najstniških idej ali njihovega občutka praznine. Naj otroci zvedo kaj zanimivega o vašem vsakdanu, z besedo jih navdušite za delo, ki ga opravljate doma ali v službi, postavite jim nove izzive tako, da bo zanje to pomenilo ustvarjanje in soustvarjanje prijetnega skupnega doma.
Seveda bodo tudi v času počitnic svete maše in molitve v cerkvi, kjer pričakujemo, da se bomo srečevali, poklepetali in ustvarjali tudi župnijsko skupnost. Če boste jeseni prepoznali, da vam pri verski vzgoji lahko pomagamo, dobrodošli pri veroučnih srečanjih!
Se vidimo na vpisu prvi teden v septembru.

PISMA STARŠEM

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi