Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovnikom je Bog zaupal v oskrbovanje največji zaklda, ki ga imamo ljudje na tem svetu, to je vero." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

To poletje bo bolj naše

torek, 24.06.2014


Pismo staršem 7
To poletje bo bolj naše

Spoštovani starši!
Vaš otrok od vas pričakuje pohvalo in potrditev. Zaključil je šolsko in veroučno leto ter napredoval v umevanju sveta in vaše ljubezni. Morda vas skrbi, ker se ni dovolj potrudil in ni pokazal vsega, kar zmore. Morda vas celo jezi, ker se z njegovimi uspehi ne morete pohvaliti pred prijateljicami in sorodniki. Vendar to ni najpomembnejše. Še posebej, če je vaš otrok v obdobju ?hitrega odraščanja?, mu splošni uspeh in priznanje malo pomenijo. Neprecenljive vrednosti zanj pa je vrednotenje in odnos tistega, ki ga ceni in ima rad. In med temi ste vi, starši, prav gotovo prvi!
Kaj lahko naredite v tej smeri?
Najprej bodite pristni. Ne dvigajte glasu in ne kričite na svoje otroke, saj s tem ne izražate pristnega čustva, ki ga imate do njih, ampak bi jim dajali vtis, da so vam v breme, da vam povzročajo težave, da bi vam bilo lažje, če bi jih ne bilo.
Bodite tudi dosledni. Otroci potrebujejo varnost. Velika krivica se jim dogaja, če je gledanje televizije in igranje na računalnik enkrat dovoljeno, drugič pa, brez posebnega ali njim znanega vzroka, ne. Prav tako potrebujejo doslednost, ko je potrebno iti k maši ali narediti kaj za verouk ali šolo. Življenje v počitnicah in na izletih v katerem koli koncu sveta je enako povezano z odnosom do Boga, kakor med šolskim letom in v domači župniji. Bog nima počitnic.
Katere so priložnosti, ko bi lahko v počitniškem času pokazali, da cenite svoje otroke, jih imate radi, ter da ne živite samo navideznih odnosov z njimi in z Bogom?
Poletni večeri doma: povabite otroke k skupni mizi, na kateri lahko pripravite sadje z vrta, družinski sladoled ali katero od oboževanih dobrot vaše družine. Povabite, da vsak pove kakšen dogodek minulega leta, meseca ali dneva. Pozorno ga poslušajte do konca. Ni potrebno posebej komentirati dogajanja. Potrdite dobre stvari in izrazite pomislek ali skrb glede tistih, ki se vam zdijo vprašljive. Pomembno je, da ne govori samo eden, ampak da vsak nekaj pove. Kakšen večer lahko namesto pogovora vzamete katero od družabnih iger in večer preživite v prijetnosti medsebojne bližine.
Dopust in družinske počitnice: v krajih, kamor se odpravite, poiščite zanimive stvari in se pozanimajte o njihovi zgodovinski in umetnostni pomembnosti ter se pogovarjajte o lepoti in zanimivosti. Ne zanemarite tudi verskih objektov in znamenj. Ob nedeljah pojdite skupaj k sveti maši, oziroma se zanimajte, kdaj je sveta maša v tistem kraju. Tudi če morebiti ne boste razumeli jezika, v kolikor boste v kateri od takih dežel, ste vseeno lahko prisotni pri zakramentu ? sveti maši. Svete maše v katoliških cerkvah so po vsem svetu po enakem obredu. Božjo besedo pa si lahko predhodno poiščete s pomočjo koledarja in Svetega pisma ali preko spletne strani: noreply@hozana.si, kjer imate vsak dan dostop do dnevne Božje besede, ki se bere pri sveti maši.
Skupna molitev: med letom je včasih težko najti čas, ko bi se skupaj zbrali pri kosilu ali večerji. Upam, da bo čas počitnic nudil več priložnosti. Kot krščanska družina pred jedjo skupaj zmolite. Bodite pripravljeni, da boste dali otrokom odgovor na vprašanje: ?Zakaj pa nam do zdaj ni bilo treba moliti?? ali morda kaj podobnega. Če ste prepričani, da je molitev, ki vas jo je naučila vaša mama, blagoslov za družino, potem iščite način, kako boste ta blagoslov zagotovili tudi vaši družini. V kolikor niste prepričani v moč in smiselnost molitve, ne silite otrok. Odrecite se božjemu varstvu in pojdite sami skozi življenje. Morda bodo otroci lažje našli svojo pot do Boga, kakor če bi gledali samo vašo narejenost.
Otrokom vendar želite najboljše. Bodite pristni, dosledni, ljubeči. Potrdite jih v dobrem.
Želim vam veselje in božji blagoslov v počitniških prizadevanjih.

dr. Franc Zorec
voditelj Pastoralne službe

POTI K BOGU št. 84

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi