Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Toliko skrbi nas tlači ? Ali ni do pike vse enako, kot pri nevernih?
Skrbi ostanejo, toda v drugačni luči! V luči zaupanja, da svoje skrbi NANJ preložimo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Velikonočna vigilija

sobota, 26.03.2016


Nagovor murskosoboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa pri velikonočni vigiliji, 26. 3. 2016 v soboški stolnici

Dragi bratje in sestre!

Na veliki petek je Jezus Kristus, Sina Boga Najvišjega,  umrl na križu in bil pokopan v grob. Umolknila so nebesa in umolknila je Zemlja. Zaradi grozote človeške hudobije so v pričakovanju osvoboditve iz okov smrti obnemeli svetopisemski očaki in preroki. Neštete množice angelov v nebesih so se zavile v molk zaradi človeškega zločina na Bogom.
Greh je spregovoril zelo ošabno in predrzno. Kristusa je umoril človeški greh. Tisti, ki so Kristusa trpinčili in križali, so to počeli iz hudobije. Šlo je za predrzno spletkarjenje. Šlo je za preračunljiv umor. Na veliko soboto je med ubijalci in njihovimi privrženci krožila edina novica: Znebili smo se Nazarečana, končno smo svobodni. Končno je odstranjen tisti, v katerem nočemo videti Boga in ga nočemo častiti. Na veliko soboto je po Jeruzalemu in po vseh okolici krožila novica o zločinu ljudi nad Bogom.
Danes ni drugače od takrat. Vsaka druga novica, ki pride do nas, je novica o zločinu. Novica o vojnah, je novica o zločinu. Novica o teroristih, je novica o zločinu. Novica o korupciji, je novica o zločinu. Novica o diskriminaciji, je novica o zločinu. Novica o razvratu, je novica o zločinu. Novica o zločinu, pa je novica o satanu. Novica o satanu, pa je novica o smrti.
Vstopamo v sveto veliko noč. Mnoge noči so polne strahov, hudih in zbeganih misli. Noč ima svojo moč. Ko je Juda Iškarijot odšel od mize zadnje večerje, da bi izdal Božjega Sina, je šel v noč in satan je šel vanj, kot pravi evangelij. Juda Iškarijot je imel svoje sanje o uspehu. Tudi veliki duhovniki in drugi njihovi privrženci so imeli svoje sanje o uspehu. Tudi Herod je imel sanje o uspehu. Tudi Pilat je imel sanje o uspehu. Vsi ti so se pustili zlorabiti satanu. Tudi satan je imel svoje sanje o uspehu: Zasužnjiti vse, kar diši po človeškem in vse, kar je človeškega vkleniti v večno smrt. Človeštvo je stalo pred pogubno tragedijo. Človeštvo na veliki petek ni častilo Boga. Človeštvo se je na veliki petek klanjalo satanu.
Toda Bog se ni umaknil. Stopil je v zločin človeštva. Stopil je do globin greha, smrti in groba. Tja, kjer sta satan in smrt, je Bog Oče poslal Svetega Duha, ki je večno Življenje. Tam, kjer se pojavi življenje, ne more biti smrti. Tam, kjer je večno življenje, ne more biti večne smrti. Tam, kamor vstopi Bog, tam satan ne more obstati. Tam, kjer so Božja dela, izginejo zločinska dela. Tam, kjer je večna luč, ne more biti večne teme.
Greh je ošabno zagrozil Kristusu s smrtjo. Greh je umoril Kristusa. Toda zgodilo se je nekaj neverjetnega. Zgodila se Božja provokacija. Kristus je greh do skrajnosti ponižal tako, da ga je napravil za orodje zmage nad samim grehom in smrtjo. Kaj hujšega si za peklenske sile ne moremo misliti.
V moči Svetega Duha je Kristus vstal od mrtvih. Strl je verige smrti in satanu iztrgal oblast nad ljudmi. Kot sejalec, ki velikodušno seje seme po njivi, je Kristus velikodušno zasejal večno življenje na vse ljudi. Novica o zločinu ni več nova novica. Noč ni več strašljiva. Satan ni zmagovalec. Med nas je prišla nova novica: Ne iščite živega med mrtvimi. Ni ga v grobu, temveč je vstal in večno živi (prim. Lk 24, 7).
Še eno sporočilo prihaja do nas iz praznega groba: Bojte se greha, vendar borite se, da ne boste sužnji greha. Bojte se smrti, vendar borite se za življenje. Bojte se satana, vendar ljubite Zmagovalca nad satanom - Kristusa. V krstu ste oblekli novo življenje ? večno življenje. Ostanite budni! Življenje ni dremanje in obupavanje. Življenje je strategija, kako priti k Očetu v nebesa.
Vstopamo v noč bedenja. To je noč bedenja za Kristusa, ki prihaja iz groba. To je noč bedenja za vsakega od nas, da ne bi v življenju dremali in zaspali v grehih in v večni smrti. To je noč, ki nas prebuja v novo ? večno življenje.
V imenu Cerkve vam oznanjam novo novico: Bratje in sestre! Kristus je vstal od mrtvih. V Kristusu bomo vstali tudi mi! Veselimo in radujmo se: Aleluja, aleluja, aleluja!!!

+ msgr. dr. Peter Štumpf
murskosoboški škof

Foto: s. Martina Golavšek HMP

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sreda, 11.09.2019 - torek, 11.08.2020

Dogodki za družine

v pastoralnem letu 2019-20 več ...


 nedelja, 17.11.2019

Muzikal Dober in nezlomljiv

Premierna uprizoritev bo v nedeljo, 17. novembra 2019 ob 14.00 v kulturnem domu v Beltincih. več ...


 sobota, 23.11.2019

Študijsko srečanje za člane ŽPS

Škofijsko srečanje ŽPS v Dobrovniku več ...


 sobota, 23.11.2019

3. maša za mlade

v Murski Soboti več ...


 nedelja, 24.11.2019 - četrtek, 28.11.2019

25-letnica Radia Ognjišče

napoved dogodkov več ...


 sobota, 30.11.2019

Škofijsko adventno srečanje ministrantov

Adventno srečanje ministrantov in škofijski ministrantski kviz 2019 več ...


 nedelja, 01.12.2019

Škofijski klic dobrote

v Ljutomeru več ...

Celotni seznam napovedi