Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"To je značilnost vere: Bogu dati vse! To je tudi smisel vseh daritev: zanesti se nanj. Brez tega noben dar nič ne pomeni. "B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Misijonarjenje duhovnikov

nedelja, 07.02.2016


Duhovniki so odšli na sosednje župnije v posamezni dekaniji in tam oznanjali in spodbujali vernike, da bi vsak dan znova odpirali vrata svojih src, svojih družin in drugih skupnosti, da bi tako sprejemali Kristusa v svoje življenje. Na razpolago so bili tudi za sveto spoved. V tem služenju se jim je pridružil tudi škof dr. Peter Štumpf, ki je vse dopoldne spovedoval v stolnici v Murski Soboti. Verniki bodo prejeli spominske podobice in skupno zapeli himno škofijskega misijona ter priložnostno pesem o vsebini prvih štirih dni.

Nagovor:

"Geslo škofijskega misijona Odprite vrata Kristusu nam postavlja vprašanja in tudi daje odgovore. Zakaj in kako naj Kristusu odpiramo vrata? Jezusu odpiramo vrata, ker je Kralj in središče vseh src, ker je vsak človek k njemu usmerjen. Zgled nam dajejo blažene drinske mučenke, ki so s svojo dobroto in zvestobo Kristusu mnogim ljudem pomagale na poti k Bogu. Pomoč najdemo pri Mariji, Materi, ki daruje. Želimo še zvedeti, kako naj Kristusu odpiramo vrata, kako naj to delamo predvsem v tem mesecu, ko smo v decembru odpirali vrata z veseljem, v januarju pa z besedo.
Evangelist Matej opisuje Jezusovo javno delovanje, ko je učil in delal različna znamenja. Bolj podrobno opisuje obilen ribji ulov. Jezus ni storil čudeža zato, da bi ribičem pripomogel k večjemu zaslužku z ribami. To dejanje je bilo Jezusovo znamenje, s katerim jim je hotel nekaj pomembnega povedati. Uvod v ta opis so besede: Množica je pritiskala za Jezusom, da bi poslušala Božjo besedo.
Ustavimo se pri besedi poslušati. Kdo je poslušal? Najprej je bila to množica ljudi, ki je želela biti ob Jezusu, da bi ga poslušala, da bi poslušala Božjo besedo. Poslušal je tudi ribič Simon, ki je Jezusu odgovoril: ?Na tvojo besedo bom vrgel mrežo.? Poslušali so tudi drugi ribiči, ki so po obilnem ulovu ?popustili vse in šli za njim.?
Poslušati ne pomeni samo sprejemati zvoke, zaznati besede. Poslušati pomeni predvsem delovati. Simon je ponovno vrgel mrežo v vodo, ko mu je Jezus naročil: ?Odrini na globoko in vrzite svoje mreže na lov!? Najprej se mu je to dejanje zdelo odveč, nepotrebno, saj so se ob pravem času dovolj trudili, a brez uspeha. Toda Simon je Jezusa poslušal. Slišal je njegove besede, jih sprejel in se po njih ravnal. Torej je Jezusa resnično poslušal.
Jezusa so poslušali Jakob in Janez ter drugi ribiči. Najprej tako, da so Simonu pomagali, potem pa tako, da so ?popustili vse in šli za njim.? Postali so Jezusovi apostoli, pričevalci za Kristusa.
Poslušanje je pomembno tudi za nas. Poslušamo najprej ljudi okrog nas, poslušamo različne zvoke v naravi, poslušamo glasove in zvoke s pomočjo tehničnih pripomočkov. Kaj vse se dotika naših ušes!
Poslušamo svoje bližnje: starše, moža, ženo, otroke ? Toda včasih jih ne slišimo. Morda slišimo besede, ne slišimo pa sporočila teh besed. Morda celo slišimo sporočilo, a ne ravnamo v skladu s tem. Zapremo svoje srce.
Kako težko slišimo nekoga, ki nam ni pri srcu! Poslušamo torej s srcem, ne toliko z ušesi.
Ravno tako velja za naše poslušanje Kristusa. Potrebno je odpreti srce, če želimo dojeti bistvo njegovega sporočila in izpolniti, kar nam on govori.
Boga je poslušala Marija, ki je angelu odgovorila: Zgodi se mi po tvoji besedi. Božje sporočilo je slišala s srcem, ga sprejela in ga izpolnila.
Boga so poslušale drinske mučenke, med njimi tudi Slovenki s. Krizina in s. Antonija. Poslušale so ga, ko jih je poklical v redovni poklic. Poslušale so ga, ko so pomagale revežem, beračem, bolnikom, zapuščenim otrokom. Poslušale so ga, ko so rajši umrle, kakor bi dovolile poteptati svojo čast in prelomiti zvestobo Kristusu.
Boga so poslušali naši starši, ko so nas dali krstiti in so nas vzgajali v veri.
Boga smo poslušali tudi mi sami, ko smo prvič opravili sveto spoved, ko smo prejeli druge zakramente, ko smo komur koli naredili nekaj dobrega.
A naša pot še ni končana. Še smo v čolnu sredi tega življenja. Zato je potrebno vsak dan znova odpirata vrata svojih src, da bi slišali svojega bližnjega in predvsem, da bi slišali Boga." Lojze Kozar ml., Odprite vrata Kristusu

ŠKOFIJSKI MISIJON

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 02.08.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 ponedeljek, 17.08.2020 - petek, 21.08.2020

Duhovne vaje za duhovnike

od 17. do 21. avgusta 2020 več ...


 petek, 21.08.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 sobota, 29.08.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 petek, 04.09.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 nedelja, 06.09.2020 - nedelja, 13.09.2020

Teden molitve za duhovne poklice 2020

Teden molitve za duhovne poklice bo potekal od 6. do 13. septembra 2020. več ...


 petek, 25.09.2020 - petek, 02.10.2020

Vpis v Katehetsko pastoralno šolo

Vpis v študijsko leto 2020/2021 Katehetsko pastoralne šole več ...


 nedelja, 27.09.2020

Slomškova nedelja 2020

Letošnje praznovanje Slomškove nedelje bo na Bizeljskem. več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi