2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  

Spomeniku sv. Nikolaja ob bok

petek, 03.09.2021


Spomeniku sv. Nikolaja ob bok

Spomenik sv. Nikolaja sodi v kompozicijskem  smislu  v kategorijo evropskega figuralnega kiparstva, ki sledi ideji klasičnega kiparskega kontraposta. Ta zamisel je bila prvič udejanjena pred 2500 leti v Stari Grčiji in se z nekaj časovnimi presledki ohranila vse do današnjega časa. Kiparske kompozicije so v osnovi koncipirane na dva načina. Prvi je  bližje slikarstvu in poudarja t.i. reljefni ali frontalni- enojni pogled na umetnino. Tovrstna dela se navadno umeščajo pred stavbe, skratka mesto njihovega bivanja potrebuje fizično ozadje. Drug tip predstavljajo prostostoječa in obhodna kiparska dela. Ta so redkejša, kompozicija teh je zahtevnejša in je izdelana za vse možne poglede. V to kategorijo sodi kip sv. Nikolaja. Hkrati pa je to tudi celosten, holističen pristop k umevanju umetnosti, to pomeni tretma, ki skuša umetnino dojeti iz različnih izhodišč, tako naravoslovnih kot tudi psiholoških.

Figura je modelirana prav za mesto v središču prometnega rondoja, na katerem je tudi postavljena. Na hitro si jo je mogoče ogledati kar iz avtomobila. Zahtevnejšemu opazovalcu pa se za ogled odpirajo širši panoramski pogledi zunaj rondoja. Prednost take postavitve je v tem, da je kip dostopen širšemu občinstvu. Ogledajo si ga lahko tudi tisti, ki galerij ali  posebej kipom namenjena mesta sicer ne bi obiskali ali opazili. Kip jih s svojo navzočnostjo tiho in nenehno nagovarja.

Ker ta, zgodovinsko gledano najbolj kultiviran in dodelan način kiparskega upodabljanja postaja v današnjem času vse bolj redek in se je prisiljen umikati bolj enostavnim likovnim rešitvam, se   naročniku, Škofiji Murska Sobota, posebej pa še gospodu škofu dr. Petru Štumfu iskreno zahvaljujem za izkazano zaupanje. Samo na tak način se lahko tovrstno kulturno izročilo ohrani in predaja prihodnjim rodovom.

dr. Marjan Drev, akad. kipar

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...

Celotni seznam napovedi