2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  

Zasnova in sporočilo trga pred stolnico

petek, 03.09.2021


Zasnova in sporočilo trga pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja v Murski Soboti.

 

Misel:    Tukaj so nekoč pred nami bili in tukaj smo sedaj mi in tudi za nami bodo.

Splošno:     Izvedena so bila dela načrtovane prve faze, ki obsega površino v skupni velikosti 1.373 m2. Trg je zasnovan minimalistično, upoštevajoč danosti in semantiko prostora. Deli se na osrednji in obodni del, ki prehaja v zeleno zaledje.

 

Osrednji del
Osrednji del ponazarja našo široko, odprto prekmursko ravnico, ki je razdeljena na tri enaka polja - njive, ki simbolno pomenijo Troedinega Boga: Oče, Sin in Sveti Duh. Na poljih se enakomerno med betonskim tlakom v določenem ritmu, z zamikom ponavljajo črte pasov iz kamna, kar se v tlorisu manifestira kot dinamični element rahlo vzvalovanega žita, gibanja v enosti.
Sredinsko polje, ki se subtilno razlikuje od stranskih polj z rahlo širšimi pasovi kamna, v osi vodi od prenovljenega stopnišča pri glavnem vhodu v stolno cerkev sv. Nikolaja do glavnih dostopnih stopnic ob Gregorčičevi ulici, ob katerih bosta simetrično stala kipa v bronu, posvečena Sv. Cirilu in Sv. Metodu in ki vabita tistega, ki išče, naj vstopi v sveti hram.
Levo polje ob levi poti se sublimira skozi »pasiko« sedmih dreves, ki simbolizirajo sedem zakramentov in obiskovalca povabi, da se ustavi in posedi v njihovi senci.
Desno polje se povezuje preko desne obodne poti z zelenico v zaledju, kjer je oblikovana manjša gomila, v spomin na tiste, katerih ostanki so bili najdeni med arheološkimi raziskavami na trgu. Na delu zelenice je na izbrušenih prodnikih iz reke Mure prostor namenjen za postavitev sakralnega znamenja v spomin na vse tiste, ki so bili tukaj pokopani in vse, ki so zaslužni za priključitev Prekmurja k matični domovini.

Obodni del
Obodni del, ki ima predvsem funkcijo dostopnih poti, se kot sklenjen okvir prepleta z zelenim zaledjem ter simbolno predstavlja temelj, pot, povezanost, enotnost v veri celotne cerkvene skupnosti. Od osrednjega dela, ki je obdelan kot brušeni beton, se razlikuje po teksturi materiala, v katerem je prani rečni prodec.
Ob Gregorčičevi ulici, med glavnimi in stranskimi stopnicami ter dostopni klančini, ki omogoča dostop na trg tudi gibalno oviranim ljudem, so postavljena velika korita, ki razmejujejo cestni prostor in trg. V koritih je izbrano rastlinje, ki se bo po barvi cvetov skladalo z barvami cerkvene zastave.

Zunanja učilnica
Ob ograji pri veroučnih učilnicah, se pod konstrukcijo brajde in upajmo nekoč prijetno senco, nahaja zunanja veroučna učilnica in prostor druženja, kjer so nameščene klopi in vodnjak - pitnik. Ob zaključku poti iz smeri župnišča in desni dostopni poti sta v tlaku postavljena dva pravokotna pasova iz kamna, ki simbolizirata križ. Na presečišču teh pasov je vstavljen simbol Sv. Nikolaja, v obliki stiliziranega grba škofovske mitre znotraj katere so tri krogle.


Simona Jereb, univ. dipl. inž. arh.
Blaž Jereb, univ. dipl. inž. arh.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...

Celotni seznam napovedi