Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Če se ne izgubi niti en atom telesa v nič, kako bi se moglo izničiti vse to, kar je duhovnega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Cvetna nedelja

nedelja, 28.03.2021


Nagovor soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa na cvetno nedeljo, 28. marca 2021, na Radiu Ognjišče

 

 

Jezus se je zatekel v neobvladovanje svoje situacije, da bi nas osvobodil obvladovanja vsega…

Naše vstopanje na Cvetno nedeljo v veliki teden Gospodovega trpljenja in smrti je letos že drugič močno pogojeno tudi z varnostnimi ukrepi zaradi groženj epidemije. Ne moremo in ne moremo se znebiti tega nadležnega virusa. Nikakor ne pojenja, temveč se celo spreminja v neke nove, bolj trdožive oblike obstoja in okužb. Kakorkoli že, veliki teden bo in tudi velika noč bo – tudi letos. Najpomembnejše dneve naše vere bomo pač tudi tokrat obhajali bolj skromno, pazljivo, pa tudi potrpežljivo.

Ne brez razloga, danes pri sveti maši beremo Božjo besedo, ki je v svojem sporočilu dozdevno  protislovna. Ob blagoslovu zelenja se najprej srečamo z Jezusom, ki slovesno vstopa v Jeruzalem in pri tem ga spremljajo množice, ga pozdravljajo in poveličujejo kot kralja. Zatem pa beremo poročilo o njegovem prebridkem trpljenju in smrti na križu. Dve navidezni skrajnosti in eno sporočilo: Jezus je kralj, ki vlada na križu. Vmes – med kraljevskim dostojanstvom in prestolom križa pa je trpljenje. Vladarji so zmeraj obdani z močjo in oblastjo, Jezus pa je kot vladar obdan s trpljenjem.

Kakšnemu od nas se pri tem morda prebuja dvom o Jezusovi sposobnosti preroka, dobrotnika ljudstva in oznanjevalca Božjega kraljestva. Ali Jezus morda ni obvladoval svojega položaja? Kje je izgubil prednost, da je končal na križu?

Očitno je zelo razočaral svoje učence, ki so ga strahopetno izdali, zatajili in zapustili. Razočaral je ljudstvo, ki ga je nagovarjal z blagri, ozdravljal vsakovrstnih bolezni, nekatere celo obujal od mrtvih. Razočaral je tudi tiste, ki jih je še ne dolgo nazaj nasičeval s kruhom in ribami. Vseh teh ni bilo nikjer, ko bi jih Jezus najbolj potreboval, da bi mu v trpljenju izkazali vsaj kanček usmiljenja. Pojavila se samo neka neznana Veronika, ki prej ni bila opažena med Jezusovimi prijatelji in mu na križevem potu obrisala trpeče ter utrujeno obličje.

Pod Jezusovim križem so se tako znašli njegova Mati Marija, učenec Janez in nekaj žena. Vsi ti so bili tam popolnoma nemočni, žalostni – vendar pa ne obupani. Oni niso pričakoval od Jezusa, da bi vse obvladoval, zato so mu sledili tudi v  njegovi skrajni uri bolečine in ponižanja. Jezusa so imeli radi brez zahtev ali pričakovanj do njega.

Zakaj je Jezus vse druge razočaral? Zato, ker so do njega pričakovali, da bo vse obvladoval namesto njih. On naj bo kralj, on naj naj nas vodi, v našo korist dela čudeže, on naj skrbi za naše blagostanje, dela politične in verske odločitve, … skratka on naj dela vse namesto nas. Mi ga bomo samo opazovali, ga ubogali, ko nam bo to pasalo, in se mu upirali, ko nam njegove odločitve ne bodo po volji. Če bo uspeval, ga bomo pustili na tronu, če pa ne, pa ga vržemo s trona in ga pribijemo na križ.

Napornosti za obvladovanje življenja v vseh njegovih poantah nas stanejo zelo veliko. Saj vemo, kako je danes – vsi moramo vse obvladovati, če pa že ne vse, pa vsaj toliko da preživimo. Zakaj hočemo vse obvladovati? Zato, da bi prevladovali. Hudobni duh je že ob začetku stvarstva hotel prevladovati nad Bogom in v ta vrtinec je potegnil vso zgodovino človeštva.

Da bi nas Jezus potegnil iz tega zlohotnega vrtinca vsesplošnega obvladovanja in prevladovanja drug drugega, se je zatekel v neobvladovanje. S tem je strahotno prizadel hudobnega duha. Obvladovanje je namreč narava njegove ošabnosti. V nasprotju s hudobnim duhom pa je Jezus postal ponižni služabnik. Prepustil se je našim grešnim rokam in se podvrgel obvladovanju od bičanja, kronanja s trnjem in na koncu je povsem strt in obvladan umrl na križu. Temu bi lahko rekli: trpeča Božja psihoterapija za pomoč nam, da bi v življenju mnoge reči, ki nas obvladujejo in pri tem delajo bolne, živčne, stresne, napete, razdražljive, jezne, depresivne…, znali in  hoteli spuščati z rok. To sicer ni povsem enostavno, ker me izoblikovani načini mojega funkcioniranja silijo k obvladovanju vsega. Vendar mi je Jezusovo trpljenje v pomoč v dveh pomenih:

Ko svojo nemoč postavljam pod Jezusov križ, sem deležen njegove milostne pomiritve v sebi in spoznanja, da je moja nemoč Jezusu največja pomoč, da lahko v meni, ki sem nemočen, prične oblikovanje človeka po svoji podobi in sličnosti. To preoblikovanje v novega človeka v Jezusu se mora zgoditi v mojem trpljenju. Tega se ne ustrašimo. To je proces celostne preobrazbe, ki sicer boli. Da bi naša bolečina bila znosna, si je Jezus naložil trpljenje, s katerim prevzema nase neznosnost naše bolečine.

Drugi pomen Jezusove trpeče pomoči pa je sprememba mojih misli in navad, ki so se do sedaj oklepale obvladovanja vsega. Pod Jezusovim križem zmorem stvari spuščati z rok in jih prepuščati Jezusu, da jih odnese s seboj v grob in mi jih na dan vstajenja vrne kot poveličane. To, kar me je do sedaj obvladovalo ali s čimer sem jaz druge obvladoval, po Jezusovem vstajenju postane orodje za mojo osvoboditev od sebe za podarjeno služenje drugim .

Veliki teden je pred nami. Ne trudimo se, da bi v tem tednu vse obvladovali. Poskusimo kaj spustiti z rok in to položiti pod Jezusov križ.

 

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 08.05.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 21.05.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 sobota, 21.05.2022

6. Škofijski ministrantski nogometni turnir

V soboto, 21. maja 2022 več ...


 sobota, 28.05.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 sobota, 25.06.2022

Obletnica rojstva in krsta B.sl. Danijela Halasa

Obletnico rojstva in krsta Božjega služabnika Danijela Halasa bomo obhajali v soboto,  25. junija 2022. več ...

Celotni seznam napovedi