Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovnikom je Bog zaupal v oskrbovanje največji zaklda, ki ga imamo ljudje na tem svetu, to je vero." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  

Škofov nagovor

četrtek, 25.03.2021


Nagovor soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, v četrtek, 25. marca 2021, na Radiu Ognjišče

 

 

Se je Marija prestrašila nadangela Gabrijela?

Praznik Gospodovega oznanjenja Mariji prinaša v postni čas nekaj materinske topline, domačnosti, prijaznosti in miline. Kjer je mati, je vse lažje. Tudi Jezus je gotovo potreboval  v svoji težki uri preizkušnje in trpljenja svojo mater Marijo. Njena navzočnost na križevem potu mu je dajala moč, če ne celo v precejšnji meri tudi smisel. Človeško gledano Jezusu ni bilo lahko darovati svojega življenja za nehvaležneže in brezobzirneže v človeški vrsti. Toda pogled matere je gotovo dolival olja mile prošnje na od trpljenja razžarjeno Jezusovo Srce, naj vendarle vztraja do konca in tako vsemu človeštvu odpre vrata Očetove hiše v nebesih.

Vrata te nebeške hiše se mnogokrat odpirajo, ko angeli prihajajo na zemljo ljudem sporočat pomembne novice. Od raja naprej pa do konca sveta, nas bodo ti nebeški duhovi na čudoviti način spremljali, varovali in tudi nagovarjali, naj jim sledimo in z njihovo pomočjo prispemo tja, kjer so oni – pred obličje živega Boga, kjer ga bomo nenehno, skupaj z angeli,  poveličevali v čudoviti slavi.

Deklice Marije v Nazaretu ni obiskal kdor koli, ampak je k njej prišel eden od največjih in najpomembnejših nebeščanov – nadangel Gabrijel, ki skupaj z ostalimi nadangeli in angeli noč in dan stojijo pred Bogom in mu dajejo čast in slavo. Ime Gabrijel pomeni Božji mož ali Božji junak. Že prej je duhovniku Zahariji nadangel Gabrijel oznanil čudežno rojstvo Janeza Krstnika, sedaj pa oznanja Mariji, da jo Bog vabi, naj postane Mati njegovega Sina, Jezusa Kristusa. Ta dogodek je po svojem pomenu skoraj večji, kot vsi ostali dogodki v njenem in Jezusovem življenja. Zakaj? Če Marija na bi hotela postati Jezusova Mati, je veliko vprašanje, ki je sicer zastrto v večno skrivnost, kako bi potem Bog vse nas rešil greha in smrti. Kako bi Jezus lahko sploh prišel na svet? Ker je Bog, zanj seveda ni ovir. Vendar pa bi moral priti mimo svoje Matere. Tega pa ni hotel. Na vsak način si je zaželel Mater. Lahko bi rekli, da je Bog s tem pokazal svoja človeška čustva. Nekaj je na tem res. Vendar pa je pri tem veliko bolj pomembno, da si je Bog po svoji Materi hotel privzeti naše meso in kri. Ni hotel biti brezkrven Bog. Hotel je biti tak, kot smo vsi mi – razen seveda, da ni nikoli v grehu. Jezus je hotel umreti v telesu, ki ga je prejel od Matere Marije in tako je tudi hotel v tem telesu vstati od mrtvih. Zato je današnji praznik Gospodovega oznanjenja Mariji že tudi pričetek Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja.

Ker Bog ni nikoli v grehu, si je tudi pripravil takšno mater, brez greha. In tako je deklico Marijo iz Nazareta s posebno milostjo obvaroval  pred izvirnim in osebnim grehom. Tukaj ne gre za noben avtomatizem, kajti Marija si je vse življenje tudi sama prizadevala za dozorevanje v veri in svetosti. Nadangelu Gabrijelu, temu Božjemu možu ali pa junaku, si je celo upala postaviti vprašanje, kako bi lahko postala Božja Mati, ko pa ni imela s svojim možem Jožefom zakonskih odnosov. Nameravala je namreč ostati devica tudi v zakonu. Pa ji je nadangel razložil, da bo otroka spočela v moči Svetega Duha. Tem besedam je Marija verjela in dala pristanek, da hoče postati Božja Mati. Izrekla je besede: ''Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi' (prim. Lk 1, 26-38). Tako se je drama nadangelovega obiska Marije za vse nas končala na najbolj čudovit možen način. Marija je tako dala dokončni pristanek na našo rešitev za nebesa. Vrata Očetove hiše v nebesih, skozi katera je do Marije stopil nadangel Gabrijel, se niso odprla zaman. Odprla so se tudi za vse nas.

Pogosto razmišljam, kako je Bog Oče naročal nadangelu Gabrijelu, da naj stopi dol na zemljo k Mariji in ji izroči povabilo, da bi postala Božja Mati. Takrat so najbrž vsa nebesa obmolknila. Bog se gotovo ni sklonil do nadangela Gabrijela, da bi mu zašepetal na uho svoje naročilo za Marijo, temveč je to moral razglasiti nad vse slovesno, pred vsemi nebeščani.

Če iz Svetega pisma vemo, da je tam neskončno število duhov, raznih hierarhičnih stopenj, je takrat moralo biti tako napeto ozračje, da je bilo komaj zadržati trombe in harfe, da niso zapele vse himne, dokler neznatna deklica iz Nazareta, ni izrekla svoj: 'Zgodi se mi po tvoji besedi'. Po tej dekličini privolitvi pa je moralo v nebesih do neskončnosti eksplodirati veselje nebeških duhov; trombe in harfe ter druga glasbila, ki jih naše uho še ni slišalo, ter pesmi ki jih mi še ne poznamo, so donele Bogu v čast in zahvalo za ta čudoviti načrt rešitve ubogega človeštva po Materi Mariji, ki bo rodila Odrešenika za odkupitev v njegovi preliti krvi na križu od vseh naših grehov. Že v tej Marijini privolitvi so pričeli pokati okovi smrti, v katere smo do tedaj vsi bili suženjsko vpeti.

Če smo pazljivo sledili današnjemu evangeliju, smo lahko opazili, kako je pogovor med nadangelom Gabrijelom in devico Marijo potekal v nekakšnem mirnem tonu. Tega nam danes precej manjka, biti v pogovoru miren in potrpežljiv. Naši sestanki ali dogovori so večinoma zelo napeti, živčni in nepotrpežljivi. Radi bi prišli hitro do odgovorov in rešitev – takoj zdaj in ne jutri. Marija bi lahko od nadangela Gabrijela zahtevala, naj pri Bogu doseže, da bo takoj, v trenutku, dobila otroka, ne da bi ga morali dozorevati pod svojim srcem devet mesecev in ga potem roditi v bolečinah.

Toda Marija ni pomislila na takšen privilegij. Sprejela je človeški način nosečnosti, celo težavno potovanje v Betlehem in rojstvo otroka v skrajni revščini – v živinskem hlevu.

Svojo nepotrpežljivost znamo velikokrat zagovarjati z izgovorom, če se ne bo zgodilo takoj, potem se bo vse skupaj ohladilo, ne bo več zanimivo in bo izgubilo svojo vrednost. Če se ne zgodi takoj, se pozneje naveličam. To je velikokrat usodno za mnoge fante in dekleta, ki se pričnejo spoznavati, hoditi skupaj, vendar se potem prelomi, ker se je med njimi prav tisto, kar bi se naj zgodilo šele v zakonu, zgodilo takoj. Pri nadangelu Gabrijelu pa se nam razodene 'angelska potrpežljivost'. Marijo je potrpežljivo poslušal, ko mu je postavljala vprašanja o izvoru in o vzrokih za njeno Božje materinstvo. Tudi Marija je znala biti potrpežljiva. Gotovo se je prestrašila, ko je pred seboj zagledala Božjega junaka. Kdo pa se ne bi prestrašil? Si lahko prestavljate, da bi se nam zgodilo, ko naenkrat ne bi mogli več gledati s svojimi očmi nekoga, ki nas je nenadoma presenetil s svojo pojavnostjo, polno čudovite luči, ker bi nas to povsem zaslepilo, če ne celo oslepilo? Na kaj bi takrat pomislili? Ni časa misliti. Vse se zaustavi v tisti trenutek srečanja, ki nam možgane in srce preusmeri v čisto druge horizonte našega bivanja.

Podobno so doživljali vidci nebeške Matere Marije: Bernarda Lurška, Frančišek, Hijacinta in Lucija iz Fatime in še nekateri drugi. Za njih je v tistem hipu, ko so videli nebeško Mater Marijo, ta svet postal samo še bleda senca nebeškega sveta. Zato so tudi svoje trpljenje na tem svetu dojemali kot pomoč za spreobrnjenje grešnikov, da bi tudi ti reveži lahko dosegli nebesa.

Gospodovo oznanjenje Mariji je zmeraj polno čudovitih Božjih skrivnosti, katerih nikoli ne bomo mogli razumeti do konca. Nadangel Gabrijel nas je z oznanjenjem Mariji, da postane Božja Mati, lepo povezal z nebesi. Nikoli ne smemo pozabiti na nebesa. Naše poti se ne končajo na zemlji. Vsi angeli, tudi naši angeli varuhi, dobro vejo, kakšen je bil naš svet ob stvarjenju in kakšno bo ob koncu, saj imajo popolno spoznanje od Boga.  Nadangel Gabrijel pa je prišel, da bi nam vsem povedal, da bo po Mariji k nam prišel Sin Najvišjega Boga, ki bo ta grešni svet uravnal v tisto pravo smer, stran od hudega duha in smrti, v nastanek novega neba in nove zemlje.

 

Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci.

Blagoslovljen in lep praznik Gospodovega oznanjenja Mariji vam želim. Naj nam bo to praznik veselja nad čudovitimi Božjimi načrti, ki jih dobri Bog zmeraj uresničuje zaradi nas in v naše dobro. Vse mame in vsi očetje pomenite vašim otrokom Božjo bližino in skrb. Otroci v vas vidijo angela, ki jim govori Božje besede, jih boža in ljubkuje, jih tolaži in razveseljuje. Vaša skrbnost otrokom bodri srce in ga napolnjuje z veseljem, ki hrepeni po lepoti nebes. Otroci vam teh svojih občutij ne bodo znali izraziti. Vidijo pa čudovitost Boga v vaših prijaznih očeh in vašem nasmehu. Danes je zato tudi vaš praznik, drage mame in dragi očetje. Dobri Bog naj vam povrne za vašo angelsko dobroto s svojimi milostnimi darovi.

Mati Marija, ki si mirno sprejela nadangela Gabrijela, hodi z nami po poti vere in nas nekoč skupaj z njim pričakaj pri vratih hiše našega nebeškega Očeta.

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 ponedeljek, 22.11.2021 - nedelja, 28.11.2021

Teden Karitas

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 22. novembra, do nedelje, 28. decembra 2021. več ...


 sobota, 27.11.2021

Srečanje za mlade

Srečanje za mlade v Martjancih več ...


 nedelja, 28.11.2021 - petek, 24.12.2021

Advent

ADVENT začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos  28. novembra več ...


 sobota, 04.12.2021

Predbožična Budimpešta

Romanje mladih v Budimpešto. več ...

Celotni seznam napovedi