Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovnikom je Bog zaupal v oskrbovanje največji zaklda, ki ga imamo ljudje na tem svetu, to je vero." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  

Porfirije Perić - novi patriarh

četrtek, 18.02.2021


Izjava soboškega škofa dr. Petra Štumpfa ob izvolitvi zagrebško-ljubljanskega metropolita, njegove svetosti Porfirija Perića, za patriarha Srbske pravoslavne Cerkve.

 

Novi patriarh Srbske pravoslavne cerkve, Njegova svetost Porfirije, je velik prijatelj tudi Škofije Murska Sobota

V četrtek, 18. februarja 2021 popoldne, je iz sedeža Srbske pravoslavne cerkve v Beogradu tudi med nas prišla nadvse razveseljujoča vest, da je za njenega novega patriarha bil izvoljen dosedanji zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije Perić, ki je na tem mestu nasledil pokojnega patriarha Ireneja.
Ta radostna vest nas ni niti preveč presenetila, saj novega patriarha Porfirija poznamo kot škofa globoke vere, teološke temeljitosti, široke humanistične razgledanosti in dialoške prijetnosti. Kot zagrebško-ljubljanski metropolit je rad prišel tudi v našo Mursko Soboto. Najprej nas je obiskal, v nedeljo, 31. januarja 2016, ko je v soboški stolnici ob veliki navzočnosti katoliških, predvsem pa pravoslavnih vernikov, obhajal sveto liturgijo. Takrat mi je v prijetnem pogovoru dejal, da se v Sloveniji zmeraj počuti zelo dobro, ker smo Slovenci odprt, dobronameren in gostoljuben narod. Zelo je bil hvaležen Katoliški cerkvi v Sloveniji, da ima razumevajoče srce za pravoslavne brate in sestre po vseh večjih slovenskih mestih in drugih krajih, kjer  živijo. Tako smo tudi v Rakičanu, v Marijini cerkvi, omogočili pravoslavnim vernikom v Pomurju, da tam lahko občasno obhajajo sveto liturgijo. Ta ekumenska gesta je metropolita zelo razveselila in je bil zanjo soboški škofiji nadvse hvaležen.
V znamenje gostoljubja, škofovskega bratstva in prijateljstva, me je metropolit Porfirije povabil, da sem se v soboto, 26. januarja 2019, v gledališču SNG Maribor, udeležil slavnostne akademije ob 800-letnici samostojne Srbske pravoslavne cerkve ter 600-letnici rojstva srbske princese Katarine Kantakuzine Branković, poročene s celjskim grofom Ulrikom II.
Tudi ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom smo v soboški škofiji želeli, da bi k sveti maši v Beltince, v soboto, 17. avgusta 2019, prišel naš prijatelj, metropolit Porfirije. Ker je bil metropolit predsednik Izvršnega odbora za pripravo proslave ob 800-letnici cerkvene samostojnosti Srbske pravoslavne cerkve, ki so jo potem priredili meseca oktobra, je naprej izrazil dvom, če bo zaradi obilice dela lahko prišel. Vendar je delo odložil in tako je najbrž prvikrat v zgodovini beltinske župnije pravoslavni metropolit prisostvoval katoliškemu bogoslužju.
Z evangeličanskim škofom mag. Leonom Novakom sva načrtovala pogovor voditeljev krščanskih Cerkva v Sloveniji o etičnih vprašanjih naše družbe, in sicer na sedežu ordinariata v Murski Soboti, v torek, 25. februarja 2020. Povabilu se je odzval tudi metropolit Porfirije. V pogovoru smo bili soglasni o spoštovanju človekovega življenja od spočetja do naravne smrti, pomenu družine očeta, matere in otrok za prihodnost Evrope, kakor tudi Slovenije, o nezdružljivosti evtanazije z evangeljskim pogledom na človeško življenje in potrebnosti zaprtja trgovin ob nedeljah in praznikih. Čeprav se je metropolitu Porfiriju po tem srečanju mudilo v Beograd, si je vseeno vzel čas in tako bil skupaj z ostalimi predstavniki krščanskih Cerkva v Sloveniji deležen gostoljubne mize v soboškem stolnem župnišču.
Ob lanskem božiču, 2020, mi je metropolit Porfirije zaželel: »(…) Naj radost, spoštovani gospod škof in brat v Kristusu, izpolni duše in srca vseh kristjanov, predvsem pa Vašo  (soboško) škofijo, Vas osebno, da bi tako lahko vsi skupaj slavili Božje ime, na veke vekov.«
»Spoštovani, novi patrirah častitljive Srbske pravoslavne cerkve – dobri prijatelj Cerkve na Slovenskem, kakor tudi škofije Murska Sobota in mene osebno – Vaša svetost Porfirije, z radostnim srcem se zahvaljuje tudi soboška škofija in njen škof dobremu Bogu, da Vas je postavil za vrhovnega pastirja Vašemu častitljivemu narodu. Slovenci in Srbi smo v zgodovini že zgradili precej mostov prijateljstva, kulturnega, gospodarskega sodelovanja in človeške naklonjenosti. Z Vašim imenovanjem na častitljivi sedež Srbskega Patriarha pa nam Sveti Duh sporoča, da naj še bolj okrepimo Zlati most tesnejšega krščanskega bratstva, molitve, veselega sodelovanja in iskanja novih poti, kako skupaj hoditi po poti vere.
Nebeška Mati Marija naj Vas varuje, ohrabruje, krepi in ohranja med Vašim častitljivim narodom za dolgo službo pastirja Cerkvi, na čelu katere je Vaš častitljivi predhodnik sv. Sava.
Vaša svetost, patriarh Srbske pravoslavne cerkve, Porfirije, zmeraj dobrodošli v Murski Soboti.

Murska Sobota, 18.2.2021

+Peter Štumpf SDB
soboški škof

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 ponedeljek, 22.11.2021 - nedelja, 28.11.2021

Teden Karitas

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 22. novembra, do nedelje, 28. decembra 2021. več ...


 sobota, 27.11.2021

Srečanje za mlade

Srečanje za mlade v Martjancih več ...


 nedelja, 28.11.2021 - petek, 24.12.2021

Advent

ADVENT začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos  28. novembra več ...


 sobota, 04.12.2021

Predbožična Budimpešta

Romanje mladih v Budimpešto. več ...

Celotni seznam napovedi