Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Z novo mašo prihaja spet en delavec na Gospodova polja, da bo žel in spravljal žito v nebeške žitnice." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Zaradi vere v Kristusa

nedelja, 29.11.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

1. adventna nedelja, 29.11. 2020 – soboška stolnica – leto B

Zaradi vere v Kristusa je med nami še veliko človeške normalnosti in življenjskega smisla.

Dragi bratje in sestre!

Advent pomeni prihod Boga med nas. Bog nam nadvse ljubeznivo ponuja svojo prisotnost. Rad bi od nas pregnal strahove. Rad bi nam privzdignil glavo, ki je klonila pod težo skrbi in bremen. V temi brezupa in nesmisla bi nam rad prižgal svetlobo upanja. Advent je namreč zelo skrivnosten čas, poln pričakovanja, hrepenenja, včasih pa tudi strahu in negotovosti. Dan se krajša, tema in noč kraljujeta in včasih se zdi, da celo grozita s svojo močjo nad ljudmi. Mnogi se bojijo, ker v srcu čutijo strah, ki se skrito plazi po srcu – včasih tako močno, da se zdi vse brezupno in brez smisla. Hudo je, če se človek počuti osamljenega, sebi in drugim odtujenega, nepotrebnega in celo zavrženega.

Tudi zaradi preganjanja strahov smo si izmislili »veseli december«, ki v bistvu traja dva meseca ali celo več, saj mu že oktober in november služita kot hlapčka, ki mu pridno dostavljata 'božičkaste' artikle za zadovoljevanje naših nakupovalnih nagonov. Letos pa je zaradi epidemije in posledic, ki so povezane z njo, to precej drugače. Tako med nas sedaj namesto »veselega« prihaja »zaskrbljeni december«, saj še ne moremo vedeti, kako bomo zaradi epidemije sploh lahko praznovali božič, praznik Jezusovega rojstva.

Življenje od nas sedaj zahteva veliko budnosti in opreznosti. Če budnosti ni, se hitro kaj zalomi in gre narobe. Zakaj je potreben varnostni pas v avtomobilu? Da me dobesedno prikuje na sedež. Da ne morem med vožnjo opletati sem ter tja, ker je to lahko zame in za druge udeležence v prometu usodno. V življenju je varnost nujna. Brez nje ne gre. Če nisem varen, sem ogrožen. In grožnja že pomeni dih smrti. Nezavarovan hrbet je že ustreljen ali mrtev hrbet.

Nekoga moram imeti za seboj, da mi v trenutkih ogroženosti daje varnost, mi poda roko, in če je potrebno mi tudi zaceli rane.

Vsa verstva po svetu ali tolažijo z Bogom ali pa strašijo z Bogom. Odvisno od nauka, sporočila in namenov, ki jih ima neko verstvo. Mnogi se v svoji veri zatekajo v navidezno varnost preteklosti in prisegajo samo na to, kar je bilo včasih. Pri tem uporabljajo verske simbole, sporočila in tudi moralne zapovedi, da obdržijo svoj vpliv  - ali v družbi ali pa v verski skupnosti. Vera lahko služi celo politični moči in nadvladi. Z vero so včasih mnogi kralji in cesarji upravičevali svojo oblast. Spomnimo se iz zgodovine absurdnega naslova: Sveto rimsko cesarstvo. S tem naslovom so takratne politične moči v Evropi hotele zlorabiti papeža in Katoliško cerkev v svoje namene. Seveda je tudi takratna Cerkev izkoristila svoje trenutke, ko so kralji in cesarji od nje dobivali krone in se tako izpovedovali kot varuhi Cerkve, kar pa seveda ni bilo nikoli zastonj. Zato so se nekateri dali kronati celo v stolnih ali škofovih cerkvah. Na žalost so bili nekateri cerkveno okronani celo tirani.

Spomnimo se na investiturne boje v 11. in 12. stoletju, ko so posvetni vladarji hoteli sami podeljevati svojim zvestim podanikom škofovske ali opatijske službe, deliti zvestim podanikom cerkveno zemljo – in vse to brez papeževe vednosti, pristanka in dovoljenja.  Temu se je v začetku 12. stoletja močno uprl papež Gregor VII., ki je trdo prijel nemškega cesarja Henrika IV., ker si je jemal preveč pooblastil in si je Cerkev hotel povsem podrediti, oziroma celo prilastiti, da bi mu služila pri njegovem samovoljnem vladanju. Henrik se je sicer takrat hotel spraviti s papežem Gregorjem, in je delal navidezno pokoro s figo v žepu. Pomeni, da ta mož ni imel vere in spoštovanja ali pa si je vse skupaj predstavljal zelo izkrivljeno.

Kakšna pa je naša vera? Povsem drugačna, dragi bratje in sestre! Mi si ne želimo nobenega tirana, ki bi nam vladal v Božjem imenu. Mi verujemo v Boga, ki ne stoji za našim hrbtom, da bi nas varoval in bi ga klicali na pomoč samo, ko ga potrebujemo. Mi verujemo v Boga, ki živi vedno, neprenehoma v središču naše osebe. Živi v našem srcu. Pa še več kot to. Mi verujemo v Boga, ki nas ima nadvse rad. Tako rad, kot ima rad samega sebe. Iztrgal se je celo iz Očetovega naročja in kot Dojenček v Betlehemu privekal v ta svet. Postal je eden od nas. Postal je človek, čeprav je ostal Bog.
Vendar pa se ta svet še ne zmeraj ne strinja s takšnim Bogom in ga ne sprejema in ga tudi nikoli ne bo sprejemal. Gospodstvo tega sveta namreč ni od Boga.

Danes biti kristjan v Sloveniji je tako, kot bi z enim samim zamahom lopate hoteli prestaviti Triglav v koprski zaliv.

Danes biti kristjan v Sloveniji je tako, kot bi z enim samim zamahom buldožerja hoteli usmeriti tok Drave ali Mure proti Avstriji.

Danes biti kristjan v Sloveniji je tako čudno in nenavadno, kot bi bili čudni Marsovci, če bi se kar pojavili med nami.

Biti kristjan danes je čudno. Ampak prav to je hotel Jezus. Prav takšno čudnost Jezus hoče od nas. Zakaj pa mislite, da je Jezus hodil po vodi in na to avanturo povabil tudi apostola Petra? Zakaj pa mislite, da je apostole povabil k takšni veri, ki gore prestavlja? Zato, ker vera v Jezusa zahteva nemogoče, včasih celo zelo čudne reči.

Zaradi vere v Jezusa nekateri zapustijo svoje domače in gredo v misijone.

Zaradi vere v Jezusa nekateri zapustijo filmsko sceno, glasbene in gledališke odre, manekenske steze, športna igrišča in postanejo Jezusovi glasniki med ljudmi. Nekateri pa gredo v samostan ali pa med duhovniške vrste. In vsi jih gledajo čudno, zelo čudno. Za ta svet so takšni sledilci Jezusa pravi zmešanci.

Zaradi vere v Jezusa nekateri darujejo svoje milijone za revne, za šole in bolnišnice, za cerkve v nerazvitih deželah in pri tem ne pričakujejo nobenega povračila.

Zaradi vere v Jezusa nekateri nočejo več delati v lekarnah ali ginekoloških klinikah, ker bi morali prodajati protispočetna ali abortivna sredstva ali pa opravljati splave. Zato ostajajo brez službe in so zaznamovani kot nasprotniki tolerance, svoboščin in zato tudi demokracije.

Zaradi vere v Jezusa še danes mnogi umirajo nasilne smrti, ker so kristjani in zato moteči v skrajno ideoloških ali pa versko fanatičnih okoljih.

Zaradi vere v Jezusa v tem svetu mnogo reči ni normalnih in dobrih, čeprav nam svet te reči vsiljuje kot dobrine človeškega napredka.

Zaradi vere v Jezusa pa je vendarle še veliko človeške normalnosti med nami in življenjskega smisla.

Lučke na adventnem venčku se prižigajo počasi. Ne prižgemo jih vseh takoj, ampak vsako nedeljo se prižge ena lučka več. Jezus ni prišel, da bi rešil vse težave. Prišel je, da bi nas spodbudil, da ne smemo biti zadovoljni samo z majhnimi rečmi. Jezus noče, da se takoj sprijaznimo z nemočjo in porazom. Jezus razodeva moč upanja, ki sloni na Božjem blagoslovu in na Božji pomoči. Božja moč je skrita in največkrat deluje počasi. Kar Bog vzame v roke, to ne propade, ampak ima svoj razvoj in dokončanje.  

V adventnem času bo z nami močno prisotna nebeška Mati Marija, da nam pomaga ohraniti vero, da bomo ostali budni pri naši hoji do cilja v nebesih, kjer bomo nekoč v blaženem gledanju slavili in častili veličastje Boga Očeta in Sina Jezusa in Svetega Duha.

Naj nam bo blagoslovljen in blagodejen adventi čas.
- amen.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 16.01.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 torek, 18.01.2022 - torek, 25.01.2022

Teden molitve za edinost kristjanov 2022

Od 18. do 25. januarja 2022. več ...


 nedelja, 23.01.2022

Nedelja Božje besede

V nedeljo, 23. januarja 2022 več ...


 sobota, 29.01.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 30.01.2022

Srečanje zakonskih skupin

v Kančevcih več ...

Celotni seznam napovedi