Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Z novo mašo prihaja spet en delavec na Gospodova polja, da bo žel in spravljal žito v nebeške žitnice." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Z veseljem in gorečnostjo jutri vstopimo v sveti adventni čas

sobota, 28.11.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Sobota, 28.11. 2020 – soboška stolnica- 34. navadnega tedna

 

Z veseljem in gorečnostjo jutri vstopimo v sveti adventni čas.

Bilo je pred 6. leti, natančneje v torek, 14. oktobra 2014, ko sva z gospodom škofom, dr. Jožefom Smejem, bila gosta v mariborskem radijskem studiu. Z nama so napravili intervju. Gospoda škofa Jožefa so ob 70-letnici duhovništva spraševali o življenju in duhovniškem delu, mene pa o prekmurskem duhovniku in narodnem buditelju,  Jožefu Kleklu st. Ta pogovor so potem predvajali na radiu Ars – tretji program Radia Slovenija.

Novinar je zelo previdno gospoda škofa Jožefa prosil, naj nekaj povejo o svojem življenju. To je pomenilo: »Povejte, kdo ste vi!« Toda gospod škof Jožef so takoj odgovorili: »Namesto, da me sprašujete, kdo sem, raje vprašajte, kaj sem danes zjutraj meditiral in katere psalme sem molil!«

Radijski tehnik v studiu, ki je snemal pogovor, se je spozabil in pri sebi vzkliknil: »Pa to je fantastično. Ta gospod ne govori o sebi, ampak iz sebe.«

Kako zelo smo v današnjem času v skušnjavi, da nenehno govorimo samo o sebi – predvsem o stvareh, ki poudarjajo našo pomembnost, nenadomestljivost. Kako težko je biti svoboden, ko nisem na nikogar navezan – ne nase in ne na druge, nikomur nič dolžan in ne pripadam nobeni interesni skupini ali kot temu pravimo danes: lobiju.
Kar 21 let so gospod škof Jožef v tej cerkvi sv. Nikolaja, najprej kot kaplan 17 let in nato kot župnik 4 leta in soboški dekan, s podeljevanjem zakramentov na vernike izlivali moč Svetega Duha. To je bil močan čas, ki ga ljudje niso pozabili. Še sedaj živeči verniki, ki so jih gospod škof krstili, poučevali verouk ali celo birmali, ne morejo pozabiti njihove silne duhovniške in škofovske gorečnosti.

Na dan pogreba so mrtvo telo gospoda škofa Jožefa v spremstvu gasilskega kombija z mrliškim avtomobilom peljali po Murski Soboti in okoliških vaseh, kje so ljudje po svojih dvoriščih stali ob ograjah in se v solzah hvaležnosti poslavljali od pokojnega škofa Jožefa. Tudi na tak način so ljudje razodevali, da jim gospod škof Jožef niso oznanjali praznih reči. Niso jim govorili o neki legendi. Bolj kot govorili, so jim živega Kristusa med njimi pričevali. Resnico o Kristusu so potrdili z dobroto in ljubeznijo.

Kristus dobro ve, da je med nami mnogo reči, ki nas na vsak način hočejo odvrniti od njega, zato nas svari: »Varujte se, da vam srca ne bodo obtežena s požrešnostjo in pijanostjo in s skrbmi tega življenja in da tisti dan ne pride nad vas nenadoma kakor zanka; kajti prišel bo čez vse, ki prebivajo po vsej zemlji« (Lk 21, 34-35). Ponavadi mislimo, da požrešnost in pijanost pomenita samo prenajedanje in alkoholizem. Še mnogo reči je, ki pomenijo požrešnost in pijanost. Poželenje po bogastvu je požrešnost. Poželenje po nasladah je pijanost. V obeh primerih gre za hude oblike odvisnosti. Za bogastvo in naslade so nekateri pripravljeni zapustiti vero ali jo zamenjati. Pripravljeni so se odreči družini ali jo celo razdreti. Eni so sposobni jemati celo življenja ali ropati banke, goljufati.

Ne gre za zvestobo Kristusu zaradi načel, kajti tudi načela enkrat odpovedo. Gre za zvestobo zaradi Kristusa, ki lahko edini izpolni vsa moja hrepenenja. Preprosto živim v Kristusu, ker ga imam rad. In ker ga imam rad, v vseh ljudeh gledam svoje brate in sestre, ki jih tudi hočem imeti rad. Zaradi ljubezni se je Kristus iztrgal iz Očetovega naročja in kot Dojenček prišel med nas v betlehemski votlini. Kristusova ljubezen do nas ne usahne, je večna. Kristus je zato naša vez z Bogom Očetom in je vez tudi med nami.

Ob smrti gospoda škofa Jožefa sva se z mariborskim nadškofom gospod Alojzijem pogovarjala, da so gospod škof Jožef zaradi Kristusa celo življenje bili na strani revežev. In tako so bili na strani revežev tudi v smrti in ob pogrebu, ko so ob sebi imeli samo tri škofe, enega duhovnika in domače sorodnike. Tako so bili gospod škof solidarni s tistimi, ki sedaj po bolnišnicah in domovih za starejše umirajo brez sorodnikov, nekateri pa so tudi pokopani brez domačih, ker so zboleli za novim virusom.

Geslo gospoda škofa Jožefa je bilo: Milosti polna, spomni se. S temi besedami so se gospod škof posvetili tudi nebeški Materi Mariji v prošnji, naj se jih spomni v njihovem škofovskem poslanstvu in v njihovi  odločilni uri srečanja z Bogom iz obličja do obličja, ko so preko praga smrti vstopili v Očetovo hišo v nebesih. Celo življenje so gospod škofa ljubili in častili nebeško Mater Marijo in zagotovo se jih je spomnila tudi v njihovi smrtni uri. Mati Marija je naša najbolj zanesljiva pot do Kristusa. Ona je v polnosti izkusila, kako ji je Bog storil velike reči.

Jutri pričnemo prelep in nadvse svet čas adventa. Precej drugačen bo letošnji advent. Veliko priložnosti bomo imeli biti tudi z nebeško Materjo Marijo. Z njo nam bo dosti lažje, občutili bomo njeno tolaženje, pomirjanje, opogumljanje. Marija nam bo dala vedeti, da se nas bo Bog tudi v tem adventu spomnil v svojem usmiljenju in nam bo zato naklonil čudovite milosti, da se bomo še bolj veselili praznika Jezusovega rojstva in ga potem tudi doživeli kot resnično, živo srečanje z Jezusom. Nismo sami. Jezus in Marija sta z nami. Z nami so tudi vsi, ki verujejo in hrepenijo po Jezusu.

Z veseljem in gorečnostjo jutri vstopimo v sveti adventni čas.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 16.01.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 torek, 18.01.2022 - torek, 25.01.2022

Teden molitve za edinost kristjanov 2022

Od 18. do 25. januarja 2022. več ...


 nedelja, 23.01.2022

Nedelja Božje besede

V nedeljo, 23. januarja 2022 več ...


 sobota, 29.01.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 30.01.2022

Srečanje zakonskih skupin

v Kančevcih več ...

Celotni seznam napovedi