Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Velika noč - škofova pridiga

nedelja, 01.04.2018


Pridiga soboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa pri sveti maši na veliko noč, 1. aprila 2018 v soboški stolnici.

 

Dragi bratje in sestre!

Prišli smo. Veliko nas je. Več kot ob drugih nedeljah. V duši smo slišali skrivnostno povabilo: ?Pridi tudi ti. Ne ostani doma. Danes je dan veselja: Kristus, naš Bog in naš brat, je vstal od mrtvih.?

Zvonovi so zapeli svojo starodavno melodijo, ki veličastno odmeva po Soboti in drugih župnijah kot vabilo: ?Danes pridite vsi v cerkev. Pri sveti maši boste srečali vstalega Gospoda, ki vas vabi, da se družite z njim. Danes ni dan za malodušje. Danes je dan z vstalim Gospodom. Gospod nam je blizu, da nas ne bi bilo več strah.?

Pesem ?Aleluje?, ki odmeva od praznega groba, je pravo nasprotje značilnim žalostnim spevom našega življenja, ki se ponavljajo v kiticah o zavračanju in kritikah. Dirigentsko palico ritmu neuspeha, ki nam od jutra do večera skoraj vsak dan narekuje takte malodušja in slabe volje, je iz rok iztrgalo večno življenje.

Ko se je zdelo, da je konec s skupnostjo učencev Jezusovih, se je prav pod križem pričela zbirati nova skupnost: žena iz Betanije, ki ga je z oljem mazilila v Betaniji in ga tako zaznamovala za to uro križa (prim. Mr 14, 3-9). Simon iz Cirene, ki je Jezusu pomagal nositi križ na Golgoto (prim. Mr 15, 21).  Vojaški stotnik, ki je izpovedal vero, da je križani resnično Božji Sin (prim. Mr 15, 39). Jožef iz Arimateje, ki je pričakoval prihod Božjega kraljestva in je zato v svoj grob sprejel Jezusovo mrtvo telo (prim. Mr 15, 43-46). In končno Marija Magdalena, ki je prvi dan v tednu  zgodaj zjutraj našla prazen grob, v katerem ni bilo več Jezusovega umrlega telesa (prim. Jn 20, 1-9).

Odkritje Marije Magdalene, da je Jezusov grob prazen, je bilo začetek novice o nenavadnem presenečenju. Jezusovo telo je izginilo. Kje je Jezus? Kam so ga položili? Kdo ga je vzel? Vse je še zavito v temo. Nihče nič ne ve. Situacija je nabita s čustvi in strahovi. Marija Magdalena še ne veruje. Tudi apostol Peter, ki je prišel h grobu še ne veruje.

Apostol Janez, ki je prvi prišel h grobu, je veroval. Janez je bil tisti Jezusov učenec, ki je ves čas zelo močno ljubil svojega Gospoda. Niti pod križem se ni umaknil od njega. Tam je skupaj z Marijo, Jezusovo Materjo, vztrajal do konca. Ni zbežal stran od križa, ampak je ostal. Apostol Janez je videl svojega Gospoda umreti na križu in to ga ni pohujšalo. Še vedno ga je ljubil -  tudi mrtvega. Sedaj je videl prazen grob in tudi to ga ni zmedlo. Celo veroval je vanj.

Vera lahko vztraja samo, če jo podpira ljubezen. Iz česa pa se napaja ljubezen? Iz radosti. Ljubezen ne more vztrajati, če je nenehno žalostna. Ko nekdo mnogo let zaradi ljubezni objokuje svojega pokojnega moža, ženo ali otroka, se ta ljubezen počasi spremeni v bolečino, ki lahko povsem duševno uniči žalujočega. To potem ni več ljubezen, ampak žalujoče samouničevanje. Ljubezen zmore iz rok izpuščati tudi najdražje ljudi, jih ne privezuje nase, ampak drage pokojnike prepušča nebesom. Kdor zmore takšno ljubezen, počasi pride celo do radostne vere, ki spoznava, da ima v nebesih moža, ženo ali otroka. Naši pokojni se pri Bogu radostijo največjega sadu velikonočnega jutra: Jezusovega vstajenja od mrtvih. Zaradi tega vstajenja so oni sedaj v nebesih.

Od Jezusa v grobu ni ostalo nič drugega kot samo zložen prtič, v katerega je bilo povito njegovo mrtvo telo. Ta prtič še ne govori o njegovem vstajenju od mrtvih. Apostola Peter in Janez sta nekoliko pozabila in nista razumela, da o tem govori Sveto pismo. Pozabljanje na Sveto pismo je  naša velika tragika Kristjani zelo malo beremo Sveto pismo in zato imamo velike težave z vero. Sveto pismo nam Jezusovo vstajenje od mrtvih prinese naprej kot nenehno živ dogodek. V prazen grob vstopi Beseda Svetega pisma, ki je živa Beseda samega Boga in je zato ta Beseda Življenja, ki je Jezusa obudila od mrtvih.

Sveto pismo zato vstopa tudi v prostor naše vere. Brez Svetega pisma vera postane prazna kot grob in zato v takšni veri ni Jezusovega vstajenja in tudi ni upanja. Mnogi mislijo, da so kristjani, pa ne verujejo v Jezusovo vstajenje od mrtvih, ker v njihovi veri ni Besede Svetega pisma. Ne berejo in ne premišljujejo Svetega pisma. Zato v njihovi veri ni večnega življenja, ki ga vedno daje Sveto pismo.

Kje je Jezus? Kje najti Jezusa? Sveto pismo nam pravi, da ga najdemo tukaj. Kje? V evharistiji ? pri sveti maši. Edini kraj, ki ga moramo videti, okusiti in se ga veseliti, preden umremo, je evharistija. Tukaj lahko srečamo in vidimo Jezusa. Vidimo ga z vero, ki jo je Beseda Svetega pisma napolnila z večnim življenjem. Včasih so mnogi molili za srečno smrt. To ni tista smrt, kot nekateri menijo, da hitro umreš, se ne mučiš in je vsega konec. Takšna smrt je lahko tudi nepripravljena in nesrečna. Srečna smrt je samo z evharistijo, ko prejmem Jezusa pod podobo kruha, ki mi nudi Jezusovo podporo za pot proti najbolj polnemu življenju ? večnemu življenju v nebesih. Tudi pot do smrti je lahko radostna pot, če je to pot v moči evharistije, ki mi pomaga prestopiti prag smrti v nebesa.

Beseda Svetega pisma nam je povedala, da je Jezus vstal od mrtvih. Prišli smo ga iskat tudi mi v to stolno cerkev. Srečali smo ga v evharistiji. Zato se veselimo in pojemo aleluja.

Vam, vašim domačim, predvsem pa ostarelim in bolnim voščim radost ob spoznanju, da nas vstali Gospod Jezus Kristus ima zelo rad. On nas ne pušča samih, saj nas je dokončno združil s svojim vstajenjem od mrtvih.

Naj vam bodo blagoslovljeni, veseli in upanja polni velikonočni prazniki!

 

+ msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof

 

 

 

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 08.05.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 21.05.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 sobota, 28.05.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 26.06.2022 - sreda, 29.06.2022

Molitev za nove duhovne poklice

molitvena celonočna bdenja več ...


 torek, 05.07.2022

Sv. maša ob sklepu škofijskega dela sinode

Na praznik zavetnikov škofije Murska Sobota sv. bratov Cirila in Metoda več ...


 nedelja, 24.07.2022

2. svetovni dan starih staršev in ostarelih

Poslanica svetega očeta Frančiška za 2. svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo obhajali 24. julija 2022. več ...


 petek, 12.08.2022 - ponedeljek, 15.08.2022

Duhovne vaje za zakonce v Veržeju

med 12. in 15. avgustom 2022 več ...

Celotni seznam napovedi