Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Graditi most

torek, 13.03.2018


dr. Franc Zorec

Pismo staršem 21

 

 

 

Graditi most

Dragi starši!

Pri krstu svojega otroka starši slovesno izjavite in na vprašanje krstitelja: ?Ali se zavedate dolžnosti, ki jo sprejemate s prošnjo za krst vašega otroka, da ga boste vzgajali v veri, da bo spolnjeval Božje zapovedi in bo ljubil Boga in svojega bližnjega, kakor nas uči Jezus Kristus??, odgovorite: ?Zavedamo se.? To storite v moči svoje vere in starševske odgovornosti, da želite otroku omogočiti vse, kar je najboljše za njegovo življenje. Vero, prijateljstvo z Bogom, pravilne naravnanosti, ki jih določajo Božje zapovedi ter krščanske vrednote pri krstu otroka izpoveste kot take.
Dar krstne milosti v svojem otroku negujete najprej s tem, da ste v srcu prepričani, da je vera resničen dar za vaše življenje, za življenje vašega otroka in celotne družine. Vsakokrat, ko pogledate otroka ob previjanju, hranjenju, pestovanju naj bo ta pogled posvečen s hvaležnostjo Bogu za zemeljsko in za večno življenje vašega otroka. Bolj kakor strah naj bo  navzoče zaupanje, da je v Božjih rokah in za nekaj časa tudi v vaših. Bog vam zaupa veliko nalogo. Ne bodite ljubosumni na Boga, ki ima bolj rad vaše otroke kot vi, ampak sodelujte z njegovo skrbjo in ljubeznijo. Pomislite, kolikšno bolečino bi občutili in doživljali vi v vašem srcu, če bi kdo ugrabil vašega otroka in vam ne bi omogočil rednega stika z njim. Tolikšno bolečino ranjene ljubezni doživlja Bog, če ?ugrabite? njegovega otroka in ga hočete imeti samo zase. V knjigi Prerok Kahlil Gibran zapiše: ?Vaši otroci niso vaši otroci. Sinovi in hčere klica k Življenju so. Po vas prihajajo, a ne od vas. Čeprav so z vami, niso vaša lastnina.?
Kaj lahko starši naredite, da ljubezen ne bo ranjena ter bo vera v Boga in povezanost z njim bogastvo ter zanesljiva popotnica vašemu otroku v življenje?
Nekatere stvari, ki jih prepoznate za dobre in koristne, naj postanejo obred, stalnica vašega ravnanja. Med te lahko uvrstite pokrižanje otroka na čelo. Križ je znamenje vere in obnavljanje zaveze, da pripadamo Bogu. Otrok naj čuti, da ga izročate v Božje varstvo, da nanj kličete blagoslov in da s tem izpovedujete vero v Boga. Otroka lahko pokrižate vedno: ko se zbudi, ko ga nahranite, previjete, ko ga daste spat, ko vas ne uboga, ko ste utrujeni od življenja in neprestane skrbi zanj.
Molitev Sveti angel ali katerakoli druga molitev je trenutek umiritve, trenutek zavedanja Božje prisotnosti; je zahvala za življenje otroka, za poslanstvo starševstva ter obenem prošnja za varstvo pred hudim duhom in pred vsakdanjimi poškodbami. Molitev naj bo redno opravilo ne le pred spanjem, ampak tudi po njem - ko se otrok zbudi. Vsak čas je primerno, da zavestno povabimo Boga v otrokovo življenje. Preden gre otrok jest, pa četudi je to še samo kašica, zmolite z njim kratko molitev. Vaša molitev pa naj postaja vedno bolj zavzeta; toliko bolj, ker bo lahko otrok sčasoma pri njej sodeloval s tem, da sklene roke in ponovi za vami kakšno besedo ali stavek zahvale Bogu za darove hrane ter za sočutje in pripravljenost deliti jo s tistimi, ki je nimajo.
Ob sprehodih z vozičkom ali pozneje, ko otrok že sam hodi, z njim večkrat obiščite cerkev. Naj se navadi na prostor, naj začuti svetost kraja in spozna navade obnašanja v cerkvi. Spoštljivo prekrižajte sebe in njega z blagoslovljeno vodo pri vhodu v cerkev in pokleknite. Pogovarjajte se z njim šepetaje. Razložite mu, kaj predstavljajo kipi, slike, barvna okna, oltar, tabernakelj. Pozdravite Jezusa v tabernaklju. Pogovorite se z Njim o svojem življenju in življenju vašega otroka. Zaupajte Jezusu svoje veselje, pričakovanja, pa tudi težave in skrbi.
Med igračami, slikanicami, enciklopedijami naj ne manjka podobnih stvari z versko vsebino. Ob miklavževanju, božiču ali praznovanju rojstnega dneva poiščite darilo, ki bo otroku pomagalo doživljati Božjo bližino in spoznavati verske vsebine. Te stvari večkrat skupaj z njim uporabljajte pri igri in mu pripovedujete, kaj ta vsebina pomeni vam.
Redno obiskujte sveto mašo. Četudi je otrok med njo morda nekoliko nemiren, se bo sčasoma navadil nanjo. Pridobil bo dragoceno izkušnjo, da je sveta maša za njegove starše nekaj svetega, saj pri njej molijo, poslušajo božjo besedo, ki daje kriterije za vsakdanje ravnanje ter prejmejo sveto obhajilo, ki je Božja hrana, da bi lahko sveto živeli in bi različne pasti sodobnega sveta ne bile premočne v svoji privlačnosti.
Udeležujte se srečanj, ki so v župniji ali dekaniji posebej pripravljene za starše in otroke. Tako boste ustvarjali skupnost vernih staršev, ki si boste v medsebojno pomoč pri verovanju in tudi pri vzgoji vaših otrok, ki bo morda z leti postajala vse zahtevnejša.
Ko bo otrok začel obiskovati verouk oziroma katehezo, ga spodbujajte k zavzetemu sodelovanju. Izkoristite priložnosti, ki so v nekaterih župnijah ponujene staršem, da lahko obiskujete verouk s svojimi otroki ali se kako drugače vključite v intenzivno življenje po veri. Ponekod lahko otroci že pred vstopom v šolo obiskujejo tudi Svetopisemske urice.
Dragi starši, napisal sem nekaj spodbud, da bi bilo vaše življenje povezano z Bogom in bi vi in vaši otroci živeli iz Božje milosti, ki jo Bog daje tistim, ki zanjo prosijo in z njo sodelujejo. Veselim se vašega starševskega poslanstva in blagoslova, ki ga ob tem doživljate, ko pomagate graditi most, po katerem vaši otroci hodijo pot vere.

dr. Franc Zorec, voditelj Pastoralne službe

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 08.05.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 21.05.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 sobota, 28.05.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 26.06.2022 - sreda, 29.06.2022

Molitev za nove duhovne poklice

molitvena celonočna bdenja več ...


 torek, 05.07.2022

Sv. maša ob sklepu škofijskega dela sinode

Na praznik zavetnikov škofije Murska Sobota sv. bratov Cirila in Metoda več ...


 nedelja, 24.07.2022

2. svetovni dan starih staršev in ostarelih

Poslanica svetega očeta Frančiška za 2. svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo obhajali 24. julija 2022. več ...


 petek, 12.08.2022 - ponedeljek, 15.08.2022

Duhovne vaje za zakonce v Veržeju

med 12. in 15. avgustom 2022 več ...

Celotni seznam napovedi