Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kako čudovito mora biti, ko človek prestopi prag tega zemeljskega življenja! Ko z duhovnimi očmi zagledaš: »To je naš Bog!« Zato smrt tudi dragega, ljubljenega človeka ni samo žalost, je tudi veliko pričakovanje, upanje, da je že na cilju – tam, kamor smo vsi namenjeni." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Naslovnico Stopinj 2018 krasi fotografija župnijske cerkve iz:
  Ljutomera
  Apač
  Gornjih Petrovec
  Kuzme
  Lendave
  Hotize
  Kobilja
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Tudi na počitnicah smo (krščanska) družina

petek, 23.06.2017


dr. Franc Zorec
Pismo staršem 19

 

 

 

Tudi na počitnicah smo (krščanska) družina

Dragi straši,
verjamem, da z veseljem spremljate svoje otroke v njihovem odraščanju. V njih prepoznavate svojo ljubezen, svoje razdajanje zanje in prizadevanje, da bi otroci lahko čim bolj napredovali v »modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh,« (Lk 2,52) kakor je rečeno za dvanajstletnega Jezusa.

Ponosni na svoj uspeh

V minulih dneh, ko smo obiskali parlament v Budimpešti, me je poleg bogate arhitekture in opreme ter seveda krone svetega Štefana, prvega ogrskega kralja, močno nagovorilo še nekaj drugega. Zgradbo parlamenta in Štefanovo krono, kot simbol narodne identitete, si vsak dan ogleda mnogo domačih in tujih  obiskovalcev,  med njimi so tudi številne skupine šolarjev. Opazoval sem jih, kako so se po širokih hodnikih in dvoranah premikali v strnjeni koloni dva po dva, pred njimi pa je hodila učiteljica, ki se je ob posameznih znamenitostih ustavila in jim razložila njihov pomen. Otroci so z očmi in ušesi spremljali njeno razlago in, zdelo se mi je, da tudi vrednoto pripadnosti narodu in njeni zgodovini. Nobenega povzdignjenega glasu ni bilo slišati, nobenega obračanja sem in tja, nobene naveličanosti ali brskanja po telefonu nisem opazil. Pomislil sem: »Kako ponosni so lahko njihovi starši, učitelji, vzgojitelji, da jim je uspelo vzgojiti uka željne otroke in jim privzgojiti sprejemanje pravil, ki to omogočajo.«
Vrata katehetskih in šolskih učilnic se v teh dneh zapirajo. Skozi vso leto smo kateheti in učitelji skušali biti podaljšana roka vzgoje in izobraževanja vas, dragi starši. V kolikšni meri smo vsi skupaj bili uspešni, pričajo spričevala, ki so jih otroci dobili, še bolj pa o uspešnosti pričuje tisto, kar otroci resnično nosijo v sebi in se kaže v njihovem obnašanju na vsakem koraku življenja.
V počitnicah bodo otroci izključno v »objemu« vas in vaše družine. Kamorkoli se boste odpravili, naj vam bodo v ponos in naj odsevajo vaš trud, ki ga polagate v njihova mlada življenja. Vrednote vere in krščanskega življenja nikar sramežljivo ne skrivajte, četudi boste v krajih, kjer tega ni opaziti ali imajo drugačno kulturo in religijo.

Dobro opremljeni za na pot v srečno življenje

Ko se boste pripravljali za dopustovanje in boste jemali v roke počitniške pripomočke, naj vas spomnijo, da Bog želi biti z vami tudi na počitnicah.

NAHRBTNIK predstavlja stvari, ki jih nosimo s seboj. Bodimo previdni, tako kot sicer v življenju, kaj polagamo vanj, da nam bodo stvari v njem res v korist, ne pa le v odvečno breme!

ARMAFLEKS ali LEŽALNA BLAZINA nas spomni na pregovor »kakor si boš postlal, tako boš spal«. Ne zapravimo priložnosti za nabiranje dobrih izkušenj življenja!

ZAŠČITNA SONČNA KREMA, ki nas varuje pred opeklinami in posledicami UV žarkov, nas spomni na potrebno »zaščito pred grehom«. Četudi je sonce prijetno in se mu radi izpostavljamo, nam lahko tudi škodi.

POTAPLJAŠKA OČALA izboljšajo pogled pod vodo. Velikokrat se v življenju potopimo pod gladino in nič več jasno ne vidimo. Takrat si »nadenimo očala« in se spomnimo, kaj smo se učili pri verouku, kaj smo brali v Svetem pismu, kaj smo slišali od modrih ljudi, kaj nam je bilo razodeto v molitvi, da bomo bolj razločno videli in se veselili lepot življenja.

HLADILNA TORBA ohranja živila dobra in sveža. Ko bomo vanjo nalagali dobrote za svoje telo, se spomnimo, da tudi duša potrebuje hrano. Počitniški čas in kraji nam nudijo dovolj priložnosti, da obiščemo kakšno cerkev, gremo k maši, molimo v naravi, preberemo kakšno dobro duhovno knjigo in tako damo hrano naši duši in ohranjamo povezanost z Bogom.

PRVA POMOČ je potrebna v primeru nezgod in nesreč. Tudi če se pojavi rana v duhovnem smislu, če zanemarimo katero od dobrih del ali naredimo kaj slabega, kar prizadene bližnjega ali Boga, je potrebno takoj ukrepati in rano oskrbeti. Vsakodnevno izpraševanje vesti, molitev kesanja in sveta spoved nam povrnejo duhovno zdravje in spodbujajo, da se v naslednjem podobnem primeru izognemo nezgodi.
Teh nekaj omenjenih počitniških pripomočkov naj nas spodbuja, da bodo tudi počitnice duhovno in telesno bogato doživljanje časa znotraj vaše družine in z ljudi, s katerimi boste.

dr. Franc Zorec, voditelj Pastoralne službe

Objavljeno v Poti k Bogu št. 46

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sreda, 21.02.2018 - petek, 23.02.2018

Katehetski simpozij

Katehetski simpozij v Kančevcih več ...


 petek, 23.02.2018

Dan posta in molitve za mir

Papež Frančišek nas je povabil k postu in molitvi za mir. več ...


 sobota, 24.02.2018

Veržej: Srečanje animatorjev oratorija

Vabljeni vsi, ki boste v letošnjem oratoriju spoznavali č. Božjega služabnika Friderika Baraga. več ...


 nedelja, 25.02.2018 - nedelja, 25.03.2018

Hotiza: Križev pot

Vabljeni k molitvi križevega pota, ki bo na Hotizi vsako postno nedeljo ob 16. uri. več ...


 nedelja, 25.02.2018

Beltinci: Radijski prenos sv. maše

Radijski prenos sv. maše iz župnijske cerkve v Beltincih več ...


 nedelja, 25.02.2018 - nedelja, 11.03.2018

Dekanija Ljutomer - Priprava na zakon

V Ljutomeru in v Radencih več ...


 torek, 27.02.2018

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sobota, 03.03.2018 - torek, 08.01.2019

Molitveni shodi

v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču več ...


 sobota, 03.03.2018 - sobota, 10.03.2018

Dekanija Lendava: Priprava na zakon

Priprava na zakon - za lendavsko dekanijo v Lendavi več ...


 sobota, 03.03.2018

Lendava: Slavljenje za cerkvene pevce in organiste

v Lendavi več ...

Celotni seznam napovedi