2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Božič - škofova pridiga

petek, 25.12.2015


Pridiga murskosoboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa na praznik Gospodovega rojstva, 25. decembra 2015 v murskosoboški stolnici


Dragi bratje in sestre!

Najlepša beseda, ki jo danes največkrat slišimo in tudi izgovarjamo, je: božič. Voščila in dobre želje ob božiču v naše srce posvetijo kot žarki upanja, ki poskušajo razblinjati mrakobne strahove groženj in nasilja. Božič je človeško rojstvo Besede vsemogočnega Boga, ki se je v  davnini oglasila v betlehemskem hlevu. Tudi večna Beseda je takrat zajokala, da mi ne bi preslišali jokanja nerojenih in pa komaj rojenih otrok, ki se borijo za svoje življenje. Večna Beseda je takrat zajokala, da bi se mi zdrznili ob jokanju vseh malih, ki so jim vzeli očeta ali mamo. Večna Beseda je takrat zajokala, da bi se mi omehčali za usmiljenje, spreobrnjenje in spravo. Večna Beseda je takrat zajokala, da bi mi zasramovanim brisali solze in jim varovali poštenje. Večna Beseda je takrat zajokala, ker mogoče mi premalo jokamo. Ob koncu časov večna Beseda ne bo zajokala. Jokali bodo tisti, ki niso hoteli slišati, kako je večna Beseda takrat, v Betlehemu, zajokala ?

V betlehemskem hlevu je Beseda Najvišjega prišla med svoje, toda njeni je niso sprejeli. Tisti, pa ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci (prim. Jn 1, 1-18). Prihod Večne in Vsemogočne Besede iz nebes pomeni rojstvo Jezusa Kristusa. Ljudje se ne rodimo, ampak se rojevamo. Kaj to pomeni? Rojstvo pomeni prihod. Rojevanje pa pomeni nadaljevanje prihoda na ta svet. Mati rojeva trikrat: pri rojstvu, pri vzgoji in ko otrok odhaja od doma.

Prvo, kar dojenček napravi pri rojstvu je, da zajame zrak in zakriči. Njegovo jokanje in kričanje že dajeta nastavke prvi besedi, ki jo bo čez nekaj mesecev dojenček izrekel. Največkrat sto to besedi:  mama in ata. To, kar je dojenčku najbližje in najbolj ljubo, temu tudi nameni svojo prvo besedo. Doma ni nič drugače kot v Betlehemu. Jožef in Marija sta svetemu Novorojenčku pripravila jaslice, ki ne pomenijo samo slamice, volička in oslička, temveč njuno ljubezen, ki sta jo darovala Svetemu Otroku.

Če očka in mamica doma spletata zibelko z ljubeznijo, se bo tudi otrok grel v njuni ljubezni. Za celo življenje je otrok zaznamovan, v kakšnem čutenju staršev je bil sprejet. Pri tem imajo besede moč blagoslavljanja ali pa prekletstva. Besede nežnost in prisrčnosti matere in očeta so za otroka, ko je še pod materinim srcem, pravi blagodejni balzam, ki ga občuti kot sprejetost, dobrodošlico in veselje staršev, da bo prišel v njihov dom. Besede kletve, jeze, razdraženosti, pa otroku sporočajo, da ni zaželen. Nezaželen otrok se obotavlja priti na svet. Ko mora priti, ne pripada nikomur. Ni bil sprejet s toplino srca matere in očeta. Samorasli otroci, brez očeta in matere, so naša žalost. Včasih so bile nezakonske matere in otroci zelo ponižani in nezaščiteni. Nihče jih ni maral. Zanje ni bilo ne prostora ne poštenja ne zaščite. Iz tega so se spletale številne tragične zgodbe, ki so uničevale sorodstva in vasi ter zastrupljale odnose med ljudmi v skrajno sovraštvo. Luč Božje Besede, ki daje pravo spoznanje o  tem, kdo je človek, zaradi sovraštva proti otroku, proti materi in tudi proti očetu, ni mogla predreti trdovratnih temin srca. Vsak zavržen otrok, vsaka zavržena mata, vsak zavržen oče je kot Beseda, ki je prišla iz nebes, toda ljudje je niso sprejeli (prim. Jn 1,11).

Božič je praznik družine. Božič pa je tudi klic vsem ljudem: Ko se pojavi otrok, ga je treba sprejeti. Treba je sprejeti tudi mater in očeta, da se bo lahko otrok rodil še drugič -  ko bo odraščal in tretjič -  ko bo kot zrela in samostojna osebnost odšel v svet. Kdor sprejme otroka, pa ne sprejme matere in očeta, otroka ni sprejel. Otroku ni omogočil rasti in razvoja. Otrok, mati in oče spadajo skupaj. Sestavljajo enoto, ki je ni mogoče razbiti, vsaj ima svoj obstoj in  trdnost v Bogu Očetu, ki je v svetem Duhu po Devici Mariji spočel in rodil svojo Besedo, Jezusa Kristusa.

Sporočilo božiča bo do konca sveta sporočilo, da oče, mati in otroci spadajo skupaj.

Dragi bratje in sestre!

Blagoslovljen in miren naj vam bo božič ter milosti polno in varno leto 2016!
+ msgr. dr. Peter Štumpf
murskosoboški škof


Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 08.05.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 21.05.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 sobota, 28.05.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 sobota, 25.06.2022

Obletnica rojstva in krsta B.sl. Danijela Halasa

Obletnico rojstva in krsta Božjega služabnika Danijela Halasa bomo obhajali v soboto,  25. junija 2022. več ...

Celotni seznam napovedi