Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Grčija - Srečanje škofov odgovornih za medije

sreda, 05.11.2014


Prisotnost Cerkve v medmrežju: Povezovati in vzgajati za odnose v digitalnem svetu.
.
Srečanje škofov, ki so odgovorni za medije po posameznih škofovskih konferencah v Evropi
Atene, Grčija, 3.-5. november 2014
.
Cerkev je v medmrežju prisotna zato, ker je poklicana spremljati in biti blizu vsakemu posamezniku. Ne gre za strategijo komuniciranja ampak za odgovor svojemu misijonskemu poslanstvu. Seveda medmrežje ni brez pasti, utopij in izzivi so zahtevni. Ne glede na to, pa Cerkev ne odstopa od želje po oznanjevanju vesele novice o Jezusu, tam kjer ljudje živijo.
Na povabilo Msgr. Sebastianosa Rossolatosa, atenskega nadškofa in Msgr. Dimitriosa Salachasa, apostolskega administratorja za katoličane bizantinskega obreda, se je v Ateneh zbralo okrog 40 škofov in strokovnjakov za medije, pri evropskih škofovsih Konferencah, da bi razmišljali o temi, Komunikacija kot srečanje med pristnostjo in realnostjo.
Srečanje, ki ga je organizirala Komisija CCEE za družbeno obveščanje, je vodil Msgr. José Ignacio Munilla Aguirre, škof iz San Sebastjana (Španija), ki je predsednik Komisije CCEE ter don Michel Remery, generalni podtajnik CCEE.
V grški prestolnici so udeležencem pri razmišljanju pomagali: msgr. Claudio Celli, predsednik papeškega sveta za družbeno obveščaje, p. Antonio Spadaro DJ, urednik revije ?La Civilt? Cattolica?; prof. Arturo Merayo Perez, docent fakultete za komunikacijske vede na Univerzi za glasbo (Španija) in p. Roderick Vonhögen, ustanovitelj Star Quest Production Network in Trideo TV (Nizozemska).
Na srečanju so sodelovali tudi msgr. Edward Joseph Adams, apostolski nuncij v Grčiji in g. Alexandros Katsiaras, direktor cerkvenega ridijskega in telefonskega oddajnika v Grčiji.
Iz poročil, prispevkov in razprav v dvorani se jasno razbere, kako je Medmrežje pripeljalo do antropoloških sprememb, ki se kažejo v socialnem in duhovnem življenju uporabnikov in nas poziva k novemu pristopu Cerkve do Medmrežja.
Vzgoja za pravilno uporabo tehnologije in uravnotežena prisotnost Cerkve v tem digitalnem prostoru, sta bili dve temi, ki sta udeležence najbolj pritegnili.
Pred nevarnostjo, pred katero so izpostavljeni mladi, -in ne samo oni- da bi jih digitalni svet povsem posrkal, da bi to bila njihova edina, stvarnost, je za Cerkev izziv, da bi vložila več truda za vzgojo, da bi digitalni svet uporabljali kot priložnost za resnične, prave odnose.
V tem smislu je Cerkev poklicana k novi interpretaciji oseb v svoji dvojni dimenziji: fizični in digitalni. To pa bo možno le v kolikor bo Medmrežje mišljeno kot ?prostor življenja? in ne le kot orodje.
Kot se navzočnost Cerkve v Medmrežju ne sme ustaviti le pri vsebini in pozabiti na dimenzijo odnosa z uporabniki, prav tako bi bilo napačno skrčiti Medmrežje samo v sistem relacije in prezreti vsebino oznanila.
V tem smislu je papež Frančišek dober zgled tega ravnovesja, ki ga danes zahteva komunikacija.  Zaradi svoje naravne sposobnosti ustvarjanja odnosov je on znal preseči to dvojnost. Zaradi njegove težnje, da bi se srečal z vsako posamezno osebo, uspe priti ne samo do src ljudi ampak tudi do njihove miselnosti, s tem da na jasen in sistematičen način posreduje pravo odrešenjsko oznanilo, ki je Jezus Kristus. Danes je torej Cerkev poklicana  da uravnoteži vsebino in sredstva komuniciranja, ter empatijo z vsebino, ki jo posreduje.
Med srečanjem so si udeleženci podelili mnoge uspešne izkušnje, ki udejanjajo povezovanje teh dimenzij. V tem smislu Cerkev danes dejansko  z mnogimi poizkusi uresničuje  trenutek sinteze in integracije. Primer take posrečene izkušnje je poročilo p. Rodericka Vonhögena, ki je s svojimi blogi in podcastsi, na temo aktualne kulture množice, ki gre od Herrya Potterja k sagi Star Wars, uspel prinesti Kristusovo veselo oznanilo v tako imenovano ?nasprotno? okolje. Trenutno se ta holandski duhovnik trudi za realizacijo novega projekta Trideo TV, ki bo v Medmrežje vnašal kratke video posnetke.
Udeleženci  srečanja so spoznali tudi delovanje odbora za družbeno obveščanje pri tiskovnem uradu grške škofovske konference, ki ga je predstavil direktor Sebastianos Roussos.
Čeprav je Cerkev v Grčiji v manjšini, se je v zadnjih letih znatno povečala zardi njenih mnogih priseljencev. To je povzročilo številne spremembe tudi v informacijski ponudbi, na kateri temelji ideja, da bi k soodgovornosti in sodelovanju privabili tudi različne lokalne skupnosti, prav preko uporabe novih sredstev družbenega obveščanja. Iz dnevnika na večjezičnem portalu  (www.cathecclesia.gr),  je razvidno, da odgovorna vključitev lokalnih skupnosti, napravlja to malo Cerkev živahno in predvsem dinamično, medtem, ko ustvarja odnose in skupnosti. Pred kratki, se je Cerkev v Grčiji odločila, da ustanovi Web TV in pripravi aplikacijo za smartphone, da bi pospešila duhovno rast predvsem v generaciji mladih.
Po obisku Atenskega aeropaga, ko so se udeleženci spomnili na še vedno aktualno Skupno izjavo papeža Janeza Pavla II in njegove blaženosti Christodoulosa, o krščanskih koreninah Evrope (2001), so se v sredo 5. novembra, odpravili v Korint.
Med potjo je msgr. Dimitrios Salachas vodil razmišljanje Komunikacija sv. Pavla v areopagu v Korintu. Pri tem je razvil misel, kako nas zgled apostola, vzornika za današnjo  komunikacijo Cerkve, spodbuja k poživitvi čuta edinosti človeške družine, nagovarja k solidarnosti in k resničnemu trudu za bolj dostojno življenje.
.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 08.05.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 21.05.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 ponedeljek, 08.08.2022 - nedelja, 21.08.2022

Turnišče - Marijino vnebovzetje

Program praznovanja velike maše v Turnišču več ...


 petek, 12.08.2022 - ponedeljek, 15.08.2022

Duhovne vaje za zakonce v Veržeju

med 12. in 15. avgustom 2022 več ...


 nedelja, 21.08.2022

Oratorij 2022

V letu 2022 bo oratorij potekal v naslednjih župnijah: Bogojina več ...


 sobota, 27.08.2022

Radenci: 2. Mladinski festival v Sloveniji

v soboto, 27. avgusta 2022 več ...


 četrtek, 01.09.2022 - torek, 11.07.2023

Delavnice molitve in življenja

Več na https://dmz.si/ več ...


 četrtek, 08.12.2022

Trimesečni program za žalujoče

Program za žalujoče bo potekal v Radencih od 29. septembra 2022 več ...

Celotni seznam napovedi