Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovniki so poslani od Boga. Ne izbirajo si jih ljudje, ne določa jih svetna oblast, temveč Bog." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Papež med nami - september

ponedeljek, 07.10.2013


Splošne avdience ob sredah

Prvo splošno avdienco po poletnem premoru (4. september 2013) je papež Frančišek posvetil svetovnemu dnevu mladih v  Riu de Janeiru, ki se ga je tudi sam udeležil. To je bilo njegovo prvo mednarodno apostolsko potovanje. Pri katehezi je spomnil na vse večje dogodke in srečanja ter z verniki, zbranimi na Trgu svetega Petra delil svoje vtise: ?Predvsem se želim zahvaliti Gospodu, saj je on tisti, ki je vse vodil s svojo previdnostjo. Zame, ki prihajam iz Amerike, je to bilo lepo darilo!? Med drugim je povedal: ?Največji praznik pa je praznik vere, ko se skupaj slavi Gospoda, se poje, posluša Božjo besedo, se v tišini časti: vse to je vrh svetovnega dne mladih, je pravi cilj tega velikega romanja ?. To je velik praznik, praznik vere in bratstva, ki se začne na tem svetu in nima konca. A to je mogoče samo z Gospodom. Brez Božje ljubezni ni pravega praznika za človeka!? Dejal je tudi, da nas izkušnja svetovnega dne mladih spominja na zares veliko zgodovinsko novico, na veselo novico, četudi se ne pojavlja v časopisih in na televiziji, in to je, da smo ljubljeni od Boga, ki je naš Oče in ki je poslal svojega Sina Jezusa, da bi bil blizu vsakemu med nami in bi nas zveličal. Mlade je še spodbudil: ?Samo s Kristusom lahko prinašamo evangelij. Brez njega ne moremo ničesar ? sam nam je to povedal. Z njim pa, združeni z njim, lahko naredimo veliko. Vi, fantje in dekleta, vsi mladi, vi se morate spremeniti v upanje, spremeniti se v upanje! Odprite vrata v svet novega upanja. To je vaša naloga.?

Med naslednjimi splošnimi avdiencami pa je sveti oče vernikom začel govoriti o Cerkvi. 11. septembra 2013 je govoril o Cerkvi kot materi . Dejal je, da kakor mama nosi otroka devet mesecev in ga nato rodi v življenje, tako nas Cerkev po delovanju Svetega Duha rodi v vero. Krst je trenutek, v katerem se rodimo kot Božji otroci, ko nam podarja življenje Boga, rodi nas kot otroke. Naša pripadnost Cerkvi ni zunanje in formalno dejstvo, ampak je notranje in temeljno. Cerkvi ne pripadamo kot pripadamo nekemu društvu, stranki ali kakšni drugi organizaciji. Vez je življenjska, kot je to vez z lastno mamo. Papež je nadaljeval, da mama ne podari samo življenja, ampak otrokom pomaga rasti, hrani jih in uči hoditi skozi življenje, spremlja jih s svojo pozornostjo, naklonjenostjo in ljubeznijo, tudi ko zrastejo. Zna tudi opozarjati, odpuščati, razumeti, biti blizu v bolezni in trpljenju. Dobra mama pomaga otrokom, da izstopijo iz sebe, da ne ostanejo udobno pod materinimi perutmi. ?Cerkev kot dobra mati počne isto: spremlja našo rast tako, da nam posreduje Božjo besedo, ki je luč, ki nam kaže pot krščanskega življenja; podeljuje zakramente. Hrani nas z evharistijo, prinaša nam Božje odpuščanje preko zakramenta sprave, podpira nas v trenutku bolezni z bolniškim maziljenjem. Cerkev nas spremlja v vem našem življenju vere, v vsem našem življenju kristjana.?

Tudi naslednjo sredo, 18. septembra 2013, je papež Frančišek govoril o Cerkvi, ki je dobra mama. Ponovno se je spregovoril o mamah, ki svoje otroke učijo hoditi skozi življenje, da bi jim šlo dobro; vedno jim poskušajo pokazati pravo pot v življenju, da bi zrasli in postali odrasle osebe. In vse to počnejo z nežnostjo, naklonjenostjo, ljubeznijo, tudi takrat, ko želijo popraviti našo pot, ker smo nekoliko zašli ali se podali na poti, ki vodijo v prepad. Mama ve, kaj je pomembno, da bi otrok dobro hodil v življenju; in to se ni naučila iz knjig, ampak iz lastnega srca. Univerza, ki jo obiskujejo mame, je njihovo lastno srce. Cerkev počne isto, je dodal papež, usmerja naše življenje in nas poučuje, da bi dobro hodili. Spomnil je tiste matere, ki z močjo svoje ljubezni potrpežljivo in zvesto spremljajo svoje otroke, ki so skrenili s poti ali se nahajajo v težkih situacijah ter z njimi trpijo. Mama zna tudi prositi za svoje otroke, je nadaljeval. Mame veliko molijo za svoje otroke, še posebej za tiste šibkejše, za tiste, ki so se v življenju podali na nevarne in zgrešene poti. ?Mislim na vas, drage mame: koliko molite za svoje otroke, ne da bi se utrudile! Nadaljujte z molitvijo, z izročanjem vaših otrok Bogu; On ima veliko srce! Trkajte na vrata Božjega srca z molitvijo za otroke!? je spodbudil papež Frančišek in dodal, da enako počne Cerkev: z molitvijo polaga v Gospodove roke vse situacije, v katerih se nahajajo njeni otroci. ?Zaupajmo v moč molitve Matere Cerkve. Gospod ne ostaja neobčutljiv. Vedno nas zna presenetiti, ko to najmanj pričakujemo.?

O eni Cerkvi pa je papež Frančišek govoril 25. septembra 2013. V veroizpovedi namreč pravimo: ''Verujem v eno ? Cerkev.'' Katoliška Cerkev, razširjena po svetu, ima eno samo vero, eno samo zakramentalno življenje, eno apostolsko nasledstvo, eno skupno upanje, isto ljubezen. Enost v veri, upanju, ljubezni, zakramentih, službi ? to so po papeževih besedah stebri, ki podpirajo in držijo skupaj to eno veliko zgradbo Cerkve. Kamorkoli gremo, tudi v najmanjšo župnijo, v najbolj odročen kotiček te zemlje, je tam ena Cerkev; mi smo doma, smo družina, smo bratje in sestre. ?In to je velik dar Boga! Cerkev je ena sama za vse!? Na zbrane vernike se je obrnil tudi z nekaj vprašanji: Ali jaz kot katoličan čutim to enost, ali jo živim, ali pa me ne zanima, ker sem zaprt v svojo majhno skupino ali vase? Pomagam rasti enosti v družini, župniji, skupnosti, ali pa sem razlog za delitve in težave? Sem dovolj ponižen, da s potrpežljivostjo in žrtvovanjem zakrpam rane v občestvu?

7. september ? dan posta in molitve za mir v Siriji in na Bližnjem vzhodu

V mesecu septembru je nedvomno močno odmeval poziv papeža Frančiška k molitvi in postu za mir v Siriji in na Bližnjem vzhodu. Papež je določil soboto, 7. september 2013. Na papeževo vabilo so se nemudoma odzvale lokalne Cerkve po svetu, ob njih pa tudi druge krščanske skupnosti. Podporo so prav tako izrazile številne ostale nekrščanske verske skupnosti ter ljudje dobre volje. Molitvena bdenja so potekala tudi v Cerkvi na Slovenskem. V Vatikanu  se je štiri urno molitveno bdenje začelo ob 19. uri. Navzoč je bil seveda tudi papež Frančišek. Trg svetega Petra je napolnilo okoli sto tisoč oseb, poleg katoličanov tudi pripadniki drugih krščanskih veroizpovedi, drugih verstev in prav tako neverni. Navzoč je bil seveda tudi papež Frančišek, ki je zbrane tudi nagovoril. Med drugim je dejal: ?'Sem mar jaz varuh svojega brata?' (1 Mz 4,9) Tudi nam je namenjeno to vprašanje in tudi za nas bo dobro, če se vprašamo: sem mar jaz varuh svojega brata? Da, ti si varuh svojega brata! Biti človeške osebe pomeni biti varuhi drug drugega!? Vsakdo naj prisluhne besedam, ki nam v globini naše zavesti pravijo: ?Pojdi ven iz lastnih interesov, ki izčrpavajo srce; presezi ravnodušnost do drugega, ki srce dela neobčutljivo; premagaj svoje utemeljevanje smrti in se odpri za dialog, spravo; poglej na bolečino svojega brata ? mislim samo na otroke ? ? poglej na bolečino svojega brata in ne dodajaj nove bolečine, ustavi svojo roko, ponovno zgradi harmonijo, ki se je zdrobila, in to ne s spopadom, temveč s srečanjem! Naj utihne hrup orožja!?

Papež obiskal begunce in prosilce azila v Centru Astalli

?Vsakdo izmed vas, dragi prijatelji, nosi zgodbo življenja, ki nam govori o dramah vojne, sporih, pogosto povezanih z mednarodno politiko. Toda vsakdo izmed vas nosi predvsem človeško in versko bogastvo, bogastvo, ki ga je treba sprejeti in se ga ne bati.? Tako je povedal papež beguncem in prosilcem azila, ki jih je 11. septembra 2013 obiskal v rimskem Centru Astalli  . Gre za ustanovo, ki se posveča prosilcem za azil in beguncem ter deluje v okviru Jezuitske službe za begunce. Center se nahaja v središču Rima, blizu cerkve Il Ges?, kamor je papež odšel takoj zatem, ko se je najprej zaustavil v menzi. V slednji je pozdravil vse, ki so bili zbrani pri deljenju obroka. Z okoli dvajset osebami se je tudi posebej srečal in se z njimi pogovarjal. Preden je odšel v cerkev, se je v kratki molitvi zaustavil še v majhni kapeli centra. Medtem pa se je v cerkvi Il Ges? zbralo okoli petsto oseb, gostov, delavcev, prostovoljcev in prijateljev Centra Astalli. Papež Frančišek je povedal, da služiti pomeni z najbolj ubogimi utrditi predvsem človeške odnose, vezi bližine in solidarnosti, je dejal Frančišek. Ubogi, njihova krhkost in preprostost, razkrinkajo naš egoizem, lažne gotovosti in domišljanje o samozadostnosti. Vodijo nas k izkušnji bližine in nežnosti Boga, ki obzirno ter s potrpežljivim zaupanjem skrbi za vse nas. Se sklonim k tistemu, ki je v težavah, ali pa se bojim, da si bom umazal roke? Sem zaprt sam vase, v svoje stvari, ali opazim tiste, ki potrebujejo pomoč? Ali gledam v oči tistih, ki zahtevajo pravico, ali obrnem pogled na drugo stran, da ne bi videl njihovih oči?

Srečanje z damami in vitezi Viteškega reda božjega groba v Jeruzalemu

Papež se je 14. septembra 2013 srečal z okoli tri tisočimi vitezi in damami Viteškega reda božjega groba v Jeruzalemu, ki so z vsega sveta priromali na grob svetega Petra ob letu vere. Frančišek jih je spodbudil: ?Bodite pričevalci globokega smisla, luči, ki prinaša vero. Ohranjajte pomembno bogastvo vrednot, modrost preteklosti, a tako, da živite sedanjost, si prizadevate v današnjem dnevu, s pogledom v prihodnost, da odpirate obzorja upanja z vašim delom, da bi družbi dali bolj človeški obraz. Jezus Kristus, križani in vstali, naj je zares središče vašega življenja in vsakega vašega osebnega in skupnega projekta. Verovati v odrešenjsko moč križa in vstajenja, da bi nudili upanje in mir. Na poseben način to zelo potrebuje Jezusova domovina! Vera ne oddaljuje od odgovornosti, h katerim smo vsi poklicani, ampak usmerja in spodbuja h konkretni zavzetosti za boljšo družbo.?

Frančišek želel srečati duhovnike svoje škofije

?Mi škofje moramo biti blizu duhovnikom, izkazovati moramo ljubezen do bližnjega in najbližji so duhovniki,? pa je papež Frančišek dejal na srečanju z duhovniki rimske škofije , ki je potekalo 17. septembra 2013 v baziliki sv. Janeza v Lateranu. Med drugim je izpostavil, kako pomemben je topel sprejem osebe, ki pride v cerkev, da se počuti domače, dobro in ne izkoriščano. Spregovoril je tudi o usmiljenju. Duhovnik se mora vedno spominjati svoje prve ljubezni, Jezusa. Cerkev, ki bi izgubila ta spomin, je ?elektronska, nima življenja?. Usmiljeni duhovnik je zato tisti, ki ni ne prestrog in ne preveč popustljiv, tisti, ki pove resnico, a obenem doda: ?Ne boj se, dobri Bog nas čaka.? Papež Frančišek je še poudaril, da mora duhovnik vedno spremljati na poti, kajti do spreobrnjenja lahko pride kvečjemu med potjo. ?Resnica Boga je ta resnica, recimo da dogmatska, reči eno besedo ali moralo, toda pospremljeno z Božjo ljubeznijo in potrpežljivostjo.?

Papež škofom: Hodite s čredo, ki vam je zaupana, in ostajajte z njo

O vlogi in nalogi škofa pa je papež obširno govoril na avdienci s škofi , ki so bili posvečeni v zadnjem letu. Za pastirje nas je poklical in postavil Gospod, ne mi sami, in ne, da bi služili sebi, ampak čredi, ki nam je bila zaupana, da bi služili vse do darovanja življenja, kot je to storil Kristus, dobri pastir, je poudaril papež: ?Pásite Božjo čredo, ki vam je zaupana, pazite nanjo, pa ne na silo, ampak prostovoljno, v skladu z Božjo voljo. Ne zaradi grdega pohlepa po dobičku, ampak z voljnim srcem. Nikar ne nastopajte gospodovalno do tistega, kar vam je zaupano, ampak bodite čredi v zgled.? Pasti čredo pomeni: velikodušno sprejemati, hoditi s čredo in ostati s čredo. ?Stopite med svoje vernike, tudi na periferije vaših škofij in vse tiste bivanjske periferije, kjer so trpljenje, samota, človeško propadanje. Pastoralna prisotnost pomeni hoditi z Božjim ljudstvom, hoditi spredaj in kazati pot; hoditi sredi in krepiti edinost, hoditi zadaj, da nihče ne bi zaostal ??

Pri papežu okoli 100 katoliških zdravnikov in zdravstvenih delavcev

Septembra je v Rimu potekala konferenca o babištvu in skrbi za matere , tematsko povezana z vprašanjem nove evangelizacije. Organizirala jo je Mednarodna zveza združenj katoliških zdravnikov. Udeležence dogodka je 20. septembra 2013 sprejel papež Frančišek in v govoru med drugim povedal: ?Bodite pričevalci in razširjevalci kulture življenja,? je dejal papež katoliškim zdravnikom, ki so se prejšnji teden v Rimu udeleževali konference o babištvu in novi evangelizaciji. ?V krhkem človeškem bitju je vsak med nami povabljen, da prepozna obličje Gospoda, ki je v svojem človeškem mesu izkusil brezbrižnost in samoto, na kar pogosto obsodimo najbolj uboge, bodisi v državah v razvoju bodisi v bogatih družbah. Vsak nerojeni otrok, ki je krivično obsojen na splav, ima obličje Jezusa Kristusa, obličje Gospoda, ki je še preden se je rodil in nato komaj rojen izkusil zavrnitev sveta. In vsak starostnik, četudi bolan ali na koncu svojih dni, nosi v sebi Kristusovo obličje. Ne moreta se zavreči, kot nam to predlaga 'kultura odpadkov'!?

Zasedanje Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja

V drugi polovici septembra je v Vatikanu potekalo plenarno zasedanje Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja . Udeležence je sprejel tudi papež, in sicer 21. septembra 2013. V govoru je poudaril, da je področje komunikacije zelo pomembno tudi za Cerkev, ter pokazal na potrebo prinašanja Kristusa v svet množičnih medijev. ?Pomembna je pozornost in prisotnost Cerkve v svetu komunikacije, da bi bila v dialogu z današnjim človekom in ga vodila v srečanje s Kristusom,? je dejal. ?Pomembno je znati vzpostavljati dialog, z razločevanjem vstopati tudi v okolja, ki jih ustvarjajo nove tehnologije, v socialna omrežja, da bi tako vzpostavili navzočnost, ki posluša, dialogizira in spodbuja.?

Mednarodni kongres o katehezi

V okviru leta vera je v Vatikanu od 26. do 28. septembra 2013 potekal Mednarodni kongres o katehezi, in sicer na temo ?Katehist ? pričevalec vere?. Okoli dva tisoč katehistov z vsega sveta je papež Frančišek najprej sprejel v zasebno avdienco  (27. september 2013), nato pa v nedeljo, 30. septembra 2013, ko je potekal dan katehistov, na Trgu sv. Petra še daroval sveto mašo . Med srečanjem v Avli Pavla II. je povedal: ?Kateheza je steber za vzgojo v veri in potrebni so dobri katehisti! Hvala vam za to služenje Cerkvi in v Cerkvi. Čeprav je na trenutke težko, se veliko dela, se trudi in se ne vidijo želeni rezultati, je vzgajati v veri lepo! Morda je najboljša dediščina, ki jo lahko damo, vera! Vzgajati v veri, da bi rasla. Pomagati otrokom, mladim in odraslim, da spoznajo in vedno bolj ljubijo Gospoda, je ena najlepših vzgojnih dogodivščin, tako se gradi Cerkev!? Frančišek je poudaril razliko med ?biti katehisti? in ?delati kot katehisti?: ?Katehist, to je poklicanost: pomeni 'biti' katehist. Biti katehist pomeni pričevati o veri, biti dosleden v lastnem življenju. In to ni lahko. Mi pomagamo, vodimo v srečanje z Jezusom z besedami in življenjem, s pričevanjem.? Papež je spomnil na besede sv. Frančiška Asiškega: ?'Pridigajte vedno evangelij in, če je treba, tudi z besedami.' Besede bodo prišle same, a najprej je tu pričevanje: da ljudje vidijo v našem življenju evangelij, da lahko berejo evangelij.?

Papež daroval sveto mašo za vatikanske žandarje

V soboto, 28. septembra 2013, je Frančišek daroval sveto mašo pred lurško votlino v vatikanskih vrtovih. Udeležili so se je vatikanski žandarji , ki 29. septembra obhajajo praznik svojega zavetnika nadangela Mihaela. Pri pridigi je papež poudaril: ?Obrekovanje je jezik, ki se v Vatikanu ne sme govoriti, je prepovedan jezik, kajti je jezik hudiča, ki ločuje, saj bratje postanejo sovražniki. To je past, to so razprtije. Hudič si prizadeva ustvariti notranjo vojno, neke vrste državljansko in duhovno vojno. V tej vojni se ne vojskuje z orožjem, ki ga poznamo, ampak z jezikom, ki je oborožen z obrekovanjem.? Obrekovanje je kot strup, pred katerim se moramo vzajemno neprestano varovati. Prosimo svetega Mihaela, naj nam pomaga v tej vojni, da ne bi nikoli slabo govorili drug o drugem in da ne bi nikoli prisluhnili obrekovanjem. ?In če nekoga slišim obrekovati, ga je treba ustaviti. Tu se tega ne dela. Obrni se k vratom sv. Ane, pojdi ven in obrekuj tam! Tu se ne sme! Dobro seme da: govoriti dobro drug o drugem, a razprtije ne! To je milost, za katero bi danes za nas vse rad prosil svetega Mihaela.?

Ostali dogodki

Sicer pa je septembra prišlo tudi do nekaterih imenovanj in sprememb v rimski kuriji . Novega prefekta je dobila Kongregacija za kler, to je sedaj nadškof Beniamin Stella. Novi generalni tajnik Škofovske sinode pa je nadškof Lorenzo Baldisseri.

Zadnji dan v septembru je papež Frančišek izdal dokument, s katerim je uradno ustanovil svet osmih kardinalov , kar je napovedal že aprila letos. Skupina je svetovalne narave ter mišljena kot pomoč papežu Frančišku pri vodenju vesoljne Cerkve in rimske kurije. Kardinali so imeli prvo srečanje od 1. do 3. oktobra 2013 v Vatikanu.

Septembra je izšla tudi Poslanica papeža Frančiška za Svetovni dan migrantov in beguncev 2014. Naslov nosi 'Migranti in begunci: naproti boljšemu svetu'.

Papež Frančišek vsako jutro daruje sveto mašo v kapeli Doma svete Marte. Nekatere od pridig so namenjene tudi javnosti. Preberete jih lahko na tej povezavi: Pridige papeža Frančiška v Domu svete Marte.

Nagovore pred opoldanskimi molitvami, ki jih papež Frančišek z okna apostolske palače vsako nedeljo moli z verniki, zbranimi na Trgu svetega Petra, lahko preberete na tej povezavi: Molitev Angelus s papežem Frančiškom.


Pripravila: Andreja Červek, Slovensko uredništvo Radia Vatikan

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 21.08.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 četrtek, 01.09.2022 - torek, 11.07.2023

Delavnice molitve in življenja

Več na https://dmz.si/ več ...


 četrtek, 29.09.2022 - četrtek, 08.12.2022

Trimesečni program za žalujoče

Program za žalujoče bo potekal v Radencih od 29. septembra 2022 več ...


 sobota, 08.10.2022

Srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov

v Beltincih več ...

Celotni seznam napovedi