Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovniki so poslani od Boga. Ne izbirajo si jih ljudje, ne določa jih svetna oblast, temveč Bog." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Turnišče: Molitveni dan za duhovne poklice

sobota, 08.09.2012


Vodilna misel škofijskega molitvenega srečanja za duhovne poklice so bile besede blaženega Slomška: Sveta vera bodi vam luč. Molivci pri turniški Mariji pod logom so se tako pridružili molitvi slovenskih kristjanov, ki so bili istočasno zbrani v škofijskih svetiščih na Brezju, v Petrovčah, na Ptujski Gori, na Sveti Gori in na Zaplazu. Po molitveni uri, ki jo je vodil voditelj škofijskega odbora za duhovne poklice Srečko Fras, je sveto mašo ob somaševanju generalnega vikarja, dekanov in drugih duhovnikov vodil soboški škof dr. Peter Štumpf. Zbrane je pozdravil domači župnik Robert Brest in povabil k zavzeti molitvi za duhovne poklice. Pozdravil je tudi ministrante, ki so se najprej zbrali v klariškem samostanu Marije, Matere Cerkve in se nato pridružili vernikom pri sveti maši v župnijski cerkvi. Pri molitveni uri in sveti maši so z branjem, prinašanjem darov in molitvijo sodelovali verniki iz župnij soboške dekanije. Iz te dekanije izhaja bogoslovec Zoran Car, ki je bil med sveto mašo sprejet med pripravnike za diakonat in prezbiterat. Za petje so skrbeli domači pevci pod vodstvom organista Mateja Pucka.
Po evangeliju, ki ga je zapel soboški stolni kaplan Goran Merica, je zbrane nagovoril škof dr. Peter Štumpf. Spomnil je na praznik Marijinega rojstva, na Marijino vlogo v našem življenju, še posebej v življenju duhovnika. Spregovoril je tudi o vlogi sv. Jožefa in nadaljeval: ?Prav v tem času močno doživljamo surovost nepravičnosti, nečloveškosti, ki se preko nekaterih novinarjev in medijev širi v naš slovenski prostor. Tako rekoč skoraj nikjer ni več nobenega usmiljenja. S profesionalnostjo, medijsko svobodo, strokovnostjo in ne vem čem še vse se izgovarjajo tisti, ki preko medijev napadajo Cerkev. Manjka jim Jožefove pravičnost, zato ne zmorejo usmiljenja. Nimajo vere. Takšne vere namreč, ki od pravičnosti zahteva usmiljenje. In Jožef je imel takšno vero. Zato je bil do Marije usmiljen. Lahko bi iz Marijine nosečnosti naredil tak škandal, da bi odmevalo po celem judejskem pogorju. Pa se je škandalu ognil. Nevarnost škandala je Jožef spremenil v razodetje pokorščine Bogu. Zato Jožef Marije ne zavrača, je ne odganja, ne obsoja, temveč jo sprejme, jo razume in vzame na svoj dom. Na Marijo je to imelo izjemen vpliv. Jožefova pravičnost, ki je izvirala iz vere, jo je okrepila in opogumila.?
Škof je spomnil na pet škofijskih bogoslovcev in pet redovnih, ki se jim v tem letu pridružuje še en iz naše škofije. Tudi to so vidni sadovi naših molitev, naše vere, predvsem pa znamenje Božje dobrote, ki nas nikoli ne zapusti. Škof je tudi napovedal diakonsko posvečenje, ki ga bo ob škofijskem začetku leta vere 14. oktobra v turniški cerkvi prejel bogoslovec iz turniške župnije Boris Kučko.
Obrnil se je tudi na bogoslovca Zorana Cara in povedal: ?Hoja z njo (Marijo) je varna in sigurna pot do duhovništva. Ne hodi po poti duhovniškega poklica brez Marije. To bi pomenilo ošabnost. Bodi podoben svetemu Jožefu, ki se ni bal sprejeti Marije v svoje življenje. Rad imej tišino, pred katero beži ta svet. V molitvi, premišljevanju Božje besede in cerkvenih očetov ter pri študiju dokumentov Cerkve boš spoznaval resnico o Bogu in sebi. Tako boš zmogel živeti vero, ki se zna prepustiti. Marija in Jožef sta zavrgla svoje mnenje, svojo resnico, da sta lahko vstopila v Božjo resnico. Prosi Boga za Jožefovo vero, ki bo pravičnost spreminjala v usmiljenje.?
Ob koncu svete maše je škof blagoslovil spominska znamenja, ki so jih prejeli vsi udeleženci ? listek z besedilom veroizpovedi in križec. Blagoslovil je tudi posebne zapestnice, ki jih je turniški župnik Robert Brest nato izročil vsem ministrantom. Po maši so se verniki še zadržali pred cerkvijo, se okrepčali in pogovorili.

PRIDIGA

FOTOGRAFIJE

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 21.08.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 četrtek, 01.09.2022 - torek, 11.07.2023

Delavnice molitve in življenja

Več na https://dmz.si/ več ...


 četrtek, 29.09.2022 - četrtek, 08.12.2022

Trimesečni program za žalujoče

Program za žalujoče bo potekal v Radencih od 29. septembra 2022 več ...


 sobota, 08.10.2022

Srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov

v Beltincih več ...

Celotni seznam napovedi