2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Obisk sombotelskega škofa Andrasa Veresa

ponedeljek, 04.06.2012


V ponedeljek, 4. junija 2012, je na sedežu soboške škofije obiskal soboškega škofa dr. Petra Štumpfa sombotelski škof dr. Andras Veres. Ob tej priložnosti je škof Štumpf sombotelskemu sobratu podaril sliko soboške stolnice. Škofa sta se pogovarjala o tekočih pastoralnih vprašanjih med verniki v Porabju, Lendavi in v Dobrovniku. Soboški škof je sombotelskega povabil na praznovanje praznika svetega Štefana, 19. avgusta letos ter na slovesnost ob 100-letnici soboške stolne cerkve sv. Nikolaja, ki bo 26. julija 2012. Sombotelski škof je obljubil udeležbo. Škofa sta bila enotna, da bo v bližnji prihodnosti potrebno organizirati srečanje škofij, ki mejijo med seboj: soboške, sombotelske, varaždinske, graške in gradiščanske. Srečanja bi naj postala tradicionalna.

Pri pogovorih so se škofoma pridružili še generalni vikar msgr. Franc Režonja, upravitelj župnije Dobrovnik, mag. Simon Štihec ter upravitelj župnije Lendava, Martin Dolamič Konrad. Škof Štumpf je sombotelskega škofa prosil za kaplana, ki bi pomagal lendavskemu župnijskemu upravitelju pri duhovni oskrbi madžarsko govorečih vernikov. Tudi v sombotelski škofiji občutijo pomanjkanje duhovnih poklicev, zato škof ni mogel podati rešitve pri konkretni osebi. Obljubil pa je, da si bo na vse načine prizadeval pri iskanju pomoči. Lendavski župnijski upravitelj je sombotelskemu škofu povedal, da ne gre samo za govorjenje jezika, ampak je pomembno tudi, da madžarsko govoreči verniki čutijo skrb Cerkve, da jim je blizu na način njihovega verskega in narodnostnega osveščanja. Župnijski upravitelj mag. Simon Štihec, je sombotelskemu škofu predstavil pastoralno delo v dobrovniški župniji. Izpostavil je poudarke, ki so v zadnjih letih zaznamovali ljudi. Pri tem je gotovo zelo pomembna obnova notranjosti cerkve in pa obnova orgel. Čeprav na področju dvojezičnosti ne manjka težav, je sombotelski škof pohvalil delo obeh dušnih pastirjev. Škof Veres je soboškemu zagotovil, da je povsem možno nastaviti slovenskega duhovnika med Porabce. S tem nima težav, nasprotno, to bi mu bila dobrodošla pomoč. Oba škofa se strinjata, da je potrebno za to pripraviti duhovnika, ki bi enakovredno govoril slovenski in madžarski jezik in tako nepristransko deloval v dušno korist slovensko in madžarsko govorečih vernikov. Nikakor pa se to vprašanje ne sme izkoriščati v politične namene.

Škof Štumpf je sombotelskega škofa informiral o zadnjih dogajanjih v Cerkvi na Slovenskem, ki še vedno močno odmevajo v javnosti. Škof Veres je izrazil skrb nad težavami Cerkve in obljubil bratsko, duhovno in moralno bližino. Pojavi nestrpnosti do Cerkve na Slovenskem, so sombotelskega škofa zelo zaskrbeli. Na sedež soboške škofije je prišel ravno dan potem, ko so neznanci sežgali ciprese na škofijskem dvorišču. Škof Štumpf je sombotelskemu škofu natančneje orisal izraze nestrpnosti, ki si hočejo nadeti krinko kulture in umetniškega navdiha. Nestrpnost kliče sovraštvo, to pa nasilje. Oblasti pregona so pri tem neuspešne in neučinkovite. Škof Veres je soboškemu škofu razložil takšne pojave tudi na Madžarskem. Ponudil se je za posrednika pri mednarodnih institucijah na Dunaju, ki se ukvarjajo s to rečjo. Sam je namreč pri Madžarski škofovski konferenci zadolžen za prijave nestrpnosti proti Katoliški cerkvi na Madžarskem pri teh institucijah, prav tako je zadolžen za spremljanje dela Opazovalnice proti nestrpnosti in verski diskriminaciji v Evropi pri CCEE-ju (Svetu Evropskih škofovskih konferenc).

Oba škofa s sodelavci sta si ogledala mozaik p. Marka Rupnika na Pertoči. Gospod župnik Jože Vinkovič, je gostom oznanjevalno in katehetsko predstavil vsebino mozaika. Po kosilu v Domu Janka Škrabana in ogledu župnijske Cerkve sv. Ladislava v Beltincih, sta škofa poromala na Halasov križev pot na Hotizo. Škof Veres je pohvalil sporočilnost postaj, ki močno nagovarjajo romarje. Na kraju Halasove smrti sta škofa molila za svoji škofiji. Ob slovesu sta škofa sklenila, da bosta nadaljevala s takšnimi srečanji in tudi s skupnimi načrtovanji. 

 

Obisk škofa Štumpfa v Sombotelu

Spletna stran škofije Sombotel

Sombotelska stolnica

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 nedelja, 28.11.2021 - petek, 24.12.2021

Advent

ADVENT začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos  28. novembra več ...


 sobota, 04.12.2021 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...

Celotni seznam napovedi