2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Beltinci - Dekanijsko srečanje ŽPS

nedelja, 04.03.2012


V nedeljo, 4. marca 2012, so se člani župnijskih pastoralnih svetov iz lendavske dekanije v Beltincih zbrali na postnem duhovno-študijskem srečanju. Pozdravne besede je vsem navzočim izrekel škof msgr. dr. Peter Štumpf in se ob tem članom ŽPS zahvalil za njihovo pričevanje in pastoralno delo, ki ga opravljajo kot župnijski sodelavci.
Sledilo je predavanje z naslovom Na poti k poglobljeni osebni veri, ki ga je pripravil dr. Franc Zorec, voditelj Pastoralne službe. Članom ŽPS je spregovoril o tem, kakšen je človek danes. Pokazal je na današnjega človeka, ki je neodvisen in svoboden, polovičarski, ki je uporabnik medijev, ki je čustveno bitje, ki je bitje vere in molitve, ki je odprt za osebni odnos z Bogom. Poudaril je, da se danes pripadnost Cerkvi kaže v zunanji pripadnosti Cerkvi, hkrati pa v upadanju osebne vere. Spregovoril je o vzrokih za ranjeno občestvo Cerkve. Kot prvi vzrok je izpostavil nerazvito načelo subsidiarnosti ter premalo vzpostavljanja in negovanja dobrih medsebojnih odnosov. Odgovor na to situacijo, v kateri živimo, je nova evangelizacija. Njen cilj je priti k osebni veri, k čemer bi naj pomagalo leto vere in priprava na škofijski misijon, ki bo v letu 2016. Na osnovi predstavljenega je spregovoril o temeljnih načelih pastoralnih sprememb, kar pomeni prehod iz množičnega krščanstva k občestveni in osebni veri, iz delne v celovito vero in iz poučevalne v dialoško in pričevalno govorico. Da ne samo govorimo o veri, temveč skušamo pomagati človeku, mu stati ob strani in mu biti v pomoč, da bo prepoznal, kaj lahko naredi v konkretnem življenju. K temu smo člani ŽPS povabljeni. V nadaljevanju je bilo govora o osebni veri, ki pomeni osebno srečanje z Gospodom Jezusom Kristusom in spodbuja k iskanju in poglobitvi. Dr. Franc Zorec je predavanje sklenil z besedami papeža Benedikta XVI.: ?Ne smemo pozabiti, da so v našem kulturnem okolju mnoge osebe, čeprav daru vere samega po sebi še ne priznajo, v iskrenem iskanju krovnega smisla in končne resnice o njihovem bivanju in o svetu. To iskanje je pristen 'uvod' v vero, saj vodi ljudi na pot, ki pelje naproti skrivnosti Boga.?

O konkretnih korakih, ki bi jih naj kot člani ŽPS naredili, so udeleženci spregovorili v popoldanskem delu srečanja.
Po spokornem bogoslužju so se člani ŽPS zbrali v beltinski župnijski cerkvi, kjer je bila priložnost za sveto spoved. Sledila je sveta maša, ki jo je ob somaševanju voditelja Pastoralne službe in domačega župnika vodil škof ordinarij, ki je v pridigi nagovoril zbrane.
Po skupnem kosilu v Domu Janka Škrabana so člani ŽPS srečanje nadaljevali v Župnijskem domu. V pogovoru so v štirih skupinah spregovorili o tem, kako delovati v svoji župniji kot vernik in član ŽPS, da bom povezan z Jezusom in bom tudi druge vodil k njemu. Področja delovanja, o katerih je bilo govora, so bila: osebna vera, oznanjevanje, bogoslužje in diakonija. Svoja razmišljanja, predloge, pobude so nato predstavniki skupin podali na skupnem plenumu. Podana so bila različna mnenja in predlogi sodelujočih iz enajstih župnij lendavske dekanije, ki so se obogateni z novimi spoznanji podali na pot oznanjevanja, ki ga opravljajo kot člani ŽPS.

Ob koncu srečanja je zbrane pozdravil tudi dekanijski referent za ŽPS Lojze Ratnik in se članom zahvalil za njihovo delo, pa tudi voditelju srečanja dr. Francu Zorcu. Obenem je spomnil na pomembne začetnike dela z ŽPS na msgr. Lojzeta Kozarja, msgr. Franca Puncerja, Janka Škrabana in druge, ki so pred desetletji začeli pomembno delo, ki ga mi moramo danes nadaljevati.

FOTOGRAFIJE

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 28.11.2021 - petek, 24.12.2021

Advent

ADVENT začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos  28. novembra več ...


 sobota, 04.12.2021 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...

Celotni seznam napovedi