Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"To, kar Jezus uči - je skoraj nasprotje našim željam - daje pa srečo! Pomeni ljubiti vse in vse božje stvarstvo ter se veselite, da je." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Romanje na grob bl. Slomška

sobota, 03.03.2012


Romarji iz župnij murskosoboške škofije so se najprej zbrali v baziliki Matere usmiljenja (pri frančiškanih), kjer so se duhovno pripravili na osrednji dogodek dneva. Dr. Franc Zorec je pripravil spraševanje vesti in nato povabil k zakramentu sprave. Na voljo je bilo več spovednikov, tudi škof dr. Peter Štumpf. Medtem so verniki molili pred Najsvetejšim. Ob Slomškovih besedah so izrekali prošnje k Mariji za rast vere, za družine, za domovino, za vzgojitelje in druge namene. Po blagoslovu z Najsvetejšim, ki ga je romarjem podelil generalni vikar msgr. Franc Režonja, so se vsi zbrani odpravili v stolnico.

V stolnici so se romarjem pridružili ministranti in drugi mladi, ki so se udeležili dneva odprtih vrat. Pri sveti maši so sodelovali s pesmijo in prošnjami. V začetku svete daritve je škofa, duhovnike, redovnice in vse vernike pozdravil mariborski nadškof in metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek. Izrazil je veselje, da so priromali na grob blaženega škofa Slomška. Poudaril je pomen relikvij, telesnih ostankov svetnikov, ki jih pravoslavni imenujejo božje moči. Po svetnikih je namreč deloval Bog in Bog še zmeraj deluje po njih. Želimo biti blizu svetnikom, njihovim relikvijam, da bi bolj živo doživeli Božjo bližino, njegovo moč, ki našo grešnost spreminja v svetost.

Uvodne besede v sveto daritev je izrekla Klavdija Dominko in spomnila da Slomškovo navzočnost v župnijah soboške škofije. Med drugim je dejala: "Verniki ob Muri niso prvič pri Slomšku. Množično so priromali že leta 1936, ko so v Mariboru obhajali Slomškove dneve. Med takratnimi romarji je bil tudi lendavski kaplan Danijel Halas, ki je potem doma navduševal vernike in duhovnike za Slomška." Predstavnik lendavske dekanije je zato prinesel sliko s prikazom Slomškove navzočnosti v naših župnijah, da bi bila vidno znamenje naše povezanosti z blaženim škofom Slomškom in znamenje vere, da smo v nebesih doma.

Božji besedi smo prisluhnili v slovenskem in madžarskem jeziku, saj so se romanja udeležili tudi romarji iz lendavske župnije. Po evangeliju je zbrane nagovoril murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Ob zgledu bleženega Slomška je zbrane nagovarjal za evangeljsko pričevanje, da bi izpolnjevali Jezusovo naročilu o ljubezni do vseh ljudi, tudi do sovražnikov. Škof je navedel tudi besede blaženega Slomška, ko je na duhovnih vajah v letih 1847 in 1851 udeležence prosil: ?Molite za našo Katoliško Cerkev, ki je v teh dneh zmerjana, na mnogih krajih preganjana in ji pretijo še z večjimi nevarnostmi. Molite, da bo Sveti Duh vodil in krepil našega papeža, najvišjega pastirja na zemlji. Naj v razburkanih valovih časa srečno vodi Petrovo ladjo. Molite, da bi naši bratje misijonarji pogumno oznanjali Božje kraljestvo in da se pomirijo sovražniki Cerkve. Molite zase in za vašega škofa. Bog, oče svetlobe, naj me razsvetli in okrepi, da bi modro vodil pastirje in čredo. Molite za vladarje sveta, da bi varovali sveto vero in Cerkev ter naredili vse, kar bi prispevalo k večji Božji časti in za naše zveličanje. Bratje moji! Časi so hudi! Samo pri Bogu je vse mogoče, zatorej molite!" (Slomšek, Duhovne vaje, 57-58).

Pridigo pa je sklenil z besedami: "Dragi romarji, bratje in sestre! To pretresljivo in preroško Slomškovo povabilo k molitvi naj gane tudi nas. Molimo in se spreobrnimo!"

Predstavnika ljutomerske dekanije sta pri darovanju prinesla kuh in vino. Kapelski župnik in prodekan Anton Hribernik je ob tem izrekel besede hvaležnosti za vse,  kar nam Bog daje v obilni meri. V Gospodovo molitev je uvedel generalni vikar msgr. Franc Režonja, k pozdravu miru je povabila s. Mateja Kranjc, zahvalo po obhajilu pa sta izrekla predstavnika soboške dekanije in prinesla spominsko svečo, ki jo je nato dekan Andrej Zrim odnesel pred Slomškov grob.

Ob koncu sv. maše je škof dr. Peter Štumpf izrekel čestitke rojaku upokojenemu škofu dr. Jožefu Smeju ob njegovi 90-letnici in se zahvalil stolnemu župniku Marku Veršiču ter vsem zbranim. Z molitvijo za Slomškovo kanonizacijo na Slomškovem grobu se je končal romarski shod soboške škofije. Posamezne župnije so po okrepčilu, ki ga je pripravila stolna župnija, romanje nadaljevale z ogledom Gimnazije A.M.Slomška, ogledom cerkve v Mariboru-Košaki ali drugih zanimivosti.

"Tebi, krščanska duša, je ves svet tempelj božji. Ko vidiš ljubo sonce, gledaš malo travico, slišiš škrjančka žvrgolenje - razveseli se, povzdigni roke in srce ter poveličaj modrega Stvarnika! To je prva molitev - počastitev." Te in še druge besede bl. škofa Slomška spremljajo romarje, ki so doživeli lep, duhovno bogat dan ob blaženem škofu Slomšku v Mariboru.

PRIDIGA

FOTOGRAFIJE

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 21.08.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 četrtek, 01.09.2022 - torek, 11.07.2023

Delavnice molitve in življenja

Več na https://dmz.si/ več ...


 četrtek, 29.09.2022 - četrtek, 08.12.2022

Trimesečni program za žalujoče

Program za žalujoče bo potekal v Radencih od 29. septembra 2022 več ...


 sobota, 08.10.2022

Srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov

v Beltincih več ...

Celotni seznam napovedi