2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Nadškof Marjan Turnšek in škof Peter Štumpf na obisku v Orahovici in Đakovu na Hrvaškem

torek, 23.08.2011


V torek, 23. avgusta 2011, sta mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek in murskosoboški škof Peter Štumpf v spremstvu in na povabilo Voja Lukića obiskala Orahovico in Đakovo.

Na mestnem pokopališču v Orahovici so skupaj molili za pokojno Đurđico Lukić, mater gospoda Lukića. Gospod Lukić je gosta predstavil županu mesta Orahovica gospodu Josipu Nemecu, s katerim so se zadržali v krajšem pogovoru.

Gospod Lukić je zapisal: »Srečen in ponosen sem, da sta nadškof Turnšek in škof Štumpf na moje povabilo in v mojem spremstvu mudila na zasebnem obisku v Orahovici, rodnem kraju moje pokojne matere. Z zanimanjem sta si ogledala tudi jezero in mesto okolico Orahovice, ki jima jo je predstavil župan Josip Nemec. Tudi tako majhna mesta, kot je Orahovica, je potrebno predstavljati širši javnosti. Vsak obisk uglednih osebnosti je velik dogodek za njegove prebivalce.«

Hrvaško mesto Orahovica, ki se razprostira v virovitiško-podravski županiji, je sicer zibelka številnih znanih mož in žena. Ena izmed njih je bila gospa Đurđica Lukić, ki je vrsto let živela v Sloveniji in je želela biti pokopana v rodnem mestu.

Nadškof Turnšek in škof Štumpf sta v popoldanskih urah v spremstvu gospoda Lukića obiskala Đakovo, kjer je potekalo srečanje s sarajevskim kardinalom Vinkom Puljićem in pomožnim škofom đakovsko-osiješke škofije Đurom Hranićem. Škof Hranić je gostom razkazal đakovsko stolnico sv. Petra.

Ko govorimo o stolnici v Đakovu, lahko poznani rek: »Đakovo je srce Slavonije« dopolnimo in rečemo: »Đakovo je srce Slavonije, stolnica pa srce Đakova!« Stolnica je zares srce v srcu – po svojem pomenu, zemljepisni legi, simbolno in dejansko. Đakovo in stolnica sta zrasla skupaj in sta na nek način postala sinonima.

Gospod Lukić je o obisk uglednih cerkvenih osebnosti iz Slovenije v Đakovu dodal: »Kardinala Puljića, ki je bil v Đakovu, sem prosil, če si lahko vzame nekaj dragocenega časa za pogovor z nadškofom Turnškom in škofom Štumpfom, ki se mudita na enodnevnem obisku v Slavoniji, kar je tudi z zadovoljstvom storil. Želim poudariti, da sta bila gosta iz Slovenije navdušena nad lepoto đakovske stolnice sv. Petra, posebej pa sta izrazila hvaležnost za ljubeznivost in gostoljubje ljudi, ki sta jih srečala na Hrvaškem.«

Nadškof Turnšek in škof Štumpf sta se skupaj z gospodom Lukićem v večernih urah vrnila v Slovenijo.

Vojo Lukić je slovenski publicist in televizijski dokumentarist. Mariborski škof Franc Kramberger mu je leta 1997 na predlog Slovenske škofovske konference podelil Slomškovo odlikovanje »za zvesto služenje resnici v novinarskem poslanstvu«.

TISKOVNI URAD SŠK


Na pobudo in v spremstvu gospoda Voja Lukiča, novinarja, publicista in televizijskega dokumentarista, laureata Slovenske akademije znanosti in umetnosti, sta mariborski nadškof in metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek in murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf  v torek, 23. avgusta 2011, obiskala Orahovico in  Đakovo v Slavoniji. V Orahovici sta  si ogledala naravne lepote mesta, obiskala sakralne objekte in na grobu na mestnem pokopališču molila za pokojno mamo gospoda Lukiča, gospo Đurđico Lukić.
Gospod Vojo Lukić je  v popoldanskih urah v Đakovu organiziral srečanje kardinala Vinka Puljića  z nadškofom Turnškom in škofom Štumpfom. Na srečanju je bil tudi pomožni škof đakovsko-osiješke škofije msgr. dr. Đuro Hranić.
Po vrnitvi v Sarajevo je kardinal Vinko Puljić 26. avgusta 2011 po elektronski pošti napisal gospodu Voju Lukiću zelo lepo pismo, ki ga posredujemo v originalu in prevodu.

Dragi in spoštovani gospod Vojo!
Prebral sem vsa Vaša besedila, ki ste jih poslali po elektronski pošti. Se zahvaljujem. Vaša pokojna mama je zelo lepo rekla: kadar koli moreš, delaj dobro, zlo pride samo. Naj Vas te mamine čudovite besede spremljajo v Vašem življenju in pri Vašem delu. Tudi jaz si jih jemljem k srcu: delati dobro, dokler še morem.
Zelo lepo je bilo srečanje in pogovor z brati škofi iz Slovenije. Pomembni so dobri odnosi in bratski pogovori.
Iskren pozdrav in blagoslov.
kardinal Vinko Puljić

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 16.01.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 29.01.2022

Srečanje za mlade #DelimUpanje

Dogodek bo potekal v online obliki ... več ...


 sobota, 29.01.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 30.01.2022

Srečanje zakonskih skupin

preko zooma več ...


 ponedeljek, 14.02.2022 - sobota, 19.02.2022

Katehetski simpozij 2022

Katehetski dan v Kančevcih - 19.2. več ...

Celotni seznam napovedi