SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Hotiza - slovesnost v letu apostola Pavla

nedelja, 25.01.2009


V edini župnijski cerkvi v soboški škofiji, ki je posvečena tudi apostolu Pavlu, na Hotizi, je v nedeljo, 25. januarja 2009, potekala osrednja škofijska slovesnost v Pavlovem letu.
Pred sveto mašo so zbrani verniki pol ure molili pred Najsvetejšim. Molitev je vodil domači župnik g. Viljem Kovač. Za petje so skrbeli domači hotiški pevci, ki jih je spremljal turniški organist g. Matej Pucko. Sveto mašo je vodil škof ordinarij msgr. dr. Marjan Turnšek. Domači župnik g. Viljem Kovač je pred začetkom svete maše izrekel dobrodošlico škofu msgr. dr. Marjanu Turnšku, generalnemu vikarju msgr. Francu Režonju, duhovnikom, diakonoma, redovnicam, vsem zbranim vernikom, še posebej skupini vernikov iz Lipovec, ki so peš priromali na Hotizo. Pri sveti maši so sodelovali verniki iz različnih župnij lendavske dekanije.
Škof je v začetku svete maše spomnil na dva lika, ki sta pomembna za župnijo Hotiza. Ob apostolu Pavlu, ki je skupaj z apostolom Petrom zavetnik župnijske cerkve, je to še Božji služabnik Danijel Halas, ki je leta 1945 na robu Hotize daroval svoje življenje za Kristusa, kakor ga je v Rimu daroval apostol Pavel, ko so mu odsekali glavo. Ob teh dveh likih sta praznovanje zaznamovali še dve vsebini: sklep molitvene osmine za edinost kristjanov in svetopisemska nedelja.
V homiliji je škof ob prebrani Božji besedi spregovoril o klicu k spreobrnjenju in o poslanstvu, ki izvira iz osebnega srečanja z Bogom. Bog je poklical k spreobrnjenju preroka Jona, da je potem ljudem pomagal k odrešenju. Bog je spreobrnil Savla, da je postal apostol Pavel. Bog kliče tudi nas k spreobrnjenju. Savlu k spreobrnjenju ni pomagalo znanje, temveč srečanje z živim Bogom. To velja tudi za vsakega kristjana. Duhovnik je samo toliko duhovnik, kolikor se srečuje z živim Bogom. Redovnik ali redovnica sta samo toliko redovnik ali redovnica, kolikor se srečuje z živim Bogom. Tudi drugi kristjani so kristjani samo, kolikor živijo v povezanosti s Kristusom. Srečanje z Jezusom, z Vstalim, je bilo za Pavla tako močno, da ga nič več ni moglo odtrgati od Kristusa in od poslanstva, ki ga je prejel. Če mi doživimo tako živo srečanje s Kristusom, nas tudi nič več ne more odtrgati od Kristusa.
Ob koncu svete daritve se je domači župnik zahvalil škofu in vsem romarjem ter navzoče povabil na Hotizo vsaj še dvakrat v tem letu, in sicer 14. marca k molitvi križevega pota in 29. junija na proščenje. Škof pa je dodal veselo sporočilo, da so dogovori med Župnijo Hotiza in Občino Lendava ob posredovanju Škofije Murska Sobota tako napredovali, da je vse dogovorjeno za postavitev križevega pota od glavne ceste do Halasovega križa in za ureditev drugih vprašanj.
Ob gostoljubnih domačinih so se udeleženci slovesnosti še nekaj časa zadržali pred cerkvijo v prijetnem pomenku.

Besedilo in foto: Lojze Kozar


Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 petek, 08.05.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 četrtek, 21.05.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 petek, 29.05.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 nedelja, 07.06.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi