Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Molimo za vse, pri vsem pa vedno iščimo najprej božje kraljestvo, molimo vdano, naša molitev ni nikoli neuslišana, včasih samo drugače, kakor prosimo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  

Škofova pridiga

nedelja, 02.05.2021


Pridiga soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa pri sveti maši v soboški stolnici na 5. velikonočno nedeljo, 2. maja 2021.

 

Sem ali nisem za cepljenje?

Trta je ustvarjena tako, da jo je enostavno potrebno obrezovati, da rodi grozdje. To obrezovanje spada k negovanju trte. O nekateri rečeh v življenju se ne sprašujemo ali bi jih počeli ali ne, ker nas to potem pripelje v prepad. Recimo: Ali bi ali ne bi delali. Če ne delamo, enostavno propademo. Vendar zato, da bi delali, je potrebno precej dela nad samim seboj. Moraš zjutraj vstati, in iti na delo. Celo življenje je eno samo obrezovanje tega, kar nas sili, da ne bi nič delali.

Jezus nam je danes povedal, da je on trta, mi smo pa mladike. Kaj to pomeni? Trta ima v sebi vse potrebne sokove in snovi, da mladike lahko rastejo in potem rodijo grozdje. Brez trte se mladike posušijo. Ne morejo se mladike izmišljevati, če bi ostale na trti ali ne, ker potem se posušijo in propadejo. S krstom smo bili vcepljeni v Jezusa in zato je potrebno celo življenje v sebi gojiti krstno milost, da bi lahko ostali z Jezusom.

Vsi bolj ali manj vemo, kdo je bil apostol Pavel. Najprej se je imenoval Savel, ki je bil zelo izobražen in je zelo močno veroval v Boga. Vendar je takrat močno sovražil Jezusa in je hotel vse kristjane pobiti. Ko je nekoč šel v Damask, da bi tam ujel vse kristjane, ga je obsijala močna svetloba, iz katere je Savlu spregovoril Jezus in ga vprašal, zakaj ga preganja. Savel je takrat padel s konja in je za nekaj časa oslepel. K njemu je prišel duhovnik Ananija, ki je nad njim molil in Savel je spregledal. Pri tem pa je ugotovil, da je pričel verovati v Jezusa, ki mu je naročil, na ga oznanja povsod, kamor bo prišel.

Ko Savel pričel oznanjati Jezusa, so se ga nekateri bali, ker so ga prej poznali kot sovražnika kristjanov. Kar nekaj časa je preteklo, da so tudi tisti, ki so se ga bali, sprejeli medse in so poslušali njegove besede o Jezusu. Savel je spremenil ime v Pavel, ki pa ni nič drugega več hotel delati kot samo to, kar je od njega pričakoval Jezus. To mu je bil najlepše opravilo. Za nagrado je smatral celo to, da je za Jezusa lahko trpel. Jezus mu je postal vse.

V življenju moramo vedno tvegati. Kdor ne upa tvegati, ne pride nikamor in ne more napraviti ničesar dobrega. Pavel si je upal tvegati in je postal največji misijonar vseh časov, ki je ponesel Jezusovo ime do skrajnih meja tedanjega rimskega sveta.

Danes je čas velikega tveganja na vse področjih. Vsi se moramo vsakodnevno odločati, kako bomo ravnali za varnost in zdravje pri sebi in drugih. Velika težavnost tveganja nam sedaj pomeni cepivo proti okužbo z novim virusom.

Sam zase menim, da če se  cepim, izgubiti itak ne morem nič. Življenje v nenehni nevarnosti okužbe, pa še brez možnosti normalnega obhajanja svete maše, pri kateri smo zdesetkani kot vinogradi po toči, je tako žalostno, da bolj ne more biti.

Nisem noben pristaši cepljenja zaradi cepljenja. Sem pa pristaš tega, da dokler še lahko hodim po tej zemlji in nekaj napravim za Kristusa in Cerkev, bom vesel, tudi če se bom moral zato cepiti. Ne morem v negotovosti čakati, kdaj bo nevarnost epidemije mimo, kajti tudi brez moje solidarnosti z zdravljenjem vsega prebivalstva, epidemije ne moremo odstraniti.

Še zdaj imam na obeh ramenih brazgotine od cepljenja s peresom v otroštvu proti črnim kozam, oziroma niti več ne vem, proti komu, pa me takrat nihče ni nič vprašal, če se bom cepil ali ne. Preprosto so nas postavili v vrsto in to je to. Ko sem prišel v kasarno na petnajstmesečno odslužitev vojaškega roka, sem dobil neko čudno injekcijo z veliko cepiva, pa me nihče ni nič vprašal.

Kaj pa je v cepivu proti gripi, pljučnici, tetanusu in podobnim rečem? Naše telo je že pravo skladišče cepiv. Smo si pač onesnažili okolje in tudi sebe, in ne moremo živeti in funkcionirati brez cepivni dodatkov. Žal. Ne delam reklame za cepivo. Razmišljam samo na glas. Vsak je svoboden, da se odloči, kakor se pač odloči. Do tega imamo pravico.

Nekateri pravijo, da so v cepivu čipi, s katerimi nas bodo sledili in kontrolirali. Mogoče je to res. Kaj pa osebna izkaznica, potni list, zdravstvena izkaznica, vozniško dovoljenje, bančne kartice, mobitel, internet? Preko vsega tega nas že desetletja kontrolirajo in sledijo in vse vedo o nas. In vemo, da se tem rečem ne moremo odreči, ker preprosto brez njih ne moremo nikjer funkcionirati.

Včasih mi kdo reče, da ne zaupamo v Božjo pomoč in zato premalo molimo. Sveti Rok je zavetnik proti kužnim boleznim in zato tudi pomočnik v tej današnji kugi. Vendar pa je na koncu tudi on umrl od kuge, ko je stregel bolnikom. Molitev za zdravje hkrati zahteva tudi odgovornost, ki upošteva vse, kar moramo storiti za svoje življenje in življenje drugih – tudi uporabo medicinske pomoči.

Sveti Rok bi se gotovo dal cepiti proti kugi, če bi to takrat bilo možno, pa ni bilo. Ker pa se ni hotel izolirati in čakati, da bo kuga mimo, se je zaupal v Božjo voljo in stregel bolnikom. In pri tem je seveda umrl. Kuga je počasi izginila zaradi dvojnega vzroka: Najprej zaradi molitve ljudi, ki jim je od Boga prinesla Božjo pomoč in spoznanje, da je treba ravnati odgovorno pri osebni in javni higieni.

Ne pesti pa nas samo Covid. Posledično nas pestijo tudi izoliranost, strah, nemoč, jeza in sovraštvo. Te reči v naši duši povzročajo katastrofalno razdejanje. To so virusi, ki nas zelo močno dajejo.

Kaj je recimo nagibalo mladostnika na Gorenjskem, da je načrtoval množični poboj in si je zato kar preko spleta naročil orožje? Siromaku so gotovo popustile zavore. Ni več imel kontrole nad seboj.

Kaj nagiba člane nekaterih družin, da se pobijajo med seboj? Nimajo več zavor nad seboj.

Kaj nagiba tisoče protestnikov, ki ogrožajo javni mir, pri tem pa zdravstveno ogrožajo vse okoli sebe? Nimajo več zavor nad seboj.

Kaj nagiba ljudi, da morajo kljub epidemiji, tako nujno iti v letoviščarske kraje, kjer je nevarnost okužbe velika? Nimajo več zavor nad seboj.

Kaj je z zavorami tega sveta, da tako hitro drvi v nevarno smer brez cilja in kontrole? Kje je tukaj krščanstvo?

Krščanstvo ni verstvo, ki povsod postavlja zavore. Krščanstvo je postalo svetovno verstvo zato, ker so ljudje svojo vero v Jezusa živeli z velikim veseljem. In za to so bili pripravljeni tvegati, mnogi celo do mučeništva. To veselje je sad Svetega Duha. Živeti vero v Jezusa z veseljem je namreč nalezljivo in vabi tudi tiste, ki ne verujejo, da Jezusa spoznajo in mu sledijo.

Na glede na to kakšni so časi, je veselje z Jezusom tisto cepivo, ki daje moč za pogum v raznih tveganjih v dobro sebe in drugih.

Dobri Jezus, daj nam vselej svojega svetega veselja.

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 24.09.2021 - petek, 01.10.2021

Katehetsko pastoralna šola

V oktobru začne s svojim delom katehetsko pastoralna šola več ...


 sobota, 25.09.2021 - nedelja, 26.09.2021

Slomškova nedelja 2021

Hiša dobrega očeta sv. Jožefa več ...


 sreda, 06.10.2021

Pastoralni tečaj 2021

V sredo, 6. oktobra 2021, v Kančevcih več ...


 nedelja, 10.10.2021

Sv. maša za + škofa Jožefa Smeja

V nedeljo, 10. oktobra v Bogojini. več ...

Celotni seznam napovedi